Skocz do zawartości
.NetMan.

Tualatin 1.2@1.32

Rekomendowane odpowiedzi

Cze!

Podkręciłem dzisiaj swojego proca z 1.2@1.32 Jest jeden problem. Gdy chcę puścić go na 1380 mhz nie daje rady. Winda się nie ładuje. Na poczatku coś tam idzie i winda nie wczytuje się. Mam procka z serii: SL68P no i się zastanawiam czy napięcie (1.5 V) nie jest za małe. Widziałem różne DRUT MODE'y i myślałem czy zrobić jedenego takiego i puścić go np. z 133 FSB. Co wy na to ? A jeżeli wszystko by poszło to czym go najlepiej chłodzić ? I czy to że winda się nie odpala jest spowodowane niedoborem prądu (za niskim napięciem) ? Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to być spowodowane tym, że jestem użytkownikiem dość starego dysku? Samsung 6.4 GB ? Kiedyś jak podkręciłem na 1.38 GHZ winda działała. Ale potem jak znowu kompa włączyłem system się zwalił. Wydaje mi się że dysk może być lekko już za stary i przy wyższych napięciach po prostu sobie nie radzi. A co myślicie o tym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również mam tualatinka 1200 mhz :D i wycisłem na nim jak narazie dokładnie 1416, 2 mhz bez zmiany napięcia i to jeszcze na boxowskim chłodzniu! teraz zapodałem sobie wihajster do AMD 3000+ , ale temperaturke mam dalej wysoką! Średnio 46/47 stopni i wiem że to sporo!

NetMan byłbyś łaskaw napisać mi jaką masz temperaturke na cpu!!!

bo cosik mi sie z moim zdaje że chyba dostaje dużej gorączki jak sie go ciągnie!! hahaahhahah :lol: :lol: :lol:

...pozdrawiam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W szczycie max 33-34,a normalnie 32 :P. Więc znacznie niższą mam temp. MARIOSKARPA to powiedz czemu chyba mój proc w takim razie potrzebuje większego napięcia :], jak Twój spokojnie leci na defaultowym [w mojej serii jest to 1.5 V]....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SL68P to jedna z najlepszych wersji celka 1.2ghz do krecenia.

Specjalnie sprzedalem poprzedniego (z vcore 1.75V) i kupilem tego SL68P (vcore 1.5V).

Idzie teraz na 1.6ghz przy plycie abit ST6 z najnowszym biosem.

Podaj jakie masz pamieci. Podejrzewam, ze masz jeszcze jakies stare PC100 i to one sa problemem.

Poza tym oczywiscie podnies napiecie ale o niewiele - np. do 1.525V

Ten celek musi isc na 1.5ghz nawet przy temp. 55`C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kerares widze że nam kompy chyba zklonowali! :D :D :D

Ja narazie na moim abitku mam 12x117 i jak dałem 12x118 to mi zwisa na ładowaniu windozy chycił! Nie ciągłem napięcia jeszcze i mam nadal vcore 1,47! Ale zmienie lada dzień! Na boxowskim wiatraku grzał mi sie do 51 stopni, teraz mam wiatrak z AMD 3000+ i grzeje mi sie do 47/48 stopni! Czy to nadal nie jest zadużo?? Ciekaw jestem jaką ty masz temp. na cpu????A przy okazji jeszcze jaką masz temp. na abitku??? :D

....pozdrawiam...!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchaj MARIOSKARPA.

Teraz w lato mialem procka na 1,5Ghz przy Vcore 1.525V i temp dochodzila do 47/48`C.

Teraz juz pomalu jak przychodza zimniejsze dni to mam okolo 40-42`C. W zimie mam od 36-38`C na tak samo podkreconym.

Gdy podkrecam na 1.6ghz to musze miec temp. ponizej 44`C. Ale przy takim podkrecaniu musze dac Vcore bardzo wysoko (nie wiem dlaczego) bo az 1.75V i wtedy temp. nawet w chlodniejsze dni siega 48-50`C.

Jedynie w zimie moge go krecic na 1.6ghz bez zwiech.

Najwyzej co chodzil w zimie STABILNIE to 1.62ghz na Vcore 1.75V.

Wystarczyloby widocznie jakies lepsze chlodzenie i chodzilby i w lato. Teraz mam Volcano 7 (zmodowany z potencjometrem-regulacja plynna od 1500-5200 rpm).

MARIO mam nadzieje, ze posmarowales pasta procka.

Oczywiscie jezeli nie masz przewiewnej budy to ja otworz od strony procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres! Oczywiście że mam na procu paste termo...! Bude to mam mało przewiewną, ale modyfikuje ją i wiec zaniedługo powinno być git jeśli chodzi o przewiew! Temperaturke na abicie mam 36/37 stopni ale na tym standardowym radaiatorze, miałem na nim przedtem wiatrak z celerona 366mhz , ale odkąd mam tą "cegłe" AMD na procku to wiatraczek na mostku sie niemieści! I trzabedzie skołować cosik innego!

Jednym słowem muszę chyba stwierdzić że mam procka z taśmy convector-a , a nie intela! :lol: :lol:

Tak apropo masz może jeszcze tego linka z tym dosem nowym!!!???

Pozdrawiam! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SL68P to jedna z najlepszych wersji celka 1.2ghz do krecenia.

Specjalnie sprzedalem poprzedniego (z vcore 1.75V) i kupilem tego SL68P (vcore 1.5V).

Idzie teraz na 1.6ghz przy plycie abit ST6 z najnowszym biosem.

Podaj jakie masz pamieci. Podejrzewam, ze masz jeszcze jakies stare PC100 i to one sa problemem.

Poza tym oczywiscie podnies napiecie ale o niewiele - np. do 1.525V

Ten celek musi isc na 1.5ghz nawet przy temp. 55`C

powinien isc na 1.5GHz przy 90*C moj tak chodzil:))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci chyba o bios, a nie dos ??

http://fae.abit.com.tw/eng/download/bios/st6.htm

Ja mam oczywiscie 9p. Zauwazylem, ze nie rozni sie niczym od 8p.

Ale tak dla spokoju mam najnowszy i tyle. (Obsluga mnoznika x14 mnie nie interesuje :P ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci chyba o bios, a nie dos ??

http://fae.abit.com.tw/eng/download/bios/st6.htm

Ja mam oczywiscie 9p. Zauwazylem, ze nie rozni sie niczym od 8p.

Ale tak dla spokoju mam najnowszy i tyle. (Obsluga mnoznika x14 mnie nie interesuje :P ).

Niop chodziło mi o bios i najwyraźniej pomyliło mi się jak przedtem pisałem! Dzięki za linka!

Bude otworzyłem właśnie i temperaturka spadła o jakies 4*C :D :D na cpu i płycie, a na polku gorąco jest więc jest cool!

Chłodzisz jakoś mostek na abitku????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedną pamięć mam 64 MB SDRAM (chyba PC 100), a drugą 128 MB SDRAM (PC 133). Czy to może być przyczyną tego że nie mogę podkręcić procka wyżej ? Powiem, że to chyba kości nie są jakieś bardzo firmowe :D.

hmmm!? Ciekawe PC 100 i 133 nie zalecam mieszanie ramku! Ale moge się mylić! :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jak po otworzeniu budy ?

Poprawilo sie cos ?

Jaki masz ram ?

Ja na chipsecie posadzilem kiedys wiatraczek ale nic mi to nie dalo wiec go zdjalem poniewaz tylko wiekszy halas sie wydzielal.

No w budzie trochi chlodniej siek zrobilo!Mam w tym momencie cpu 45*C i na abicie 33*C! :D Miałem kiedyś otwartą bude, ale zamkłem bo sie i brudziła w środku, lekką przesada jest jak buda jest non stop otwarta! Poto ma chyba boki żeby się zamykała! 8) To jest fakt!

Ja mam kostke ramu 256 pc 133!!Jeśli to mnie pytałeś bo o ramie to ja NetMan-owi pisałem!

Wiatrak na płycie robił mi troszki hałasu, ale temperatury spadły mi :

na cpu o 2-3*C a na abitku 6-7*C! Wiec było oki! Teraz nim juz nie chłodze ale zastanawiam się jeśli nie podejdzie mi jakis komplet(radiator+wiatrak), to albo go przerobie albo zapodam jakis miedziany i powinno być git!!

...pozdrawiam... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lekką przesada jest jak buda jest non stop otwarta! Poto ma chyba boki żeby się zamykała! 8) To jest fakt!

Eee, zapytaj kogos kto tutaj jest i nie ma cyrkulacji w budzie czy ma otwarta bude czy zamknieta kracac sprzet :)

To jest rzecz naturalna przy OC, oczywiscie gorsza od porzadnie przewiewanej obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres! Rozumiem, że jak sie niema dobrze wentylowanej budy to sie bude rozbiera! W moim przypadku tak jest i nie zaprzeczam!

Napisz jak stworzyć jak najlepsze chłodzenie dla obudowy, jakieś wskazówki !!!

Mam Codegena 6013 8) (niewiem czy kojarzysz taka ze śmiesznymi przyciskami w kształcie półksiężyca(power) i gwiazdki(reset) i to wszystko jakby umieszczone na czymś co przypomina "jajo" :D ) mam zamiar założyć standardowo w tył wiatrak wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący! Niewiem jeszcze czy mi sie uda bo przód tej obudowy nie jest przystosowany zbytnio do wiatraka z przodu, ale postaram sie założyć wiatrak na zaślepkach!!?? Co ty na to??? :D hmmmmmmm!

....pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tyłu żeby założyć wiatrak musisz wyciąć dziurę bo standardowe otworki są za małe i część powietrza cofa się. ja tak zrobiłem i teraz mam przedmuch.

z przodu można założyc wiatrak, masz przecież na dole budy żeberka, przez które ma wlatywać powietrze do środka (ale musisz je przerzedzić, ja zostawiłem tylko 3 bo opór był spory ale zrezygnowałem witraka z przodu). najlepiej skleić ze sobą 2 zaślepki prednie i w nich zrobić otwór na wiatrak 8cm (akurat 2 zaślepki) i będziesz miał porządny przeciąg w okolicach procka.

mam identyko budę (na szczęście przyciski są białe a nie tandetnie srebrne jak w budach pod P4).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Rulezz! Co do tyłu obudowy to od kopa wytne większy otwór i jakiegoś grillka sie wsadzi i bedzie git, bo moj kumpel tez ma taką obudowe i niewycinał i wiem jak to jeszcze hałasuje!

Z zaslepkami to jest wg. mnie dużo dużo lepszy pomysł jeśli chodzi o wiatrak z przodu i napewno wydajniejszy bo to miejsce wymyslone przez producęta jest wadliwe o tyle, że:

1.wiatrak zaciąga powietrze z dołu bezpośrednio nad podłoga więc zasysa równiez różne sysfy mam na myśli kurz!!! :lol:

2.obudowa musi byś wysunięta by udrożnic miejsce wsysu!!! :lol:

Tak apropo przycisków widziałem ostanio że te przuciski da się rozebrać i przemalować!! :P

....pozdrawiam.... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres! Cofam swoje sowa dotyczące zamykania budy!!!!!

Dziś w moim kompie nastąpiła jakas zmiana ale nie na gorsze ino na lepsze!!! Odsunąłem kompa od ścciany i odziwo temeratura spadła : cpu 39*C i płyta 29*C :P była to godzina 12.15 postanowiłem odsunąć ją jeszcze edalej i siek okazało że o godzinie 12.48 temperatura jeszcze spadła na 38,5~39*C :P na cpu i na 26~27*abicie!! Sam niewiem co mam o tym myślec!!?? Hmmm!!!

...pozdrawiam... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...