Skocz do zawartości
Zborek

Baraqda S-ATA kontra Asus A7V8X

Rekomendowane odpowiedzi

No i problem,

:D

ale do rzeczy, mam jak widać po temacie Barakudę S-ATA 80GB współpracującą z mobo Asus A7V8X. Problem (według mnie) polega na tym, że bios (ver. 1013) nie widzi dysku. Podczas instalicji XP podaję mu sterowniki zewnętrzne RAID Promise i poniekąd wszystko jest ok, poniekąd bo dysk oczywiście nagle się znajduje ale tylko do restartu bądź ponownego uruchomienia - wtedy to dostaję komunikat 'no bootable disk press any key when ready' i do momentu kiedy nie włoże botowalnej płyty z WinXP nic się nie dzieje, a jeżeli ww płytka jest w napedzie CD to nie ma problemu i system startuje "normalnie" z dysku twardego.

Czy to normalne czy zrobiłem gdzieś po drodze błąd? czy nie uda się uruchomic kompa z S-ATĄ bez płyty w CD? i czy to norma że bios nie widzi S-ATA?

i to by było na tyle

na razie ..... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i problem,

:D 

ale do rzeczy, mam jak widać po temacie Barakudę S-ATA 80GB współpracującą z mobo Asus A7V8X. Problem (według mnie) polega na tym, że bios (ver. 1013) nie widzi dysku. Podczas instalicji XP podaję mu sterowniki zewnętrzne RAID Promise i poniekąd wszystko jest ok, poniekąd bo dysk oczywiście nagle się znajduje ale tylko do restartu bądź ponownego uruchomienia - wtedy to dostaję komunikat 'no bootable disk press any key when ready' i do momentu kiedy nie włoże botowalnej płyty z WinXP nic się nie dzieje, a jeżeli ww płytka jest w napedzie CD to nie ma problemu i system startuje "normalnie" z dysku twardego.

Czy to normalne czy zrobiłem gdzieś po drodze błąd? czy nie uda się uruchomic kompa z S-ATĄ bez płyty w CD? i czy to norma że bios nie widzi S-ATA?

i to by było na tyle

na razie ..... 8)

A jak w BIOS'ie masz ustawione bootowanie? U mnie na konfigu z podpisu wszystko działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Botowanie:

1st HDD

2nd CDRom

3rd Floppy

4th LAN

a żeby było ciekawiej w BIOSie nie widzę opcji S-ATA enabled/disabled (albo nie mogę znaleść)

Spróbuj przestawić bootowanie np 1st z HDD na SCSI (jeśli nie masz kontrolera SCSI oczywiście).

Z tego co pamiętam u mnie to działało gdy w systemie miałem jeszcze starą barakudę 30 GB, z której przenosiłem na tę nową dane (a chciałem żeby startował ten nowy dysk)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, spróbuje ale zastanawia mnie co będzie jak i to nie pomoże? I wrazie gdyby nie, to jak pozbyć sie botowania przez płytę z windą XP? Czy BIOS płyty obsługujacej S-ATA nie powinien "samoistnie" zobaczyć tego dysku i rozpoznac go?

Pytania jak na razie bez odpowiedzi ale wierzę w ludzki umysł :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, spróbuje ale zastanawia mnie co będzie jak i to nie pomoże? I wrazie gdyby nie, to jak pozbyć sie botowania przez płytę z windą XP? Czy BIOS płyty obsługujacej S-ATA nie powinien "samoistnie" zobaczyć tego dysku i rozpoznac go?

Pytania jak na razie bez odpowiedzi ale wierzę w ludzki umysł  :wink:

Napisz dokładnie w jaki sposób masz podłączone napędy. Ile CD/DVD na których kanałach i czy jako slave czy master, masz dysk/i twarde oprócz tego SATA podłączone do peceta?

Masz oczywiście kontroler SATA uaktywniony zworką na płycie? (w moim ASUSie zworką się go włącza)

Napisz czy w końcu zaczęło działać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za poprzednią wskazówkę - ustawiłem w botowaniu 1st SCASI i już jest bez problemu, co prawda BIOS dalej nie widzi twardziela ale przy botowaniu odnajduje dysk i system ładnie się odpala. Wnioskuję z tego że taki urok S-ATA, bios "nie widzi" ale uruchamia HDD.

Mam do drugiego kanału podpiętą nagrywarkę Lite-On, ale z nią nie ma problemu.

Jeszcze raz wielkie dzięki - już miałem ochotę przejść na ATA :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za poprzednią wskazówkę - ustawiłem w botowaniu 1st SCSI i już jest bez problemu, co prawda BIOS dalej nie widzi twardziela ale przy botowaniu odnajduje dysk i system ładnie się odpala. Wnioskuję z tego że taki urok S-ATA, bios "nie widzi" ale uruchamia HDD.

Mam do drugiego kanału podpiętą nagrywarkę Lite-On, ale z nią nie ma problemu.

Jeszcze raz wielkie dzięki - już miałem ochotę przejść na ATA  :D

Pozdrawiam

Przynajmniej u mnie jest tak, że w BIOSie płyty nie widzę dysków SATA.

Znajduje je BIOS kontrolera SATA - wtedy je odnajduje

Przy starcie komputera najpierw zgłasza się BIOS płyty, wykrywa dyski parallel ata, później zgłasza się kontroler SATA i wykrywa napędy do niego podłączone.

Tak z ciekawości: do jakiego kanału masz podpiętą nagrywarkę? Do SATA czy standardowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...