Skocz do zawartości
wizjonerek

pad zasilacza albo płyty :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . mam teraz niezłego zgryza a ze wychodziłem do pracy to nie mogłem dokładnie sprawdzić ,. kom chodził cały czas wszystko tak jak w podpisie poszłem se zjeść śniadanko kom się uspił wracam a tu zoonk nie uruchamia się !!! resetuje nic . wyłaczam właczam z wcisnietym insertem uruchomił się odkreciłem go patrze na zasilanie proca a tam 1,16 V reszta napieć w normie 12=> 11,89 b=> 4,92 wiec odkrecam resetuje właczam i zonk dioda kom reaguje na przycisk power włacza się zapoala się dioda od hdd i swici a od power nie świeci oczywiscie widze ciemnść na ekranie . nie miałem czasu sprawdzić reset biosu i też kapa nic nie pomógł. co się mogło stać . jakieś sugestie jak padła płyta to sie pochlastam :(

Update ponieważ jestem w pracy nie moge podac wiecej info ale przed chwilką dzwoniłem rodzic właczał zasilanie (kom odłaczobny od prądu) z wcisnietym insert czyli defo ustawienia w biosie i kapa dioda od hdd się swieci od powera sie nie swieci na kompie ciemność nic nie pika nic się nie dzieje nie wiem jaki błąd jest na wyswietlavczu na płycie bo nie zdązyłem sprawdzić . jakieś pomysły co się mogło stać bo sprawdzić bede mógł o 24 w noicy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie no i faktycznie chyba płyta zdechała:( i to na całego #@$@#$@#$ to już 4 w ciągu kilku miesięcy więc się chyba pochlastam .

udało mi się ustalić ze :

płyta reaguje na power on/of

cleear cmos nic nie daje

nic nie daje wyciągniecie bateri nawet na 8 godzin(hrehhe byłem w pracy)

układ pll jest delikatnie Ciepły

procek jest całkowicie zimny po odpaleniu płyty nie potrzebuje nawet wentyla zakaładać (ale sprawdzałem proca w innej płycie i działa )

stabilizatory na płycie są całkowicie zimne pomimo ze włącze płyte(tak samo jak zimny jest proc)

chipset lekko ciepły mostki lekko ciepłe

na wyślwetlaczu pokazuje się FF i nic wiecej

zmieszyłem napięcia na zasiłce wszystkie są ok.

na stabilizatorach na wszystkich za wyjątekiem jedego napięcia sa takie same (teraz mam zgryz czy tak ma być czy to własnie ten stabilizatora padł)

obstawiam także ze moze padł Cmos aha wyglądało to tak . po uspieniu komp się nie obudziłreset nic nie dał. clera cmos i odpalenie udało się ale napiecie na procku zamiast 1,5 bios pokazał 1,16 wiec odkreciłem kompa zapis ustawien i już wiecej nie wstał

wszystkie inne częsci (grafika procesor pamieć ) sprawdzane na inny kompie i sprawne . płyte sprawdzalismy z innym procem i dalej to samo .

PRoooosze pomózCIE !!!!! co mogło PAŚ ??? czy ktoś jesli ma tą płyte i mu padła zaobserwował ze jesli padnie bios to proc jest zimny tak jakby do niego nie dochodziło napiecie to samo stabilizatory ??? a moze to włąsnie stabilizatory padły ?? kurde jesli nie uruchomie tej płyty to mam abstynecję od Tweak na dobre 2 miesiące :( CZy ktoś z WAS jest MOZE elektronikiem pomoże mi uruchomić moją płyte ?? a moze ma ktoś programator aby wgrać od nowa bios(mam nadzieje ze to tylko to ) LICZE NA WASZĄ POMOC !! TWEAKOWCY Z OKOLICY ŚLĄSKA!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie inne częsci (grafika procesor pamieć ) sprawdzane na inny kompie i sprawne . płyte sprawdzalismy z innym procem i dalej to samo .  

nie che cie martwic ale wg mnie skoro inny proc tez nie startuje na tej plycie ... :(

jednak nie do konca rozumie jak sprawdzales te wszystkie czesci ? bo jezeli wkladales je do kompa jakiegos kolegi to moze wszystko bylo ok - ja bym jeszcze sprawdzil tak - ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> WSZYSTKIE twoje komponenty i podpiac je pod nowa pozyczona plyte na twojej zasilce - jezeli wtedy wstanie bedziesz mial juz pewnosc ... :? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

części sprawdzałem tak jak zazwyczaj się sprawdza 8O czyli wszyswtkie komponenty pod inne działające komponenty zasiłka sprawdzana i sprawna . pozatym złozyłem wszystko na innej płycie (pozyczonej ) i władnie smigało. wiec reszta 100% sprawna . Ludziska posiadające tą płyte którym padał wiem ze mają one taką wspanmałą przypadłość ze lubi padać bios se ot tak poprostu. czy ktoś moze sprawdzał czy mosfety są zimne ?? i procek bo wiem ze napewno wtedy wyswietla się FF (pisaliscie o tym na forum) CZY ktoś Może mi POOMOOOCCC ?? jak sprawdzić mosfety ?? ma ktoś może oscyloskom albo cuś??? albo czy moze ktoś podać mi adres serwisu gdzie bedą mogli mi ją zreanimować. bo płyta reaguje na on/of wiatraki działają wiec nie wygląda ze to całkiem RIP >

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi to wyglada na padniety tranzystor (stabilizator)

sam stwierdziles ze napiecia na wszystkich oprocz jednego sa takie same (teraz przydaloby sie wiedziec czy wyzsze czy nizsze - bo od tego moze zalezec ile ich padlo)

napiecie w biosie 1.16v moze byc jakims bledem lub wlasnie prawidlowa wartoscia jak ci padl stabilizator

u mnie napiecie 1.15v wyswietlalo jak za mocno przetaktowalem procesor i dalem na pamieci 3.1v - moze mi zasilacz nie wyrabial 250W - Insertem uruchamialem kompa ,przywracalem domyslne ustawienia i w porzo bylo,wiec jest tez mozliwosc ze ci BIOS padl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokłądnie uruchomiełem płytke power on i mierzyłem miernikiem na stabilizatorach jak dobrze pamietam to na rescie było 3,54 a na tym jednym 2,50 i nie wiem czy to tak ma być czy on się spalił. płyta sie uruchamia na wyświetlaczu jest FF także na pinach gdzie podpina siędiody power led się nie swieci . ja bym obstawiał na bios . ale dziwi mnie to ze msfety i procek jest zimny tak jakby nie dostawały napięcia powaznie nie musze cooolera zakładać bo proc jest zimny. a płyte mozna normalnie właczyć i wyłaczyć CZy ktośMOZE MI pomóc jakiś serwis albo ktoś moze zaprogramować mi biosa (ja niestety nie mam 2 takiej płyty o takiej budowie kosci bios bo bym sam to zrobił) wiadomo najlepszym programatorem bios jest 2 płyta :D To dla mnie bardzo ważne nie stac mnie teraz na wydatek 600zł na płyte a jesli jej nie uruchomie to ....koniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak koledze padł bios to procek był zimny, reszty kompa nie macałem. prz ypomocy dyskietki systemowej z granym biosem, programem flasciach!ącym i autoexec'iem udało się płytę uratować.

tylko dziwne, że pokazał ci 1.16V ale jeśli u KGB ruszyło to może to tylko mało ważny objaw.

spróbuj biosa wgrać lub pożyczyć od kogoś z identycznym mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak koledze padł bios to procek był zimny, reszty kompa nie macałem. prz ypomocy dyskietki systemowej z granym biosem, programem flasciach!ącym i autoexec'iem udało się płytę uratować.

tylko dziwne, że pokazał ci 1.16V ale jeśli u KGB ruszyło to może to tylko mało ważny objaw.

spróbuj biosa wgrać lub pożyczyć od kogoś z identycznym mobo.

a nie wiesz przypadkiem jak mam go wgrac ?????? własnie mówie ze nie mam programatora ani podobnej płyty z taką koscią bo bym to zrobił a własnie bo nie ejstem tego w stanie sprawdzić czy jesli bios zdechł to ta płyta bedzie szykała w stacji dyskietki z biosem ??? nie mam flopa w domu wiec nie jestem tego w stanie sprawdzić , pamietam ze niektóre płyty bootblockiem tak robiły.. z 2 strony wpadł mi pomysł ze skoro napieciami steruje bios to faktycznie mogą być mosfety zimne bo bios nie daje im instrukcji aby przekazywały napiecie czyli obciązenie jest 0 dlatego zimne,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgraj na dyskietke sam plik BIOS.BIN i odpal kompa z dyskietka w stacji

pozycz stacje dyskietek - to maly klopot a moze odzyskasz plyte

to znaczy ze ten epox ma coś na miano bootbloka????? kurde w instrukcji i nic o tym nie ma . próbował tak ktoś ???? bo jesli nie ma bootbloka to przecież niczego nie bedzie szukał w stacji już nie mówiąc o wgraniu sam sobie biosa./........ KGB nie rób mi nadzieji jak jej nie odpale to mam zgłowy wszystko a pracuje na komputerze .skad wiesz ze to zadziałą jak nie ma bootbloka ?? ktoś sprawdzał . floopy se moge pozyczyć w kazdej chwili tylko musze pobiegac po znajomych ale nie wiem czy jest sens ??? próbował ktośtakiego sposobu??? z tego co wiem jak ludziskom na tej płycie padł bios to w gre wchoidziłą tylko inna płyta albo programator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

większość płyt ma bootblock'a.większość płyt ma bootblock'a. ale dla biosów AMI trzeba nagrać plik o nazwie amiboot.rom a dla awarda trzeba zrobić dyskietkę starową z plikiem biosu, programem flasciach!ącym i autoexec'iem z wpisana komendą flashowania oraz paramertem automatycznego flashowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawie wszystkie nowe plyty maja taka mozliwosc,nawet moj 3 letni KT7

zauwaz ze Epox ma flaszowanie przez Alt+F2 z samego pliku *.BIN ,wiec mysle ze sa duze szanse na powodzenie takiej akcji

no chyba ze bios padl kompletnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to sprawdze ale alt +f2 to wgrywanie nowszej wersji biosu a nie ma am mowy o zwaleniu biosu i wtedy wgraniu nowego a własnie po to był bootblok no nie ?? wiec jak padł bios to ta kombinacja klawiszy poprostu nic nie da. a co myslisz o tych zimnych mosfetach nie powinny być choć trochę ciepłe ??? no i proc też zimny. tak jak mówiłem ,wymysliłem ze napieciami steruje bios skoro padł to nie podaje napiecia na proca wiec jest zimny i mosfety też. dobrze mysle czy się myle ? elektornikiem to nie jestem z zawodu raczej z zamiłowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u siebie mostetow nie sprawdzalem ,ale jezeli plyta daje 1.15v a proc wcale nie pobiera pradu to beda zimne

procesor tez bedzie zimny,chociaz na takiej malej powierzchni powinien byc chociaz letni,bo jednak obwod pradu jest zamkniety i zawsze jakis minimalny prad plynie,ale mozliwe ze jest on tak maly ze proc sie nie nagrzeje powyzej tych 30C ktore odczuwasz reka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no własnie tak pomyslałem ze skro padł bios to nie inicjuje proca wiec proz zero obciązenia i msfety także. jak wróce do domu to sprawdze moze się uda chyba bym płakał ze szcześci a musze pozyczyć flopy to zobaczymy jeszcze ktoś ma jakieś pomysły . nikt nie zna jakiegoś serwisu albo ma ktoś programator albo jest elektronikiem jesli to nie bios czy znajdzie się osoba która mi jest w stanie pomóc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz mi wmówić że w Tychach nie ma serwisu który zaprogramuje "od ręki" BIOS? Jakoś nie wierzę. Samo uszkodzenie może i wygląda na awarię kości BIOS, ale tak samo bedzie przy spaleniu ścieżki doprowadzającej zasilanie do procesora - bez sprawdzenia nie zgadnę, ale to drugie też da się naprawić. Zresztą jeśli płyta jest nowa, to niech się martwi serwis ;)

Dziwi mnie tylko że "wstała" jeszcze raz po awarii, z tego co wiem przy tego typu uszkodzeniach nie powinna - czyli przyczyna może być zupełnie inna niż myślisz. Ale to tylko zgadywanki.

Poszukaj serwisu z programatorem (chyba jakiś się znajdzie w okolicy?), to będzie najprostsze wyjście.

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mówiłem ze w tychach nie ma takiego serwisu tylko zanim oddam ją na jakiś serwis chciałbym sam sprawdzić wszystkie mozliwośći stad moje zapytania . sciezki optycznie wyglądają ze są ok . sprawdzałem zanim zaczne biegać po serwisach chche mieć pewność ze sam zrobiłem wszystko . po 2 nie wydaje mi sie ze jakś serwis gdzie facet siedzi z lutownicą i ma obok siebie miernik jest wstanie mi jąnaprawić. choćiaż moge się mylić epox to nie TV Neptun no nie ?? bios zaprogramować pewnie bede miał gdzie chocialzbym wolał to zrobić sam . jest jakiś uzytkownik takiej płyty z terenów śląska i pomoze mi spradzić płyte jego biosem ?

UPDATE a jaka jeszcze moze być tego przyczyna ?? dokładnie komp wstał i wtedy zauwazyłem napiecie na procku 1,16 po ustwieniu w biosie def. i resiecie już nie wstał . jakaś sugestia ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wyczytałem sprawdziłeś już wszystko poza BIOS-em. Normalny serwis komputerowy (nie taki w wersji "demo") zaprogramuje BIOS w 5 minut, a przy okazji sprawdzi czy sam scalak nie jest uszkodzony (zdarza się, ostatnio miałem takie problemy z płytami MSI). Szukanie kogoś z identyczną płyta zajmie więcej czasu niz znalezienie serwisu, a i tak nie będzie 100% pewności (nie sprawdzisz scalaka). Daj ludziom zarobić ;)

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wyczytałem sprawdziłeś już wszystko poza BIOS-em. Normalny serwis komputerowy (nie taki w wersji "demo") zaprogramuje BIOS w 5 minut, a przy okazji sprawdzi czy sam scalak nie jest uszkodzony (zdarza się, ostatnio miałem takie problemy z płytami MSI). Szukanie kogoś z identyczną płyta zajmie więcej czasu niz znalezienie serwisu, a i tak nie będzie 100% pewności (nie sprawdzisz scalaka). Daj ludziom zarobić  ;)

Pozdr

AT

nio :D tylko ze za takie programowanie bede musiał zapłacić ze 30 zeta a jak się okaze ze to płyta i oddam ją na serwis to już miałbym te 30 zeta na czesc naprawy :D mieć a nie miec to róznica . zarobić moge dac ale wole dać zarobić jakiemuś znajmemu z Tweaka wiec ponawiam pytanko czy ktoś mi pomoże ??? jakies sugestie ?? mówiełeś ze przyczyna moze być całkowicie inna niż mysle . zasugeruj .... prosze jaka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw startuje CPU a dopiero BIOS, chyba ze odczytem z kosci steruje jakas siła nieczysta. :lol:

Walniety uklad ktory steruje MOSFETami lub MOSFETy. Uklad ktory steruje mosfetami odczytuje z procka jakie ma byc napiecie i takie podaje (nozki, mostki na procku, eprom w intelu itp...). Przetwornica zasilajaca procka powinna wystartowac nawet z wyciagnieta koscia BIOSu , sprawdzcie sobie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie komp wstał i wtedy zauwazyłem napiecie na procku 1,16 po ustwieniu w biosie def. i resiecie już nie wstał

A tak zgaduję ;)

Uszkodzone zasilanie procesora (elektrolity albo jeden z tranzystorów) - widziłem już coś takiego. Po zmianie ustawień zasilania na "default" realne napięcie na procku spadło poniżej progu zadziałania (~1,15V). Nie mam pojęcia jak sztucznie wymusić wyższe, zresztą to bez sensu (i tak trzeba naprawić). Jeśli to kondensatory, to pozostawienie płyty z włączonym zasilaniem na godzinę-dwie czasem pozwala na odpalenie po resecie. Ale to ryzykowna sztuczka, może się uszkodzić więcej niż jest teraz.

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy po daniu defaults komputer uruchomil sie do zapisywywania ustawien ?

nie tzn dałem na def i na zapis koputer zgasł i już nie pojawiłą się czerwona ramka z zapisem biosu wiecej już nie wstał ., w czasie dawania na def zwróciłem uwage na fakt ze zasilanie proca byo na 1,16 kiedy zawsze było przy uruchomieniu kompa z instertem na 1,50. wiecej już się nie uruchomił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw startuje CPU a dopiero BIOS, chyba ze odczytem z kosci steruje jakas siła nieczysta.  :lol:  

Walniety uklad ktory steruje MOSFETami lub MOSFETy. Uklad ktory steruje mosfetami odczytuje z procka jakie ma byc napiecie i takie podaje (nozki, mostki  na procku, eprom w intelu itp...). Przetwornica zasilajaca procka powinna wystartowac nawet z wyciagnieta koscia BIOSu , sprawdzcie sobie :)

a jak se mam sprawdzic ??? jesli macie racje to kto moze mi to naprawic ? serwis RTV>>>???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw startuje CPU a dopiero BIOS, chyba ze odczytem z kosci steruje jakas siła nieczysta.  :lol:  

Walniety uklad ktory steruje MOSFETami lub MOSFETy. Uklad ktory steruje mosfetami odczytuje z procka jakie ma byc napiecie i takie podaje (nozki, mostki  na procku, eprom w intelu itp...). Przetwornica zasilajaca procka powinna wystartowac nawet z wyciagnieta koscia BIOSu , sprawdzcie sobie :)

To zależy od konstrukcji płyty, ale kiedyś faktycznie tak to wyglądało. Teraz bywa różnie, sterowanie napięciem zasilania procka bywa robione przez BIOS (bez tego nie podkręcisz napięcia programowo). W płytach pod AMD coraz częściej jest robione tak, że ustawienia na procesorze są wykorzystywane tylko do rozpoznawania modelu procesora -> dopiero po starcie BIOS są ustawiane na zapamiętanym poziomie. Zdaje się że tak to jest robione w Epox- ach, zaraz sprawdzę :)

Przy awarii sterowania MOSFET płyta by raczej nie wstała, ale już nie takie cuda widziałem ;)

pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy masz dostep do jakiejkolwiek plyty na nforce II ?

bo wtedy nie jest problemem sprawdzic, przekladasz bios, awdflash /f save.bin nowybios.bin i na chama wgrywa bios, naprawialem tak bios na moim KR7A (mobo na ktorym programowalem bylo pod athlona slotowego na via kx133)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mi sie tak wydaje ze napiecia i cała reszta skoro sterowana jest z biosu to sterowana z biosu jak bios padł to kom bedzie zimny choć płyta reaguje na power of/onn wiatraki się krecą ./ wymyslcie coś !!! .....

No nie do jast końca tak jak piszesz. Najpierw startuje zasilanie (ATX), potem zasilanie procesora -> ale na parametrach domyślnych (tych odczytanych ze zworek na procku), a potem BIOS ustawia co chce. Jeśli na pierwszym etapie (domyślne ustawienia napięcia) procek nie wystartuje, to dalej już nic się nie uruchomi. Funkcjami on/off steruje chipset, to prawie zawsze działa ;)

Przyczyn takiego jak opisujesz zachowania płyty może być kilka, na odległość nie jestem w stanie sprawdzić. A zgadywać nie lubię :P

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy masz dostep do jakiejkolwiek plyty na nforce II ?

bo wtedy nie jest problemem sprawdzic, przekladasz bios, awdflash /f save.bin nowybios.bin i na chama wgrywa bios, naprawialem tak bios na moim KR7A (mobo na ktorym programowalem bylo pod athlona slotowego na via kx133)

niestety moi zanjomi nie posadają takiego sprzetu wiec dlatego szukam kogoś z forum. ja mam ze swoich znajomków najlepszy sprzet ale co z tego jak nie działa :( a myslisz ze to bios ?? a te dziwne napiecia a te zimne mosfety i proc(który działa na innej płycie )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...