Torwald Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 "Szukałem" i nic konkretnego nie znalazlem. Wiem ze kilka osob z forum zamawialo sprzet ze stanow. Mam wiec do nich pytanie: jakie sa koszty takiej zabawy ? Czy zawsze nakladaja na takie przesylki clo i VAT ? Bo koszty przesylki to juz w konkretnym sklepie sie dowiem, chodzi mi o tzw. "koszty ukryte", takie jak wymienilem wyzej. A moze ktos moze mi polecic jakis sklep w USA w ktorym juz cos kupowal ? (Byle nie bloki do WC ;)) Chce kupic obudowe i troche czesci, bo z marzami jakie panuja w naszym kraju biedny student nie ma szans na dobry sprzet 8) Licze na wasza pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIR Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Wlasnie o to samo chcialem spytac :D Ja zamierzam kupic pozadna obudowe (np. Thermaltake) no a roznica w cenie siega 1000zl.... wiec moglbym to zainwestowac w chlodzenie :) Podpisuje sie pod prozba, wszelkie informacje potrzebne :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 bardzo roznie... od 25% do nawet 25% kosztów towaru, wszystko zalezy od sklepu w ktorym sie kupuje pomimo zawsze tych samych metod transportu (ups albo fedex), licza sobie bardzo roznie do tego dochodzi cło jeszcze. a sprzęt zwykle idzie szybciej niż paczka pocztowa nie priorytetowa po samej polsce :) , 4 dni góra, tylko potrafi potem na cle zleżeć ale to już indywidualnie różnie bywa (w wawie, cło nie fedex'u nawet tydzień) dłużej mi się nie zdarzyło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 A moze jakies konkretne przykledy cen/sklepow ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 a tak trudno samemu sobie sprawdzić ... klikaj na shipping policy i czytaj ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Nie na kazdej www sa takie informacje (albo ja znalezc nie umiem ;)) A moze kilka adresow sprawdzonych sklepow, z ktorych forumowicze brali sprzet... Cos godnego zaufania (no i ceny tez sa wazne :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr34m3r Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 imo najlepsze sklepy, sam czesto robie tam zakupy i nie mam zadnych problemow (oni nie wysylaja paczek za granice usa) http://newegg.com/ http://www.zipzoomfly.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 A mi sa wlasnie potrzebne sklepy w ktorych wysylka do Polski nie stanowi problemu... OT: Czy da sie zarejestrowac na eBay bez podawania nr karty kredytowej ? Bo mi sie nie udalo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 do tego dochodzi cło jeszcze. Jakie cło ?? 8O Na części komputerowe nie ma cła. Podam konkretny przykład - sam kiedyś zamawiałem. Radeon 8500BBA w sklepie www.ussa.com kosztował 155USD. Przesyłka 60USD 8O - kosmos. Do tego wszystkiego w Polsce doliczyli 22% VAT (od wartości towaru razem z przesyłką czyli od 215USD). Dodatkowym kosztem może być wypełnienie deklaracji celnej - koszt ok. 50-100 PLN (ja mam znajomego celnika to mi wypełnił). Wtedy za wszystko wyszło mi ok. 1100PLN, w Polsce Radki kosztowały wtedy ok. 1300PLN, ale dostanie ich graniczyło z cudem. Załatwienie całej sprawy (zamówienie, zapłata kartą VISA, potwierdzenie, wysyłka i odbiór) to jakieś 8 dni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diesel Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 imo najlepsze sklepy, sam czesto robie tam zakupy i nie mam zadnych problemow (oni nie wysylaja paczek za granice usa) http://newegg.com/http://www.zipzoomfly.com Obaj z tych sklepow nie wysyla paczek za granice, nie mogles z tamtad zamawiac. Does Newegg.com ship internationally? Newegg.com does not ship internationally. At this time we only ship within the United States and Puerto Rico. https://www.zipzoomfly.com/jsp/Signup.jsp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr34m3r Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 a kto powiedzial ze ja mieszkam w polsce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 looknijcie co on ma w miejscowosc wpisane mieszka gdzes na oceanie :P 40*N i70*W jest jakies 3 cm od nowego jorku czyli to jest jakies 1200km (skala 1:40'000'000) i przyjmijmy jakas poprawke na te 3* dlugosci to wychodzi jakies 1100 km (liczyc mi sie niechce ;) ) Wiem ty mieszkasz na statku bo cie do usa nie wpuscili :D jak ci cos trzeba to w nocy sobie podplyasz cichutko ludka do plarzy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 patrzcie jaki zabytek znalazlem :) http://www.ussa.com/ussaonline/dept.asp?de...dept%5Fid=10006 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIR Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 "Nikt nic nie wie... i ty nic nie wiesz... nic nie wiesz... " to tak nawiasem ;) A serio to nikt nic nie kupowal w USA ??? Jak kupowaliscie to pliss dajcie sprawdzone adresy. I jeszcze mam pytanko do Krootkiego jak to jest z ta deklaracja ? Czy jak zamowie cos w USA to musze isc to zglosic do urzedu celnego ??? Czy dopiero jak przyjdzie sprzet czy jak... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Jak zamówisz to nic nie musisz zgłaszać. Dopiero jak przyjdzie paczka pani z takiego jakby Urzędu Celnego+Poczta zadzwoni, że przyszła paczka. Przychodzisz, mówią co trzeba wypełnić i z tym trzeba się potem zgłosić. Z tego co wiem to naprawdę prawie niemożliwe jest wypełnienie tej deklaracji samemu. Chodzi o odpowiednie "umiejscowienie" towaru i opisanie odpowiednich symboli celnych. No i ważne jest też podanie dzisiejszego kursu dolara. W agencji celnej zajmuje to paręnaście minut ale jak już wcześniej mówiłem kosztuje 50-100 zł. Ja miałem szczęście, że mam znajomego celnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIR Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 aha... no to tak srednio ciekawie wyglada... ale dzieki za informacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bortas Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 kiedys był jakis topib przyklejonyu "kto sie przalcza do przesylki ze stanow" czy jakos tak, nie wiem czy cos z tego wypalilo czy nie ale poszukaj lub popytaj sie moderatorw jakiegos, moze to ci pomoze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 imo najlepsze sklepy, sam czesto robie tam zakupy i nie mam zadnych problemow (oni nie wysylaja paczek za granice usa) http://newegg.com/http://www.zipzoomfly.com Obaj z tych sklepow nie wysyla paczek za granice, nie mogles z tamtad zamawiac. Dlaczego nie mógł zamawiać, nawet gdyby mieszkał w Polsce? Czy myślisz, że skoro sklepy nie wysyłają do Polski, to nie dostaniesz przesyłki? Dostaniesz i to bez większego problemu. W USA działa kilka polskich firm spedycyjnych. Zamawiasz na ich adres, a oni pośredniczą w dostarczeniu do nas. Kosztuje to parę groszy więcej, ale nie ma z tym najmniejszych problemów. Za to oszczędzasz na przesyłce ze sklepu, bo większość sklepów powyżej 30USD na terenie USA wysyła gratis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 "Nikt nic nie wie... i ty nic nie wiesz... nic nie wiesz... " to tak nawiasem ;) A serio to nikt nic nie kupowal w USA ??? Jak kupowaliscie to pliss dajcie sprawdzone adresy. I jeszcze mam pytanko do Krootkiego jak to jest z ta deklaracja ? Czy jak zamowie cos w USA to musze isc to zglosic do urzedu celnego ??? Czy dopiero jak przyjdzie sprzet czy jak... ? Nigdzie się nie musisz zgłaszać, paczka przychodzi do domu. Cła ani podatku też się nie płaci. Prosisz tylko sklep, żeby zaznaczył iż jest to "Gift", czyli prezent, aktura do środka i celnicy się nie czepiają, a bywa że ludzie zamawiają sprzęt nawet za 700-1000USD i ani razu nie płacili cła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 A mi sa wlasnie potrzebne sklepy w ktorych wysylka do Polski nie stanowi problemu... OT: Czy da sie zarejestrowac na eBay bez podawania nr karty kredytowej ? Bo mi sie nie udalo... Nie da się. Po to właśnie to tam jest. Jak chcesz kupować nie mając karty kredytowej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...