raist007 Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 Posiadam A7N8X i odkad uaktualnilem BIOS do rev. 1006 odczty temperatury CPU i MB zamienily sie miejscami. Zreszta zobaczcie sami na screen ponizej. Probowalem z kilkoma versjami Proba poczawszy od 22105 i w dol. Moze ktos rowniez zna ow problem. Moze ktos wie jak to "sprostowac" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Naprawde nikt nie spotkal sie z tym problemem ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 FAktycznie dziwny problem, na moim asusie jest wszystko oki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dysan Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 na moim tesz ale mam a7v8x-x z najnowsza wersja mam ok i biosem nowym tak samo pokazuje bios jak i pcprobe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 na moim tesz ale mam a7v8x-x z najnowsza wersja mam ok i biosem nowym tak samo pokazuje bios jak i pcprobePokazuje dokladnie to samo, Bios i Probe ??? Bo u mnie BIOS zawsze zawyzal (przynajmniej tak mi sie wydaje). No ale teraz to juz calkiem. Bo te wskazania temp. sa poprostu odwrocone. Nigdy tego nie rozumialem jak tak dosc "powazne" firmy jak producenci plyt glownych nie radza sobie z problemem odczytow temperatury. Co nowy BIOS lub program monitorujacy to jakies walki, a o roznicach pomiedzy wskazaniach temp z BIOSu a temp z programu monitorujacego systemu nie wspomne. To jakas PARANOYA !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoKFoR Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 a na speedfanie lub MBM5 dobrze Ci pokazuje ? jesli tak to sie przesiadz, jak dla mnie speedfan jest o wiele lepszy od Proba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Tylko nie paranoya ;] Zobacz co ci w biosie pokazuje i w jakimś innym programie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arakasi Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Wiem, ze to banalny pomysl, ale moze ten najnowszy bios nie jest zgodny z rewizja twojej mobo? U mnie np. jest rev. 1.06, ale po zdrapaniu tej nalepki na plycie (miedzy slotami pci) wybite jest jak byk rev. 2.0. Mimo wszystko powinien sciagac do niej biosy od rev 1.0x. Tylko ustawienia do MBM sa wspolne dla 1.06 i 2.0. Sprobuj z biosem ostatnim do rev. 1.0x. (Najlepiej Ubera). Pozdro M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Tylko nie paranoya ;] Zobacz co ci w biosie pokazuje i w jakimś innym programie Wiedzialem ze zareagujesz :]]] A co do BIOSu to pokazuje mi "dobrze", tylko ze zawsze o jakies 5 deg wyzej jak w Probe. I ktoremu wierzyc ? Zaraz zainstaluje speedfana to sie okaze Sprobuj z biosem ostatnim do rev. 1.0x. (Najlepiej Ubera).W tej chwili mam najnowszy BIOS od Asusa. Ten BIOS Ubera skad jest i co to jest, jakis alternatywny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Oto rezultaty z Proba i Speed Fana: W BIOSie mam CPU:55 MB:33 Wiatraki podobnie jak w Probie Moja zastrzezenia co do SpeedFana to to ze ta temp 62deg, jakos niebardzo mi pasuje. Pozatym predkosci obrotowe sa rowniez zle. Co do predkosci to Probe pokazuje prawidlowo na 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Niekiedy do prędkości obrotowych stosuje się dzielnik/mnożnik. Zależy to od sposobu zczytywania prędkości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arakasi Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 A wystarczy poszukac :evil: No, ale tu masz biosy Ubera: http://homepage.ntlworld.com/michael.mcclay/ Sa to alternatywne biosy (bazujace na tych oryginalnych asusa), ale dajace wieksze mozliwosci OC, np. zmiana napiecia NB. Wiecej szczegolow w tym topicu: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33457&start=0 Pozdro M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Napisalem do ASUS'a. Ciekawe czy odpowiedza..... Oto kopia tego co wpisalem do okienka "problem description": "It's rather a small problem. When I changed BIOS to rev. 1006 and Probe to 2.21.05 (tries on many Probes ver) my monitored temperatures CPU and MB switched places. There where should be CPU temperature is MB temperature and where MB temp is CPU temp. Here is link to screen: http://pa194.konopiska.sdi.tpnet.pl/raistn.../Asus_probe.jpg I'am 100% sure about this !!! How to fix this problem. In BIOS both temperatures are rather OK, but..... Why there are so big difrences between BIOS and Probe temperatures ??? For eg. BIOS (CPU/MB) 54/33; Probe (CPU/MB) 43/33. " Nie zwracajcie uwagi na moj angielski :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 No i prosze Carl Wang z ASUSa mi odpowiedzial, cytuje: Dear Customer, Thanks for choosing ASUS, answer your question below. i see your pciture.there is some problem in the revision probe. please use the prior revision probe,we will test it as soon as possible. If you have any suggestions or complaints about our tech support service, please contact our TSD Assistant Manager, Carl Wang, by email at (Carl@asus.com.cn) Thanks a lot. Best Regards, ASUS Customer Service Center,China WWW: http://www.asus.com.tw FTP: ftp://ftp.asus.com.tw E-Mail: tsd@asus.com.tw Wszakze mi nie pomogl, ale ........... przynajmniej probowal :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 O... nie spodziewałem się, że odpowiedzą... i to tak szybko :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Ja w sumie nie sadzilem ze wogule odpowiedza. Ciekawe czy kolesie z ASUSa w niemczech cz usa by odpowiedzieli ? :]. A wracajac do tematu to przetestowalem chyba z 10 probow i dopiero w wersji z lutego 2003 2.19.07 jest OK. Wczesniej uzywalem 2.19.05. Czyli to nie BIOS tylko wina Proba. Cholera tyle czasu zmarnowalem na taka <span style="color:red;">[ciach!]</span>le, ale nie lubie jak cos jest nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...