Skocz do zawartości
Sewer

Duron 1000 @1200 Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Plyta AK-31 v.3.0 (KT266) , duron 1000 , DDR Kingston 128Mb. Kiedy ustawiam procka na 12x100 (1.825V) chodzi stabilnie. Ustawiam go na 9x133 (nawet na 1.85V) chodzi pewien czas, wszystko spoko i nagle nie chce sie wlaczyc. Pytanie:

1. Jak ustawic opcje w biosie - auto detekt PCI/DIMM Clk i Spectrum (costam), sa obok siebie tam gdzie zmienia sie mnoznik i napiecie?

2. Bios pokazuje mi straszne skoki napiecia, ma byc 1.825 a skacze od 1.8 do 1.85

Bios jest najnowszy, Win98SE, pamieci ustawialem na CL2 i 3 (bez roznicy)

Przy fsb 133 mnozniki przeskakuja na 1/4 i wsio dziala . Tem proca 35 C

Pomocy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Auto-detect - enable

Spectrum - disable

Może taka praca dla procka tozbyt dużo.

Ale z tegoco podajesz o napięciach to prawdopodobnie zasilacz ma dość.

Napisz jakie daje napięcia.

A co do pamięci to oczywiści e ustawiaj na cl2 i najszybsze timingi(jeśli tak chodzi stabilnie).Powoduje to całkiem spore zwiększenie wydajności systemu (od kilku do kilkunastu %)

A temp. procka to chyba podajesz przed obciążeniem (bo trochu niska jest).

Ustaw 8,5 x 133 i zapuść program cpuBurn. Jak się procek nie wyłoży to zostaw na razie tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co prawda nie jest to odpowiedz, ale mialem kiedys solteka na kt133 (75kav) i duronka 600 (dalej mam) i chodzil bez problemu na 6.5 x 133 = 866 (a nawet wiecej przy fsb >=133) a niestabilnie (byly problemy z uruchomieniem plyty na 8.5 x 100 = 850. do tej pory nie rozwiazalem i nie rozwiaze tej zagadki bo nie mam juz tej plyty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta AK-31 v.3.0 (KT266) , duron 1000 , DDR Kingston 128Mb. Kiedy ustawiam procka na 12x100 (1.825V) chodzi stabilnie. Ustawiam go na 9x133 (nawet na 1.85V) chodzi pewien czas, wszystko spoko i nagle nie chce sie wlaczyc. Pytanie: 

1. Jak ustawic opcje w biosie - auto detekt PCI/DIMM Clk i Spectrum (costam), sa obok siebie tam gdzie zmienia sie mnoznik i napiecie?

2. Bios pokazuje mi straszne skoki napiecia, ma byc 1.825 a skacze od 1.8 do 1.85

Bios jest najnowszy, Win98SE, pamieci ustawialem na CL2 i 3 (bez roznicy)

Przy fsb 133 mnozniki przeskakuja na 1/4 i wsio dziala . Tem  proca 35  C

Pomocy!

Wina faktycznie moze miec zwiazek z ustawieniami opcji DIMM/PCI Clk i Spread Spectrum Modulated

powinny byc odpowiednio enabled /disabled

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...