Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

pewnie wkladam wlasnie kij w gniazdo szerszeni, ale co sie tak przykleiliscie do tego creativa ? dlatego, ze jest monopolista ? a dlaczego jest monopolista ? bo nie ma konkurencji ? ma konkurencje, tylko SLABA !!! dlaczego super yamaha (bez obrazy, nie mam nic przeciwko) nie jest monopolista ? przeciez produkuje wg. wielu z was super karty a creative to "syf" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[..]W kazdym razie nawet jesli za ta sama cene bede mial do wyboru GF3 i jakiegos Matroxa Gxx0 czy jakies slabe ATi, to i tak wybiore cos z dwoch ostatnich. Przepraszam wszystkich za te przydlugie rozwazania, ale wieksze glupoty padaly juz na tym forum, wiec mam nadzieje, ze nikt nie bedzie mial mi tego za zle ;)

Witaj

Wlasnie! Piszesz "..bede mial do wyboru.." (akceptujac uprzednio, zreszta slabnaca, pozycje Nvidii na polskim rynku grafik), choc racji oponentowi odmawiasz. A jaki masz wybor w kartach dzwiekowych? Pomiedzy jednym SB, a innym SB? Czy to mozna nazwac "wyborem"? Nie jest prawda, jak pisze inny Kolega, ze "producenci nic nie robia", bo np. na rynku BRD CL ma ok. 60% udzialu (poczytajcie sobie konfigi na ich newsach, SB trudno tam w nowych PC znalezc), a jedynie w Polsce, w sposob korupcyjny "wybila sie" (scislej - wkupila) na monopoliste. A denne to to SB jest. Czy nikogo nie dziwia 16MB-towe "playery" z trzema wbudowanymi "szpiclami', i niemal zerowymi mozliwosciami konfiguracji, czy tez 1.5MB-towty (sic) plik .sys sterownika Audigy? A ile kosztuje samo juz sciagniecie tego, w 90%-tach bezuzytecznego, smiecia? Oby jak najszybciej w polskich sklepach pojawil sie taki sam wybor kart sound, jak i w innych cywilizowanych krajach..

--

Czego Wszystkim Zycze..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest swietna karta Herculesa w podobnej cenie , na swietnych przetwornikach Crystala , niestety w Polsce strasznie ciezko ja znalazc , zaraz poszukam jakiegos linka . Z fajnych opcji w karcie jest wejscie i wyjscie cyfrowe .

Znelazlem nawet jedna firme w Polsce gdzie mozna byla kupic ta karte , ale koles powiedzial, ze nie maja bo nikt nie kupuje, i ze tylko live maja .

Macie linka

http://europe.hercules.com/showpage.php?p=41&b=0&f=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, no tak :) przepraszam za lekkie odejscie od tematu. Zgadzam sie, ze sb128 to zaden genialny wynalazek i w przypadku wyboru sb128 czy ymf724 oczywiscie wybralbym yamahe. Chociaz w przypadku kart tej firmy moglbym sie przyczepic do jednej :) rzeczy, mianowicie obslugi gier dosowskich. Co prawda zrobilem sobie kabelek do SBLink'a, ale i tak dzwiek dzialal tylko w czesci gier. Na przyklad zupelnie nie moglem zmusic Superfroga do udzwiekowienia :D Tak wiec Pitur, zgadzam sie, w tym przedziale cenowym yamaha wygrywa. Zdaje sie, ze widzialem gdzies jeszcze nie tak dawno karte z serii 724 za jakies 50 zl. Za ta cene to faktycznie porzadny sprzet. A te cwierc giga sterownikow do live'a tez mnie odrobine zdziwilo (delikatnie mowiac :D), ale sie juz pogodzilem. A tak podsumowujac to w tym poscie w pewnym momencie ludzie zaczeli niezle najezdzac na creative'a :) Wiec chcialem odeprzec czesc zarzutow, wlasciwie to uzasadniajac. Acha, i jakos nie zauwazylem wspominanych tu spowolnien gier w przypadku korzystania z eax'a. Faktycznie ta karta wykorzystuje do obliczen procek? I mam jeszcze pytanko do posiadaczy sprzetu VIA+Live. Czy faktycznie sa z tym takie straszne problemy, bo kiedys i tak pewnie zmienie sprzet na cos z VIA i nie chcialbym miec "fajnych" niespodzianek. Wracajac do sprawy nVidii i Creative'a. Bardzo dobrze pamietam, jak kupowalem kompa i nie bardzo wiedzialem na co sie zdecydowac jesli chodzi o karte graficzna: "Kupic jakies S3 i Voodoo, a moze matroxa? Nie, za drogi... o! Riva128!" :) Jakby ktos nie wiedzial, to w tamtym okresie nvidia miala niezle klopoty finansowe i niektorzy spekulowali o bankructwie tejze firmy. I co bylo dalej? Pojawila sie Riva TNT, wszyscy sie cieszyli, ze dobra niedroga karta :) i bylo fajnie. Jak pojawil sie geforsiak, to ludziska sie zaczeli odrobine niepokoic, bo cena (~1200 zl) byla jakby z kosmosu. Ale i tak sie cieszyli :) Dopiero niedawno nVidia zaczela byc be, bo stracila konkurencje i wymyslala ceny z jakby jednym zerem za duzo :D Cale szczescie troche to sie zmienia, bo odrodzil sie ATi, Matrox powoli nadgania czolowke, niedlugo pojawi sie chip z 3DLabs. I znowu moze cos sie zmienic. I ja sie z tego powodu bardzo ciesze. Rownie bardzo cieszylbym sie, gdyby podobnie bylo na rynku kart dzwiekowych. Dopiero z tego forum dowiedzialem sie o ciekawych praktykach creative'a, ale pod wzgledem cen ta firma tak bardzo jeszcze nie oszalala. Wiadomo, ze Audigy kosztuje krocie, a i tak nie jest to zadna rewelka. Cale szczescie nie trzeba co chwila zmieniac kart dzwiekowych, bo wyszla nowa gierka, ktora wymaga 8 glosnikow :) I zycze wszystkim, zeby konkurencja byla jak najwieksza, ceny jak najmniejsze i zeby kazdy byl zadowolony ze swego komputerka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...