Skocz do zawartości
Morgan

Jakie ustawienia AGP Aperture Size?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pytanie jak w tamacie. Sprzet jak w podpisie. W tej chwili ustawione jest w biosie 64 MB. Nie wiem czy to dobrze, czy moze nie. I chcialbym sie dowiedziec za co to ustawienie odpowiada, chyba cos z grafika. Bede wdzieczny za wszystkie objasnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AGP Aperture Size- najlepiej połowa pamięci operacyjnej kompa-  w Twoim przypadku 256MB.

A nie zawsze... Czytalem ostatnio artykuł wraz z testami i nie zawsze połowa pamięci oznaczała najlepszą wydajność...

OK- jeżeli jesteś innego zdania to podaj chociaż optymalną w/g Ciebie wartość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AGP Aperture Size- najlepiej połowa pamięci operacyjnej kompa-  w Twoim przypadku 256MB.

A nie zawsze... Czytalem ostatnio artykuł wraz z testami i nie zawsze połowa pamięci oznaczała najlepszą wydajność...

OK- jeżeli jesteś innego zdania to podaj chociaż optymalną w/g Ciebie wartość.

Nie jestem innego zdania, po prostu chciałem zauważyć, że nie zawsze ustawienie AGPSize na połowe pamięci operacyjnej kompa ma się do wydajności dobrze...

To wszytko zależy od konkretnego przypadku, dlatego:

testy, testy i jeszcze raz testy :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi bardzo dobrze smiga na dysponowaniu polowy pamieci grafy, czyli 64MB.

IMHO mozna bylo dawac wiecej jak sie mialo 64MB na grafie, ale majac 128 nie trzeba wiecej.

Dawalem i 256 ale nie przynosilo to zadnych konkretnych zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie na tym ci w podpisie mam ustawione tak jak przedmówca na 64MB nie ma róznicy 64 a 128 w wyswietlaniu za to miałem róznice w pracy systemu wiec jesli jest 256 maieci to daje 64MB a jak bedzie 512 to dam 128 choćszkoda tak marnować zasoby :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak już napisali przedmówcy, wszystko zależy od ilości ramu oraz pamięci na karcie. Zgadzam się z reedem i wizjonerkiem - do 256mb ram wystarczy 64, a powyżej mozna 128, a jak na grafie jest 128mb to niezalezne od ramu wystarczy 64 (a nawet to może jest za dużo).

I chcialbym sie dowiedziec za co to ustawienie odpowiada, chyba cos z grafika.

Jest to zarezerwowana pamięc ram na potrzeby grafiki, np. textury jeśli nie wystarcza pamięć na karcie graficznej. More or less :P .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile wiem pamiec agp jest przydzielana dopiero w 3d...

wiec roznicy w dzialani czystego sysa nie powinno byc...

zgadzam sie z podanymi wartosciami <=256ram -> 64mb agp; =>512ramu -> 128mb

w testach jesli nie zabraknie ramu na program roznica powinna byc minimalna

reed -> mierzyles ? ciekaw jestem jak wyniki, spodziewal bym sie minimalnych odchylow tylko .. nie wiem w ktora strone..

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...