n0rbi Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Witam all!! mam takie pytko: jak odkleic radiator przyklejony do karty graficznej (do chipsetu) w nastepujacy sposob: kropelka (niestety chyba za duza ): na rogach i biala pasta termoprzewodzaca na srodek... probowalem kilkukrotnie wsadzic to do zamrazarki (tak jak odkleilem standardowy radiator) ale chyba za duzo mi sie nalalo tego chrzanionego super glue :( i nie ma kija zeby to delikatnie zerwac... a boje sie urwac chipset (geforce2gts@quadro - wiem ze to przezytek ale na razie mi wystarcza:P albo cosik polamac.. nie wiem moze rozpuszczalnik ?:) albo na dluzej zamknac to w zamrazarce? albo pojsc na calosc i na chama rwac ? skalpelem tez probowalem i nic z tego nie ma kija coby wszedl miedzy chipset a radiator... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAZ Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 super glue rozpuszcza się pod wpływem temperatury , wiem bo stosuje się takie kleje przy montarzu kółek pasowych na silniczkach w odtważaczach kasetowych i jedyny sposób na przełożenie takiego kółeczka z uszkodzonego silnika na dobry to podgrzanie np: za pomocą lutownicy tego kółeczka a następnie ściągnięcie go z tym że w twoim przypadku podgrzanie radiatora wiąze się z ryzykiem uszkodzenia procesora więc sam musisz zadecydować o jego podjęciu ale nie sąde żeby się uszkodzil przy krótko trwałym wzroście temperatury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Hmmm podgrzac lutownica? hmm... nie no chyba jednak za duze ryzyko... zjara sie ... i to nie bedzie takie krotkotrwale podgrzanie bo radiator ma spora pojemnosc cieplna, a miejsca sklejenia wypadaja pod zeberkami... a przy ilu stopniach super glue sie topi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaro120 Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 albo zagrzej tak kartę graficzną(ostro podkręć) tłucz w 3d przez 30 minut i szybciutko odklejasz, powinno być choćby łatwiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Albo jak masz suszarke do włosów to spróbuj ją podgrzać radiator.Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Możesz spróbować kupić sobie w sklepie elektrycznym specjalny zamrażacz. Wkłądasz karte na 30 minut do zamrażalnika, potem psikasz zamrazaczem (-67 stopni), i klej powinien puscic. Koszt zamrażacza 18 zł. Ja odklejalem radiatory przyklejone dwuskladnikowym thermopoxem i poszlo gladko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 No oki za kwilke sprobuje tylko jeszcze nie bo mam fajny transfer w emule :)) i jeszcze jedno pytanko: czy sam radiator (dosyc sporych rozmiarow, model igloo 2410, zdjecie: http://www.digit-life.com/articles2/coolin...b2k3-part2.html ) wystarczy do schlodzenia geforce2gts@quadro? rdzen moze byc na 200, i tak wyzsze taktowanie nic nie da, wazniejsze sa pamiatki, ktore lataja tylko na 355 (bez widzialnych bledow w grafie to do 380, ale programik burn in test pokazuje ze mimo wszystko sa bledy...) thx za odp! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 solmyr: w elektrycznym czy elektronicznym? to jest po prostu jakis szpray czy cio?:) i na ile to wystarcza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 acetonem sproboj, na kropelke o ile pamietam dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 elektronicznym, sorki. To jest spray wielkości standardowego dezodorantu. Nie wiem na ile starcza, bo swojego jeszcze nie zużyłem, ale po odklejeniu 6 radiatorów, zostało tak na oko jeszcze z połowę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAZ Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Albo jak masz suszarke do włosów to spróbuj ją podgrzać radiator.Pozdro to może być niezły pomysł na pewno nic nie powinno się stać procesorowi a co do temperatury przy jakiej topnieje super glue to aż tak w to się nie zagłębiałem ale możesz spawdzić na jakimś innym radiatorze np. przyklej do niego jakiś mały przedmiot super glue i zacznij go podgrzewać i sprawdź jak mocno trzeba podgrzać a żeby klej puścił A może spróbowć zagotować wode i zanużyć w niej sam radiator powinien się szybko nagrzać do prawie 100 stopni i wtedy spróbować odkleić ale to musisz sam sprawdzić czy taka temperatura wystarczy do odklejenia z tym że klej powinien troszke przy ok 100 stopniach zmięknąć i może wtedy lekko podważyć i zejdzie. Najlepiej to zrób jakąs próbę na sklejonych dwóch przedmiotach np stary radiator z układem scalonym typu np. UL 1480 lub jakiś podobny za kilka złotych chyba że masz jakiąś starą spalony układ w domu to też możesz na nim spróbować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Oki thx za rady ale na razie problem rozwiazalem inaczej: mianowicie chodzilo mi coby do grafy przykleic duzy radiator (igloo 2410 - wentyl z niego dalem na procka bo cichszy jest od spire falconrock) ale pomyslalem coby po prostu obnizyc obroty standartowego wentyla na procku a ten igloo przykrecic na grafe of koz tez na ok. 7v i jest juz super chyba lepiej byc nie moze :)) cichutko i nikt nie bedzie sie rzucal ze glosny komp i przeszkadza:)) teraz tylko jeszcze 1 problem: starsza sie rzuca ze jak zostawiam kompa wlaczonego na noc to promieniuje a ona ma glowe za sciana idealnie na wysokosci kompa ... ehhh ... tera musze pomyslec o ekranowaniu sciany :)) moze ma ktos zwiazane z tym doswiadczenia?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yanq33 Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 tera musze pomyslec o ekranowaniu sciany :)) moze ma ktos zwiazane z tym doswiadczenia?:) Widziałem w sklepie wod-kan ekran aluminiowy izlolujący kaloryfer od ściany, może da jakiś efekt :?: (przynajmniej psychologiczny :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 yanq33: no moze ale chyba taniej wyjdzie jakas folia alu uziemiona ;) i wmowi sie ze to dziala ;) albo tak wycisze kompa ze nie bedzie wiadomo kiedy jest wlaczony a kiedy nie ;) jeszcze nad tym mysle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...