RS Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 witam napisalem niedawno posta o tym ze mam obudowe z zasilaczem pionowym ktory znajduje se nad polowom wentylatora ( tytana). mam d 950 niepodkrecony, obudowa niestoi bliziutko przy scainie , kable w srodku poupinane, a temperatura w spoczynku po 49, 50 stopni, max po graniu 55,56 :evil: :evil: zasialcz zamontowalem pozionio z tylu obudowy, a w dziurze nizej zamontowalem sunona 80 mm wywalajacego powietrze na 7v, po tej operacji myslalem ze temperatura spadnie kolo 7 stopni, a spadla az o .......1 8O 8O 8O powiem tak: POMUZZCIEEEEEEEE :!: 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 Wiatrak wyciagajacy powietrze powinien byc jak najwyzej, najlepiej na dachu obudowy. Z takiego prostego powodu, ze cieple powietrze jest rzadsze i lzejsze przez to wiec leci sobie do gory. Ty poprostu wyciagasz zimne powietrze, ktore jest potrzebne do chlodzenia proca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 witam napisalem niedawno posta o tym ze mam obudowe z zasilaczem pionowym ktory znajduje se nad polowom wentylatora ( tytana). mam d 950 niepodkrecony, obudowa niestoi bliziutko przy scainie , kable w srodku poupinane, a temperatura w spoczynku po 49, 50 stopni, max po graniu 55,56 :evil: :evil: zasialcz zamontowalem pozionio z tylu obudowy, a w dziurze nizej zamontowalem sunona 80 mm wywalajacego powietrze na 7v, po tej operacji myslalem ze temperatura spadnie kolo 7 stopni, a spadla az o .......1 8O 8O 8O powiem tak: POMUZZCIEEEEEEEE :!: 8) kurcze to dziwne 8O ja zmienilem obudowe na taka z poziomym zasilaczem i dolozylem z tylu wywiew a na przod nawiew i temp spadla o jakies 8* 8) aha ta nowa obudowa jest troche dluzsza i wyzsza od poprzedniej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 ten dodatkowy wentyl jest gdzies o grubosc zasilazca + 2 cm od górnej scianki obudowy. moze sprubuje tak zeby zasilacz byl nizej, a wentyl n asamej grzore, jejszcze w bocznej sciance na wysokosci proca chialem wentyl wdumu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace powietrze zamatowac . co wy na to ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 ten dodatkowy wentyl jest gdzies o grubosc zasilazca + 2 cm od górnej scianki obudowy. moze sprubuje tak zeby zasilacz byl nizej, a wentyl n asamej grzore, jejszcze w bocznej sciance na wysokosci proca chialem wentyl wdumu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace powietrze zamatowac . co wy na to ? To bardzo dobra mysl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 to jutro wieczorem odpisze co dalo podwyzszenie wydmuchu 8) dzieki za rady 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoobi Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 u mnie wyjecie zasilacza poza obudowe dalo 2-3 stopnie, czyli niewiele, spodziewalem sie wiecej, ale dobre i to a przy okazji i on sam sie mniej grzeje:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 ja proponowałbym zastosowanie zewnętrznego zasilacza. i temp. w kompie mniejsza, i większej mocy zasilacz można zastosować. jedyny minus taki, że dodatkowe pudełko mamy. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 witam napisalem niedawno posta o tym ze mam obudowe z zasilaczem pionowym ktory znajduje se nad polowom wentylatora ( tytana). mam d 950 niepodkrecony, obudowa niestoi bliziutko przy scainie , kable w srodku poupinane, a temperatura w spoczynku po 49, 50 stopni, max po graniu 55,56 :evil: :evil: zasialcz zamontowalem pozionio z tylu obudowy, a w dziurze nizej zamontowalem sunona 80 mm wywalajacego powietrze na 7v, po tej operacji myslalem ze temperatura spadnie kolo 7 stopni, a spadla az o .......1 8O 8O 8O powiem tak: POMUZZCIEEEEEEEE :!: 8) U mnie temp spadla o okolo 4 C po wywaleniu zasilacza na zewnatrz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 a u mnie cały komp leży sobie bez żadnej obudowy na biurku i nie ma problema z chłodzeniem :) ,jak są takie upały jak teraz to wentylatorek nawiewa chłodne powietrze na mobo i mam 36C jak w necie siedzę :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 ja tam swoj zasilacz juz dosc dawno wywalilem na zewnatrz obudwy i temperatura spadla o 3 C .... zreszta teraz jest duzo wiecej miejsca w obudowie zwlaszcza nad procem juz nie dlugo w gornej czesci wyladuje wyciag powietrza juz jeden podwojny mam 80x80mm zreszta mozna zobaczyc jak to wyglada na stronce :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 A ja sobie dzis kupilem wentyla AVC 120mm 38mm grubosc. Wedlug danych producenta na stronce 118 CFM 4900 RPM 48dB(A) Powiem jedno HHHUUUURRRAAAAGGGGAAAANNNNNN Bedzie sluzyl do wyciagania powietrza na samej gorze obudowy i jednoczesnie chlodzenia nagrzewnicy od WC (oczywiscie spowolniony do akceptowalnego poziomu halasu :-)) ) Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 witam napisalem niedawno posta o tym ze mam obudowe z zasilaczem pionowym ktory znajduje se nad polowom wentylatora ( tytana). mam d 950 niepodkrecony, obudowa niestoi bliziutko przy scainie , kable w srodku poupinane, a temperatura w spoczynku po 49, 50 stopni, max po graniu 55,56 zasialcz zamontowalem pozionio z tylu obudowy, a w dziurze nizej zamontowalem sunona 80 mm wywalajacego powietrze na 7v, po tej operacji myslalem ze temperatura spadnie kolo 7 stopni, a spadla az o .......1 powiem tak: POMUZZCIEEEEEEEE a zrobiłeś komin powietrzny ? jeden musi wyciagać powietrze (tak jak masz ten przy zasilaczu) a drugi musi wypychać powietrze . umiesc wiatraczek w tej czesci pod dyskami, tam gdzie jest pc trabka i poukładaj kable, pozwijaj je żeby zajmowały jaknajmniej miejsca... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 sytuacja poprawila by sie, jakbym na bocznej sciance wywiercil otwor i wstawil jakiegos sunonka wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acego powietrze ? jak tak to w jakim miejscu? bo ja myslalem zeby na wysokosci procka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 sytuacja poprawila by sie, jakbym na bocznej sciance wywiercil otwor i wstawil jakiegos sunonka wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acego powietrze ? jak tak to w jakim miejscu? bo ja myslalem zeby na wysokosci procka napewno będzie niższa temp na procu. zdecyduj sie tylk czy chcesz schłodzic procka czy całe wnętrze obudowy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaka Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 to ciekawe co powiecie na to 8) zasilacz to juz dawno wywalilem na zewnatrz ale nie ze wzgledu na temp ale dlatego ze chlodznica mi sie nie miescila do srodka, do chlodnicy zasysa 1x12' na 5v a wyciagaja dwa wiatraki 80' na 5v aha i zdjelem zbiornik z woda zdjelem z zasilacza i postawilem na glebie i tem spadla o jakies 10* 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 sytuacja poprawila by sie, jakbym na bocznej sciance wywiercil otwor i wstawil jakiegos sunonka wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acego powietrze ? jak tak to w jakim miejscu? bo ja myslalem zeby na wysokosci procka napewno będzie niższa temp na procu. zdecyduj sie tylk czy chcesz schłodzic procka czy całe wnętrze obudowy... Najlepiej zbudować rodzaj tunelu, który będzie dostrczał powietrze z zewnątrz odrazu na cooler cpu. W big tower chieftec wykorzystałem jeden z tylnych dodatkowych wentylatorów, zmieniłem kierunek przepływu powietrza (teraz pompuje do środka). Z kilka kawałków pleksy zrobiłem prymitywny tunel nawiewający tylko na cooler cpu - wynik spadek temperatury procesora o 6 stopni :twisted: :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Najlepiej zbudować rodzaj tunelu, który będzie dostrczał powietrze z zewnątrz odrazu na cooler cpu. W big tower chieftec wykorzystałem jeden z tylnych dodatkowych wentylatorów, zmieniłem kierunek przepływu powietrza (teraz pompuje do środka). Z kilka kawałków pleksy zrobiłem prymitywny tunel nawiewający tylko na cooler cpu - wynik spadek temperatury procesora o 6 stopni :twisted: :twisted: :twisted: Aha, ponoć takie rozwiązanie z kanałami powietrznymi jest powszechnie stosowane w lepszych serwerach :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Najlepiej zbudować rodzaj tunelu, który będzie dostrczał powietrze z zewnątrz odrazu na cooler cpu. Bardzo slychac przelatujace powietrze przez tunel? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Najlepiej zbudować rodzaj tunelu, który będzie dostrczał powietrze z zewnątrz odrazu na cooler cpu. Bardzo slychac przelatujace powietrze przez tunel? Nic nie słychać, "szeregowo" połączony wentyl obudowy 80mm i coolera 70mm nie mają aż tak dużej mocy jak np. odkurzacz :) Zresztą ten tunel na może max 15cm długości. W sumie myslałem o tunelu z rur i kolanek :D kanalizacyjnych PCV ale rozwiązanie z pleksy i taśmy klejącej wystarczy (wiadomo - prowizorka trzyma się najdłużej :) ). Generalnie jest o co walczyć, radiator będzie chłodzony powietrzem np. 30st w duży upał a nie np. 40st z wnętrza obudowy. Oczywiście obowiązkowo trzeba dać wydajny wentyl wyciągający powietrze z tyłu lub na górze obudowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 Nic nie słychać, "szeregowo" połączony wentyl obudowy 80mm i coolera 70mm nie mają aż tak dużej mocy jak np. odkurzacz :) Zresztą ten tunel na może max 15cm długości. W sumie myslałem o tunelu z rur i kolanek :D kanalizacyjnych PCV ale rozwiązanie z pleksy i taśmy klejącej wystarczy (wiadomo - prowizorka trzyma się najdłużej :) ). Generalnie jest o co walczyć, radiator będzie chłodzony powietrzem np. 30st w duży upał a nie np. 40st z wnętrza obudowy. Oczywiście obowiązkowo trzeba dać wydajny wentyl wyciągający powietrze z tyłu lub na górze obudowy. Ja od paru hoho albo i dluzej jestem w trakcie budowy czegos takiego :) z braku czasu prace stoja. Mam model 1:1 z cienkiego papieru, musze zrobic z kartonu i zamontowac z tym ze ja chce zeby wiatrak z cpu zasysal powietrze z zewnatrz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...