Skocz do zawartości
jakac

szybsza Barracuda

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukaj wyszukiwarka plikow pliczku "seaaam.exe" (238kB). Musisz go uzyc z dyskietki. Pomoc (F1) przeczytaj przed uzyciem. Funkcje Acoustic Managemnent wylaczysz klawiszem "D' - potem potrzebny restart. PS. Moja Barracuda (trzecia juz po kolei) padla :cry:

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowieź a co z tymi twoimi barracudami w serwerze je trzymasz czy tak sobie poszły 8)

Nie w serwerze.. W domowym PC. A padaly (kolejno): jedna 40-tka (made by gielda, oddal pieniadze), i dwie 80-tki (sklep, wymiana). Teraz czwarta 80-tke "dozynam" (wlasnie chodzi). Co trzeci restart, zamiast bootowania mam non-stop LED swiecacy, a dysk.. stoi. Dokladnie tak samo padly poprzednie. Ten jeszcze, na razie, po kilku probach "rusza". Ale i on do zwrotu pewnie pojdzie.. :(

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowieź a co z tymi twoimi barracudami w serwerze je trzymasz czy tak sobie poszły 8)

Nie w serwerze.. W domowym PC. A padaly (kolejno): jedna 40-tka (made by gielda, oddal pieniadze), i dwie 80-tki (sklep, wymiana). Teraz czwarta 80-tke "dozynam" (wlasnie chodzi). Co trzeci restart, zamiast bootowania mam non-stop LED swiecacy, a dysk.. stoi. Dokladnie tak samo padly poprzednie. Ten jeszcze, na razie, po kilku probach "rusza". Ale i on do zwrotu pewnie pojdzie.. :(

--

Pozdrawiam

może przyczyna nie leży w dysku. ja swoją mam ponad 1,5 roku i jakoś wszystko spoko :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może przyczyna nie leży w dysku. ja swoją mam ponad 1,5 roku i jakoś wszystko spoko :D

Wszystko pozatym sprawdzone. Trzy plyty (Asus 2xKT-266, KT133A). Ponadto, i u sprzedawcy na gieldzie, i w sklepie na innych MB tez juz "ani dychu" zadna nie dala. Niestety, seria Barracuda IV jest bardzo kiepska. Ponoc problem jest w firmware (ver. 3.10), niestety, nie jest on flashowalny (w Sieci mozna znalezc rev.3.19 - ponoc od Seagate`a..).

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko pozatym sprawdzone. Trzy plyty (Asus 2xKT-266, KT133A). Ponadto, i u sprzedawcy na gieldzie, i w sklepie na innych MB tez juz "ani dychu" zadna nie dala. Niestety, seria Barracuda IV jest bardzo kiepska. Ponoc problem jest w firmware (ver. 3.10), niestety, nie jest on flashowalny (w Sieci mozna znalezc rev.3.19 - ponoc od Seagate`a..).

--

Pozdrawiam

nawet nie wiem jaki firmware mam. ale to jedna z pierwszych b4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jak już jesteśmy przy tych barracudach to czy działa wam S.M.A.R.T. bo na moich 20stkach nie  :( Czy te modele mają tą opcję U mojego brata jest 60tka i działa  :D

Witam

A jak to (niedzialanie SMART) stwierdzasz? Czy w Setupie BIOS-u jest SMART aktywny? Wprawdzie z 20-tka do czynienia nie mialem, ale t przeciez ta sama seria, tylko inna licznba talerzy. A wogole ten SMART tylko spowalnia dysk, poza testami powinnismy go (wydajnosc) dac na off w BIOS-ie..

--

Wszystkiego Dobrego (i chlodku.. :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łącznie maiłem 3 barracudy IV i tylko z jedną (firmware 3.10) były problemy. Może coś w  tym jest?

Witaj.. Problem jest w tym, ze ja sklep przebuszowalem (caly), i ani jednej sztuki nie-3.10 nie znalazlem. Niezaleznie od pojemnosci. Patrzylem 40-tki, 60-tki, 80-tki. Wszystko 3.10 :-( W koncu sie poddalem i cierpie, bo tak po prawdzie to.. nie mam wyboru - pozostale dyski sa jednak sporo gorsze (i glosniejsze).

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jak już jesteśmy przy tych barracudach to czy działa wam S.M.A.R.T. bo na moich 20stkach nie  :( Czy te modele mają tą opcję U mojego brata jest 60tka i działa  :D

Witam

A jak to (niedzialanie SMART) stwierdzasz? Czy w Setupie BIOS-u jest SMART aktywny? Wprawdzie z 20-tka do czynienia nie mialem, ale t przeciez ta sama seria, tylko inna licznba talerzy. A wogole ten SMART tylko spowalnia dysk, poza testami powinnismy go (wydajnosc) dac na off w BIOS-ie..

--

Wszystkiego Dobrego (i chlodku.. :) )

W SpeedFan nie pokazuje nie wiem co jest grane Może moja płyta nie obsługuje tegosmarta :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W SpeedFan nie pokazuje nie wiem co jest grane Może moja płyta nie obsługuje tegosmarta   :?:

Wlasnie sprawdzilem, na partycji zrobionej ad-hoc Ghostem, programem "DiscWizard2002" (ze strony Seagate). Status SMART pokazuje nawet jesli SMART jest na off w BIOS-ie, co mnie zaskoczylo. I na tescie Quick, i Full. Moze to program Speedfan jest jakos niezgodny? Sprobuj uzyc "DiscWizarda".

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Litości! Ludzie! do czego Wy używacie tych dysków :?: bez jaj :!: cuda, wianki, smarty, sound managementy:) i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły :!: po co to komu :!: mam Barrakudę 80GB 7200rpm (tak jak go Seagate stworzył :) ) i używam go do edycji video w mpg2, a to oznacza duże ilości danych do zapisu/odczytu (min. przechwyt analogowego video do mpg2 w czasie rzeczywistym) i jakoś starcza dyskowi szybkości bez dodatkowych zabiegów. sami sobie stwarzacie niepotrzebne problemy używając oprogramowania którego powinno się używać dopiero w razie rzeczywistych problemów z dyskiem!. aha, podstawowa rada: nie wkładajcie Barrakud do wyjmowalnych kieszeni!!! kieszeń to fajna sprawa, ale większość z nich sprawia problemy z dzisiejszymi szybkimi dyskami (a szczególnie Seagate,taka ich uroda :) ) co do grzania się dysków to też jest na to prosta recepta: nie montować dysków jeden nad drugim w standardowych uchwytach, bo wtedy jeden dysk podgrzewa drugi! podejrzewam że większość z "tu obecnych" ma już zamontowane dodatkowe wentylatory w swoich obudowach, więc dlaczego po prostu nie montujecie dysków tak, żeby znajdowały się w strumieniu powietrza wdmuchiwanego do obudowy, a proponujecie dodatkowe wentyle, płaszcze wodne!!!! i inne "wynalazki". ciekawe że moja "napchna" (http://www.tweak.pl/artykul/mod_staszek) maszyneria jakoś się nie przegrzewa, a tym bardziej dyski :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Litości! Ludzie! do czego Wy używacie tych dysków :?:  bez jaj :!:  (...)

Witaj,

Moze jestem "czepiacki", ale Twoj przydlugi wyklad jest "ni przypial, ni przylatal".. Samo wylaczenie AAM niewiele daje, fakt, ale Kolega chcial go wylaczyc. Podpowiedzialem. O SMART tez zostalo napisane wyraznie - na codzien jest ono zbedne i tylko spowalnia dysk. Zas co do mojego problemu z Seagate, a mam juz za soba dluga korespondencje z ta bardzo niesolidna firma, fakty sa proste: uzywam dysku SCISLE zgodnie z warunkami technicznymi, jakie specyfikuje ich producent. Nie ma tam zadnych wymagan co do "wiatraczkow" i innych wynalazkow. Kieszeni nie uzywam, zreszta Seagate podaje wykaz typow kieszeni zgodnych z seria Barracuda. Obudowa, sposob mocowania, zasilanie - standard (Codegen Max). Wobec tego chyba mam prawo ZADAC od producenta (co juz blisko dwa miesiace robie) aby mi dostarczyl sprawny, dzialajacy w 100%-tach dysk twardy. Prawda? A w praktyce jest tak, ze kazdy kolejny egzemplarz pada (objawy opisalem wyzej) nieodwracalnie. Czy sie przegrzewa? Czy mu "niewygodnie"? Nie wiem, i prawde piszac, nie obchodzi mnie to. PLACE I WYMAGAM sprawnego produktu. Niestety, polski dealer Seagate`a "jest jaki jest" (pisze delikatnie). Sama firma tez.. Czy Twoje rady to zmienia?

--

wszystkiego Dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W SpeedFan nie pokazuje nie wiem co jest grane Może moja płyta nie obsługuje tegosmarta :?:

Wlasnie sprawdzilem, na partycji zrobionej ad-hoc Ghostem, programem "DiscWizard2002" (ze strony Seagate). Status SMART pokazuje nawet jesli SMART jest na off w BIOS-ie, co mnie zaskoczylo. I na tescie Quick, i Full. Moze to program Speedfan jest jakos niezgodny? Sprobuj uzyc "DiscWizarda".

--

Pozdrawiam

możesz mi podrzucić na maila tego discwizarda2002 :D

jakac@interia.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie firmware to 3.75, zero problemów - tylko jakiegoś wentyla mu bede musiał założyć bo coś mi sie gorąca robi :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki, sorki:) za "wykład", ale nie to było moim zamiarem. po prostu może jestem jakimś farciażem bo jak na razie to jestem posiadaczem chyba czwartego dysku Seagate, zaczynałem od 800MB (jeszcze na Amidze) i żaden nie padł! fakt że grzały się solidnie (wyjątek najnowsza Barrakuda), ale chodziły bez wpadek. zresztą co do dysków to mogę pochwalić się pokaźnym "dorobkiem" - w tej chwili mam na swoim kompie IBM-a z serii DTLA (tak, tak, tej niby wadliwej, coś drugi rok) i Barrakudę 80GB, na drugim kompie (chodzi jako wewnetrzny serwerek ftp amatorskiej sieci komputerowej, około 60 kompów) hula 13GB Samsung, 20GB Fujitsu, a na obydwu kompach w roli "dyskietki" do przenoszenia danych Quantum FireballST 1,6 GB ( to w ogóle jakiś fenomen, sam już nie pamiętam jak długo go mam, też jeszcze chodził z Amigą :) )

Co do Twoich bojów a firmą Seagate, to oczywiście masz rację, jeśli sprawa tak się przedstawia jak napisałeś to też by mi się ciśnienie podniosło. tylko podejrzewam że gdyby padło na inną firmę to korespondecja z nią niewiele by się różniła od tej z Seagate ( niestety Polska to dalej trzeci świat, wbrew temu co niektórzy "optymiści" twierdzą)

pozdrowienia

i niech Tweak będzie z wami :)

i życzę przynajmniej tyle szczęścia w zakupach dysków ile ja do tej pory miałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i bardzo dobrze :D i o to biega żeby było zabawniej :D bo lepiej na pewno nie będzie :( tylko nie umieraj, bo kto bedzie posty do Tweak-a pisał :?: aha, pytanko do Jakac-a : ile daje to "przejście z trybu silent do szybkiego" :?: 10, 20, 30, 50, 100% :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i bardzo dobrze  :D i o to biega żeby było zabawniej :D bo lepiej na pewno nie będzie :( tylko nie umieraj, bo kto bedzie posty do Tweak-a pisał  :?: aha, pytanko do Jakac-a : ile daje to "przejście z trybu silent do szybkiego" :?: 10, 20, 30, 50, 100%  :?:

nie mogę sprawdzić bo nie mam stacji syskietek :D ale na dniach bendę miał to powiem co się zmieniło :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...