Glazio Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Przez ostatnie kilka dni głośno jest o PCI Express i zdążyłem zauważyć, że wielu ludzi nie wie co to jest, oraz że oznaczenia trochę wprowadzają ich w błąd. Skąd się to wzięło? Otóż Intel stwierdził, że obecne magistrale osiągają już szczyty swoich możliwości i aby dalej się rozwijać należy wymyślić coś innego. Aby zwiększyć przepustowość w obecnych magistralach zwiększa się długość słowa (PCI 32 bity i PCI 64 bity) lub zwiększa się częstotliwość taktowanie magistrali (PCI = 33 MHz, PCI-X = 100MHz lub 133 MHz). Zwiększanie długości słowa w nieskończonoś nie ma sensu bo złącze osiągnęłoby gigantyczne rozmiary a nie o to tu chodzi. Ze zwiększaniem częstotliwości wiąże się problem zsynchronizowania wszystkich sygnałów magistrali, aby mogłu one być rozpoznane bezbłednie. Stwierdzono więc że najlepiej będzie stworzyć magistralę szeregową taktowaną wysokim zegarem. Tak powstał projekt 3GIO, przemianowany później na PCI Express. Czymże zatem jest ten PCI Express. 1. Jest magistralą szeregową (jak Serial ATA) posiadającą szyne danych full-d.u.p.l.e.x (musiałem wykropkować bo skrypt mi wycinał). 2. Częstotliwośc taktowania szyny to 2,5 Ghz (tak GHz). 3. Umożliwiająca zwiększenie przepustowości poprzez dodanie niezależnych od siebie linii danych. A czym jest PCI Express x16. Nie jest to jak niektórzy sugerują szesnastokrotnie przyśpieszona magistrala PCI. Nie jest to także rozwinięcie magistrali AGP. Jest to po prostu szeregowa magistrala PCI Express z 16 liniami przesyłu danych full-d.u.p.l.e.x. Co da nam PCI Express? Umożliwi uproszczenie budowy płyty głównej. Udostępni odpowiedną przepustowość dla wszelkiego rodzaju kart rozszerzeń typu siecówki Gigabit Ethernet czy wyspecjalizowane kontrolery RAID. Czy zwiększy wydajność kart graficznych? Nie liczyłbym na rewelacje, chociaż ATI i nVidia twierdzą że daje wzrost wydajności. Zainteresowanych pogłębieniem wiedzy odsyłam na stronę Intela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Bardzo jestes madry i wogole, tylko jak czytam "Przez ostatnie kilka dni..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glazio Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Chodzi mi o pokaz karty Ati na PCI Express x16, związany z newsami na każdym serwisie i "ciekawymi" komentarzami do tych newsów. A co do tego czy jestem mądry czy nie to trudno określić. Po prostu wiem i chciałem się tą wiedzą podzielić. I jeszcze jedno, bo z takim pytaniem też się spotkałem. Do gniazd PCI Express nie da się włożyć obecnych kart PCI, ale problemu wielkiego nie ma, bo na płytach z PCI Express będzie jedno lub cztery gniazda PCI (tak jak kiedyś były PCI i ISA) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diesel Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Pierwsza na swiecia kartra graficzna PCI express from ATI. PCI Express X16 http://www.ixbt.com/short/2k3-09/idf04_1.jpg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Takich postów nigdy zbyt wiele. Może uniknie się w ten sposób wielu powtarzanych pytań. Ja bym to sugerował do FAQ przerzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...