Slayer Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Jestem ciekawy, jak to u was było z uszkodzonym sprzetem- bez różnicy co to było. Mogło być lutowanie zcieżek, wymiana kondensatorów itp. Zastanawiam się, w jaki sposób można dojść, co się zepsuło i ew. jak to naprawić. Np. ja mam coś zepsutego w R 9600 TX- nie mam pojęcia co. Trochę sie łudzę, że jednak da się go naprawić, tylko pytanie- w jaki sposób można dojść, co się zchszaniło? Co odpowiada za np. resetowanie się komputera zanim dojdzie do postu, czy zawieszenia. Hmmmmm...:| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Chyba jedyną rzeczą jaką można samodzielnie naprawić to jest to zasilacz ;) U mnie strzelił jeden kondensator i go wymieniłem i dalej dziła. W bardziej skomplikowanych elementach (np. grafika) to jest tam zbyt dużo części żeby dochodzić do tego co się zepsuło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Ja mam dwie lewe ręce do prac bardziej szczegółowych niż przykręcenie wszystkiego na miejsce, więc się nie zabieram ;) (no może trochę przesadziłem :P) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Co do tego radka 9600 to można sprawdzic tylko elementy które widac na płytce bo chipsetu czy pamieci niesprawdzis, chociarz w przypadku pamieci mozna zobaczyc czy niesa zjarane wzrokowo -czy nic na nich niewidac. Podstawową zasadą przy naprawie sprzętu jest obserwacja !!! Nalęży wzrokowo prześledzić czy na płytce niewidac zadnych uszkodzeń fizycznych - typu ukruszony jakiś element lub lekko poddymiony czy przerwana (w jakis sposób ścieżka) , kiepski lut itp Czy ta twoja grafa działa cookolwiek , pokazuje sie coś na monicie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Karta z wyglądu jest w super stanie- zero śladów osmalenia, ukruszenia.....co do milimetra przejżałem kartę- nic nie wskazuje na uszkodzenie, a jednak karta to trup- na żadanym kompie nie odpala. Nie dochodzi do postu ( piknięcia), dochodzi do resetowania sprzetu w miejscu, kiedy zaczynają napędy ruszać np. słychać i widać ( migniecie diody odczytu)odpalenie naggrywarki, dysku......wszystkie wiatraczki się kręcą, karta pobiera prąd, ale to wszystko. Trup i tyle- zmienić się biosu nie dało, bo wieszała PC-ta działającego na karcie PCI ( każdy możliwy przyadek- pisałem o tym). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Jest jeszce inna mozliwosc wgrania biosa poprostu za pomoca programatora , karta zapewne ma na stałe wlutowanego biosa ale mozna zrobić tak zwanego pajaka i sprubować wgrać innego biosa (jak niemasz urządzonka to musisz załatwić to w serwisie) Jeżeli zmiana biosa niepomoże to według mnie coś może być nie tak z zasilaniem karty (chociarz uszkodzenie moze być inne np. walnieta kosc pamięci) Ale skoro karta niby cos rusza, przynajmnej daje jakies oznaki życia, może być cos nei tak z układem zasilania na karcie-sprawdz kondensatory, cewki, i ważne!!!!!! szukaj bezpieczników opis na małym kwadraciku typu 0.7A , 1.0A itp. -jak znajdziesz sprawdz !! no i mozesz poosprawdz w strefie zasilania karty ( okolice kondensatorów itp) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Moim zdaniem o ile kostka BIOS jest sprawna, to raczej nie chodzi tu o wadliwie wgrany bios . To prawda- ja też stawiam na zasilanie, bo ewidentnie karta powoduje jakby zwarcie i konflikt z płytą gł.- po wsadzeniu do już działającego PC-ta z kartą gr. PCI tego TX-a wszystko się wiesza. Kości pamieci o ile były by uszkodzone powodowały by jakieś artefakty w wyświetlanym obrazie, a tu nic nie mam- monitor w stanie uśpienia i tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Update : zdjąłem radiator i oczom mym się ukazało 107 milionów tranzystorów w jednej NIEUKRUSZONEJ i NIEUSZKODZONEJ kości. Żadnego zarysowania, oczadzenia...NIC! Te malutkie rezytorki (?) też wyglądają na nie ruszane. Jakaś <span style="color:red;">[ciach!]</span>iana żółta taśma jest na radiatorze, trochę się lepi. Hmmmmm....nie daję za wygraną. A moze ta taśma powoduje zwarcie, hę? :) Nie wiem- jutro może sprawdzę. A w poniedziałek idę do 2 elektroników- będę walczył :) Może jeszcze nie wszystko stracone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 dawaj dawaj :-) a jak z gwara juz ja tak wymodowales ze widac?? napisz jak to sie stalo i kiedy przestala chodzic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 a ten koles co ci sprzedal to gowno pewnie teraz przeglada forum i sie smieje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Od początku nie działała a gwarancję to mogę uznać za nie ważną, bo ten sk.... wszystko podrobił. Przestanie się śmiać, jak do niego policja zajdzie do mieszkania, żeby go na komisariat zabrać przesłuchać i to nie tylko w sprawie karty. Ma już kłopoty :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...