KrzySie Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Kupiłem NF7-SL (standartowe ustawienia BIOSU, pamięć 512 DDR 400, Athlon 1800, dwa dyski ATA 100, CDR i nagrywarka), zainstalowałem Win XP SP1, sterowniki płyty głównej, Nero 6 i uszkodziła się nagrywarka Liteon LTR-40125s. Pożyczyłem z pracy LTR-52246S i to samo. :( Pierwsza tylko czyta a druga zero-dobrze że na gwarancji. Jeżeli ktoś może mi pomóc, proszę o odpowiedź na forum lub prywatny adres kssj@op.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Kupiłem NF7-SL (standartowe ustawienia BIOSU, pamięć 512 DDR 400, Athlon 1800, dwa dyski ATA 100, CDR i nagrywarka), zainstalowałem Win XP SP1, sterowniki płyty głównej, Nero 6 i uszkodziła się nagrywarka Liteon LTR-40125s. Pożyczyłem z pracy LTR-52246S i to samo. :( Pierwsza tylko czyta a druga zero-dobrze że na gwarancji. Jeżeli ktoś może mi pomóc, proszę o odpowiedź na forum lub prywatny adres kssj@op.pl Ej no to raczej nie wina akurat tego modelu plyty tyko pewnie masz trafiony egzemplarz, abo strasznego pecha co do LiteOna :D Moze to zasilacz? Moze jakies zwarcie? hmm a dyski dzialaja na tym kanale co podpinales nagrywarki? Sprawdz, jak padnie dysk, znaczy ze mobo ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Nawet jak padnie dysk, to bardziej obstawiałbym zasiłkę. Jakie napięcia i jak stabilne? Co to za zasilacz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzySie Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Moze to zasilacz? Moze jakies zwarcie? hmm a dyski dzialaja na tym kanale co podpinales nagrywarki? Sprawdz, jak padnie dysk, znaczy ze mobo ;) Dwa dni nie odpowiadałem bo komp był w serwisie, nic nie znaleziono. Teraz go przetestuję - Winne było chyba Nero 6 :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzySie Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Dzięki wszystkim co zechcieli odpisać. Myślę że temat zakończony ? Nie używajcie NERO 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 ja i kilku kumpli uzywa z powodzeniem 6,11 i ni dzieje sie nic złego słuszałem o dziwnych rzeczach z nero 6,15 -pewnie ten miałes zainstalowany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzySie Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 >ja i kilku kumpli uzywa z powodzeniem 6,11 i ni dzieje sie nic złego > >słuszałem o dziwnych rzeczach z nero 6,15 -pewnie ten miałes >zainstalowany Używałem 6.00, ponadto już wiem, że to nie jego wina - system wykrywa mi CDRom i nagrywarkę jako urządzenia SCSI. Komunikaty aktualnie z nagrywarki, przy Nero 5.5.9.14 EN; -SCSI/IDE command aborted -Invalid write state -Could not perform EndTrack -Burn proces failed at 16x Raczej myślę, że to wina oprogramowania płyty - przecież ja nie mam napędów SCSI. Na pierwszym kanale IDE mam 2 dyski 40 i 80G. Na drugim CDRom i nagrywarka - system widzi ich jako SCSI. Myślałem, że koniec moich problemów!?!?..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krostry Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 3 powody : 1. nie czyta, nie zapisuje, wiesza, psuje -Podpięte inne urządzenia wchodzące w konflikt -brak uaktywnionego trybu UDMA - Overburning przesadzony... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Kiedyś miałem problem z nagrywarką + nforce w kompie kumpla, opisałem to na Tweaku, ale nikt się nie wypowiedział na ten temat: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=24861 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marechi Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Wykrywanie napędów CD jako urządzeń SCSI to klasyczny objaw zainstalowania sterowników nForce IDE nVidii a jak powszechnie wiadomo są one "skopane" więc czym prędzej je odinstaluj (przy pomocy Menadżera Urządzeń usuń kanały IDE) i po restarcie kompa Windows zainstaluje własne sterowniki i wszystko powinno być OK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzySie Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 >Wykrywanie napędów CD jako urządzeń SCSI to klasyczny objaw >zainstalowania sterowników nForce IDE nVidii a jak powszechnie >wiadomo są one "skopane" więc czym prędzej je odinstaluj (przy >pomocy Menadżera Urządzeń usuń kanały IDE) i po restarcie kompa >Windows zainstaluje własne sterowniki i wszystko powinno być OK Mój problem już zniknął !!! Dzięki za dobrą radę ale ja zrobiłem coś innego. Weszłem na stronę nVidi i ściągnąłem najnowsze sterowniki do nForce plik nForce_2.45_WinXP2K_WHQL_english.exe ok. 10 Mb i wszystko już jest w porządku. Mam normalne dyski i WIN widzi kanały IDE. Uważam temat za skończony. Dziękuję wszystkim za pomoc. :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 To jest na 99% wina Nero 6. U mnie psuje to nero dużó płyt na wcześniejszych Naro 5.5 nic takiego nie miało miejsca. Zmień Nero na wersję 5.5 i wszystko będzie działąć w porządku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzySie Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 To jest na 99% wina Nero 6. U mnie psuje to nero dużó płyt na wcześniejszych Naro 5.5 nic takiego nie miało miejsca. Zmień Nero na wersję 5.5 i wszystko będzie działąć w porządku.Jeszcze raz powtarzam się. Uważam temat za skończony. Dziękuję wszystkim za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...