Skocz do zawartości
Paszczu

Unknown flash type - K7VZA

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z planowaną przez kumpla modernizacją komputera (kupno jakiegoś XP 0.13) na początek postanowiłem że sflasciach!ę mu biosa - płyta to ECS K7VZA v3.0, bios 3.4. Najnowszy dostępny na stronie to 3.7 i to właśnie ten chciałem mu wgrać. Jednak po przyciśnięciu "Y" (Confirm) wyskoczył komunikat "Unknown Flash Type!!!" i bios się nie wgrał - płyta oczywiście żyje. Używałem zarówno biosów (różnych), jak i execa flasciach!ącego z oficjalnej strony producenta, płyta to na bank wersja 3.0. W związku z tym mam pytanie - co jest grane? Jak to zrobić skoro metoda "dyskietkowa" zawodzi.

Aha, Bios Flash Protection jest ustawione na Disabled

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem ten problemik jak chcialem zflashowac flashem ktory sie znajduje przy nowym biosie na stronie producenta poszukaj flasha 8.xx niepamietam dokladnie soory i wlalnij z dyskietki powinno ruszyc. Jezeli nie to wgraj najpierw 3.2 a potem 3.7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komunikat "unknown flash type" wyskakuje gdy masz zabezpieczone flshowanie biosu poprzez zworkę na mobo. Tak przynajmniej jest na płytach shuttle'a. Podejrzewam, że u ciebie też.

dobrze gada... mialem ecsa i tam jest zworka na plycie... przestaw zworke a potem flashuj ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...