TOMAHAWK_ Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Końcowy efekt wygląda niźle (przynajmniej lepiej jak na początku). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Mogłem <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> dremela (podróbke za 85zł), ale jak zobaczyłem te wątłe tarczki to zwątpiłem, wtedy gościu powiedziałe, że moge <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tarczke do szlifierki kątowej, bo jest dużo wytzrymalsza i jest zbrojona :!: więc ja bardziej obawiałbym się ciąć dremelem i zwykłymi tarczkami. Zresztą na tej tarczy pisze, że jest do cięcia stali więc ja sie nie boje, tylko teraz kątówke musze kupić. PS u mnie 36szt. tarczek dremela (oryginalnego) kosztuje 25zł. :D Podsumując wątpie żeby zbrojona tarcza do stali mogła pęknąć tak bez ostrzeżenia tnąc w miedzi. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 ja tez, tarcza 1mm ktora stosujemy, kupiona w castoramie, miala opis ze jest do nierdzewki, wiec chyba mocne gowno to musi byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Jak sie umie ciac (nie kreci sie na boki szlifierka) to tarsza niema prawa peknac. Jak by co to jest jeszcze oslona na niej i trzeba ja dobrze ustawic bo nigdy niz nie wiadomo ;) Lepiej trzymajta szlifierke 2 rekami bo moj brat trzymal jedna i jak mu sie przyblokowala troche i odbila to po palcu troche przejechala. Wierzcie mi ze widok cudzego przypalonego palca nie jest mily a co dopiero mowic o swoim :P Grzechu dzieki za info o takich tarczach ale jednak poczekam i kupie takie stalowe, zabkowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Grzechu dzieki za info o takich tarczach ale jednak poczekam i kupie takie stalowe, zabkowane.No problem, a ząbkowane to chciałbym do dremela mieć :wink: ale wątpie, że takie coś istnienie. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Grzechu dzieki za info o takich tarczach ale jednak poczekam i kupie takie stalowe, zabkowane. No problem, a ząbkowane to chciałbym do dremela mieć :wink: ale wątpie, że takie coś istnienie. Pozdro. W Słomczynie widziałem różne wielkości tego więc moża coś być pod dremelka ale trzeba by mocowanie robić do tego bo to ma dość duże oczko na środku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Ja też widziałem coś takiego dzisiaj tylko tyle, że nazywał się frez piłkoway bodajże i kosztowało kolo 26zl, no i dziurka wieksza jak mowisz. Kurde żebym miał pewność, że dremelem zrobie to co mam zamiar zrobobić to już bym to miał w domku, a tak jutro kupuje szlifierke kątową i zobaczymy co ta tarczka 1mm potrafi. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 nie oto chodzi, ja takze tne 1 reka spoko ale jak [ciach] tarcza to moze byc malo smiesznie akurat ciecie szifierka trzymajac ja tylko 1 reka nalezy do jednej z najglupszych czynnosci jakie mozna robic, wiec sie na twoim miejscu bym tym nie "chwalil"... Ponadto trzeba bardzo uwazac (ale oslona do szlifierki jest po cos w koncu) i kupuje DOBRE tarcze (5PLN w gore), nasz milusinki ma racje, to nie sa zarty, wirujaca tarcza moze przeleciec przez kolege zanim sie spostrzeze ze cos go dziabnelo 8O Co do przypalania przycinania sie szlifierka, to jest to o tyle ciekawe, ze krew nie leci przy malych zacieciach, bo obroty (a scislej temperatura) z zasklepiaja rane :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czuczu Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Co do przypalania przycinania sie szlifierka, to jest to o tyle ciekawe, ze krew nie leci przy malych zacieciach, bo obroty (a scislej temperatura) z zasklepiaja rane :P Zawsze myślałem, że do takich czynności należy używać przynajmniej rękawic i okularów, ale... chyba sie myliłem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Moja tarczka kosztowała 3.6zł ,ale wygląda na bardzo solidną. Jeszcze tylko musze wyłudzić od Matki kase na szlifierke jakąś tanią (Na dobrą nie dostane, bo co chwila coś kupuje :) , a Matce coraz mnie się to podoba :? ). Jutro zobacze jak się tnie 1mm tarczką w miedzi. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 Zalezy jeszcze w jakiej miedzi. Najlatwiej idzie w miedzi elektrolityczne (miedz 110 o ile pamietam dobrze), ktora jednoczesnie jest jedna z najczystszych odmian miedzi (99.5%). Tylko nie kup toyi czy innego tipa za 25PLN w geancie, raczej tego nie wytrzyma i ze szfirierki zostanie ci sama tarcza :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 akurat ciecie szifierka trzymajac ja tylko 1 reka nalezy do jednej z najglupszych czynnosci jakie mozna robic, wiec sie na twoim miejscu bym tym nie "chwalil"... "ja takze potrafie" takie mialo byc tego przeslanie, nie tne 1 reka bo mam kszte rozumu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopo Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 generalnie rzecz biorąc to jak wykonywałem swój bloczek to frez piłkowy wchodzi w miedź jak w masło, tyle że ja to robiłem na frezarce więc nie musiałem tego trzymać w rękach, ale jak robiłem te piny w moim bloczku to zagłębiałem się jakieś ~4mm w miedź a potem jechałem w bok,potem jeszcze ~3mm wgłąb i już piny miały żądaną wysokość...jak zagłębiałem się bardziej to tarczka już się blokowała czasami i często się odkręcała lekko(nie wylatując na szczęście w bliżej nieokreślonym kierunku :twisted: ) i musiałem ją dokręcać kilka razy w czasie pracy... gorzej było z robieniem otworów za pomocą wiertła na tej frezarce i przy pracy za pomocą frezu palcowego(wybieranie miedzi po bokach pinów)...praca frezem palcowym wyglądała mniej więcej tak : nie więcej niż 1 mm wgłąb a potem na boki bo jak chciałem głębiej to ciężko szło - frezarka się krztusiła i trzeba było naprawdę wolno poruszać wiertłem na boki żeby nic się nie działo....to tyle... mam nadzieję, że to komuś pomoże... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 Zalezy jeszcze w jakiej miedzi. Najlatwiej idzie w miedzi elektrolityczne (miedz 110 o ile pamietam dobrze), ktora jednoczesnie jest jedna z najczystszych odmian miedzi (99.5%). Tylko nie kup toyi czy innego tipa za 25PLN w geancie, raczej tego nie wytrzyma i ze szfirierki zostanie ci sama tarcza :?A dlaczego ma tego nie kupować. Taką właśnie ciąłem rury od CO (stalowe) i jeszcze się nic jej nie stało. Fakt że niemiłosiernie halasuje przekładnia i tarcza ma jekkie luzy na boki na łożyskach ale da się tym spoko ciąć. Jedyną wadą cięcia szlifierką jest to że miedź się strasznie nagrzewa i zaczyna sie robić jak ciastolina więc trzeba ją chłodzić albo robić przerwy w pracy. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 jak ci sie tarcza na lozyskach rusza to w polaczeniu z miedzia ktora sie klei mozesz miec niemile przygody z tarczami :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 jak ci sie tarcza na lozyskach rusza to w polaczeniu z miedzia ktora sie klei mozesz miec niemile przygody z tarczami :(Lekkie chwytanie miedzi to było jak się troche za bardzo rozgrzała (>100*) ale jak się trzyma dobrze szlifierke to nic się nie dzieje. Co do pękania tarcz to moja 1.6mm nie pękła. :P Ja ciąłem 25mm płaskownik to później jest troche ciężko z utrzymaniem ilealnej zbierzności tarczy z rowkiem w miedzi i zaczyna wyrywać z reki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 Kumpel miał dzisiaj urodziny 18-te i nie byłem raczej w stanie, ani nie miałem ochoty iść szukać szlifierek. Kupie jakąś taką na tyle ile pozwala mi budżet. Nawet jesli to bedzie Toya czy cus to co tam, Ja nie zamierzam ciac tym stali, tylko miedz bo do stali mam taka duuuza szlifierke wiec na moj wlasny uzytek. Mam 40zł do wydania i zobaczymy co z tego bedzie. Pozdro, a i podczas ciecia miedz bedzie chłodzona wodą :D zupełnie ja w wc nie?? hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 jak ci woda chlapnie gdzies do srodka to dopiero bedzie wesolo :D 40 pln to bedzie fajnie, mnie sama tarcza ostatnio gdzies z 8pln kosztowala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 No tez prawda z ta woda, ale nie bede tego litrami lał przecież :!: Jak ktoś mi dołorzy kasy na szlifierke to nie bede musial kupowac czegos do 40zł :? jest ktos chetny? :lol: Popixs - gdyby to odemnie zależało to kupiłbym sobie coś porządnego, ale jeszcze nie zarabiam, nawet na blokach wodnych, ktore zamierzam sprzedawac - przynajmniej kilka sztuk. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 zespawalem ten bloczek dzisiaj ale nie mam jak wladowac ich na serwer... jutro dorobie krocce i bede szlifowal bydle.... zeskrobanie calej tej skorupy utlenionej zajmie mi z 2-3h ... na 2h frezowania / spawania / wiercenia 2-3h szlifowania to dosc sporo :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 Berkut liczą się efekty końcowe, a na to nie można oszczędzać czasu :!: . Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 dlatego wyszlifuje tylko podstawe a reszte oleje ;] dla mnie wyglad jest niewazny, liczy sie wydajnosc, kumpel sie juz zajmie wygladem samemu jesli go to nie obchodzi to jego sprawa ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 no to po tak dlugich konwersacjach to ja proponuje zrobic FAQ na temat robienia bloczkow.... Wycene rzeczy ktora est do tego potrzebna oraz w jakies podstawowe instrukcje.... reszta niech zalezy od tworzacych... swoja droga chcialbym wiedziec ile kosztuja wszystkie narzedzia do zrobienia takiego bloczku wodnego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 Jurde obłaziłem wszytskie superi hiper markety w mieście i nigdzie nie ma szlifierek kątowych, a najtańsza jaką wogóle widziałem kosztowała 65zł a tyle kasy to ja nie mam biorac pod uwage ze jutro pewnie Thortona kupuje. Ehh. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 a moze jakis bazarek czasem ruscy maja ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnb Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 Jak juz kupujecie to propnuje raczej okresle to jako "firmowe" urzadzonka ;) a przynajmniej rynek sredni ;) odradzam chinszczyzny(low end ;) ) supermarketowej bo raczej starczy na krotko;)chociaz zdarzaja sie dobre egzemplarze;)Berkut nie znudzilo Tobie sie to jeszcze?;) co do tych tarczek to najlepsze pekaja nawet jak ma sie wprawe ;) te male 1 mm potrafia tez niezle pocharatac..mi rozwalila taka troche ubranka i reke..duza to zakosi pol reki lub twarzy tez widzialem jej efekty ..nawet najgorszemu wrogowi tego nie zycze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 a moze jakis bazarek czasem ruscy maja ;)Ale gwary to już nie ma, a wiadomo, że zepsuć to się może. To, że tarczki pękają to jasna sprawa, ale trzeba uważać i tyle. Po to jest ta osłona żeby tarczka nie latała po garażu i nie wbijała sie w co popadnie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 http://www.xtremesystems.org/forums/attachment.php?s=&postid=240448 I szczeze polecam to wszystkim ktorzy maja zamiar pracowac dremelem, szlifierka katowa itd 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 ja przy takich czynnosciach uzywam kasku motocyklowego (1kg wazy) ale to szczegul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...