Skocz do zawartości
Magya

Problem z HD. Wlasciwie nie problem ale dziwactwo

Rekomendowane odpowiedzi

Otoz podlaczylem sobie zapasowy, trash(trans)ferowy dysk - seagate 3gb, na primary jako slave oczywiscie. No i problem jest taki: podczas bootowania wyskakuje mi jakos tak: Usun zly dysk ..... i nacisnij aby zrestartowac. Naciskam byle co i sie normalnie dalej bootuje, dysk dziala, komp smiga, wszystko jest ok, ale to bootowanie upierdliwe. CO jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mialem taki problem rozwiazałem go mieszając szmatami :)

na primary master dałem swoja 40-tke (głowny dysk)

primary slave mam wolny

secondary master to wypalarka

a secondary slave to kieszen z dyskiem wymiennym :) Fujitsu 6-tka (dostałem za free tak to bym za chiny nie kupił :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do cedków to nie wiem czy to ma jakiś wpływ . Jednak gdy zainstalujesz nagrywarke to musisz zrobic taką konfiguracje w przypadku twojego konfigu bedzie to wygladało w ten sposób :

primary:

-master ,dysk twardy

-slave , cd

secondary

-master , wypalarka

-slave , ew. dysk przenośny

W innym razie jak dasz cd i nagrywarke na ta sama tasme to nie bedzie możliwe wypalanie płyt w locie czyli odrazu czytajac z cd na nagrywarke.

Tak mnie uczono :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W miare możliwości dysk systemowy powinien być sam, lub z urządzeniem rzadko uzywanym, np. dyskiem przenośnym. Wynika to z tego, że w obrębie jednego kanału IDE operacje read i write nie mogą odbywać się jednocześnie na obu urządzeniach, tj, jeżeli master wykonuje read, to slave musi czekać, jeśli też chce read; może co najwyżej write, jak dobrze pamiętam. Jest o tym chyba w helpach do nero nawet. Ponieważ dysk systemowy jest bez przerwy używany praktycznie, nie opłaca się go z niczym podpinać.

Z kolei podpinanie CD i wypalarki na jednym kanale przeszkadzać może tylko wtedy, gdy kopiuje się dużo "on the fly", przy dużych predkościach. Do x12 nigdy nie spotkałem się z problemami, przy x16 bufor już potrafi skakać. Ale teraz wszystkie nagrywary i tak mają "burn proof" więc jeden pieron.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...