Skocz do zawartości
Kwiecień

Komp nie wstaje :(

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno złożyłem kompa no i jest problem :( Mianowicie komp odpala, wentyle chodzą, dysk i cd chodzą, lampka na mobo się pali, radiator robi się troszeczkę ciepły ale za diabła nie chce nic odpalić. Poprostu czarny ekran :( Monitor się nie włączy. Próbowałem już 2 różne grafy na AGP i PCI, różne banki pamięci ale nadal nic :( Nawet głośniczek nie chce działać tylko zaraz po włączeniu kompa słychać w nim 2 bardzo cichę cyknięcia. Dodam jeszcze że proc (Duron 1400mhz) miał na początku lekko wykrzywione 3 nóżki (<span style="color:red;">[ciach!]</span>lony Komputronik, proc był rzucony luzem do pudełka z mobo) i musiałem je lekko wyprostować żeby bez problemu wszedł w gniazdo. A teraz sprzęt: Asus A7V8X-X, Duron 1400, HyperX PC370, Gf256DDR, Codegen 300W, Zalman 6000 AlCu. CO JEST GRANE???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze obsmaruj Komputronika - takie pakowanie jest niedpuszczalne.

Po drugie - rozłóż jeszcze raz całego kompa i dokładnie wszystko wyczyść. Mi kiedyś na nóżce proca został malutki kawałek taśmy klejącej i komp nie działał. Poza tym popróbuj kilka razy - startuj z insertem, wywal wszystko niepotrzebne, mocniej docisnij grafę itp.

Obejrzyj dokładnie te nóżki Durka, bo może doszło do jakiegoś mikrouszkodzenia np.

Generalnie w takich beznadziejnych sytuacjach trzeba wszystko dokładnie obejrzeć i bardzo dokładnie poskładać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz czy podporki do ktorych przykrecasz mobo nie robia zwarcia od spodu plyty jak ja wkladasz do obudowy. Ja tak mialem gdy wymienialem mobo na nowa ktora miala inny uklad otworow na srubki niz poprzednia mobo. Objawy mialem identyczne jak Ty opisujesz. Moze sproboj podlaczyc wszystko na stole bez wkladania do budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest pasta termoprzewodzaca ktora smaruje sie radiator w celu polepszenia odprowadzania ciepła.Wytrzyj calego proca bo moze robi sie gdzies zwarcie na procku jak to jest srebrna pasta :?oczywiscie posmaruj rdzen pasta przed zalozeniam radiatorka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie bylo to samo po zalaniu plyty woda (warto nadmienic ze zasilanie bylo odlaczone a mobo nie dosc ze wysuszylem to jeszcze lezakowalo 5 dni bo akurat proca nie mialem) dokladnie takie objawy jak piszesz. Sprawdzilem caly sprzet u kumpla i wypadlo na mobo. Jak masz mozliwosc to sprawdz u kogos wszystkie podzespoly to przynajmniej bedziesz wiedzial z czym leciec do serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję kolejno

1. Sprawdzić zworkologię płyty.

2. Na płytę zamontować tylko proca z coolerkiem (bez kart, dysku, pamięci itd).

3. Jak pójdzie (znaczy zacznie wyć) to dokładać kolejno RAM, grafikę, dysk itd (po każdym dołożeniu sprawdzać, czy żyje).

4. Jak nie pójdzie, sprawdzić z innym zasilaczem.

5. Jak nie pójdzie, sprawdzić płytę z innym procem i/lub proca z inną płytą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sprawcą był i jest Radeon 9600 TX- identyczny motyw. Pracuję nad nim od miesiąca już, bo allegrowicz mnie wy<span style="color:red;">[ciach!]</span>ał.....moze coś z tym się da zrobić ( patrz mój ostatni topik)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem to wina proca możliwe żeś go ukruszył lub sie spalił lub dostałes trefny egzemplarz ( sadze tak ponieważ mialem identyczne objawy )

Proc nie jest ukruszony na 100%

wiec może jest gdzies uszkodzony sprawdź inny proc i bedzie wiadomo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...