Fudoshin Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Wiec mam swoje pierwsze wc. Wlasnie przechodzi ostateczne proby szczelnosciowe. Mam kilka pytan: 1. czy ktos z was uzywa pompki aqua shut 600l/h? I jesli tak, to jakie rzeczywiste przeplywy macie w swoich ukladach? (bo mi wychodzi z pomiarow jakies 300l/h) 2. Jak w obiegu otwartym usunac najlepiej wszystkie babelki powietrza z rurek (dobrze kurde ze kupilem przezroczyste) 3. czy oprocz zaciskow uszczelniacie dodatkowo koncowki rurek przy bloku? (ja nalalem tam takiego kleju) 4. ile powinna trwac taka proba szczelnosci? czy po 2 godzinach wszystko powinno sie juz okazac, czy zostawic na noc? 5. czy jako prowizorka 2m miedzi starczy na chlodnice (rurki o srednicy takiej jak szlauch czyli 12mm) 6. czy srednica szlaucha 12mm jest odpowiednia? To narazie wszystko. Jutro pochwale sie osiagami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 to normalne, ze zmniejsza sie cisnienei jak usunac powietrze jest na moded kompz ja nie uszczelnialem czas trwania proooby na moded kompz 12 mm jest ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 tylko ze moded kompz tak jakby nie dziala :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 faktycznie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Ah i jeszcze jedna sprawa. Ile powinny miez wezyki od i do WB? Bo zastanawiam sie czy nie dalem za dlugich jak na tak ... slaba pompke? (po jednym metrze). Ale niedlugo bede mial podwojona wydajnosc, bo przyjdzie do mnie druga pompka :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 1. nie wiem 2. Po prostu poczekaj, same znikną 3. Nie, po co ? Skręcane zaciski trzymają super 4. Cała noc powinna wystarczyć 5. Zdecydowanie nie starczy 6. kup chłodnicę albo nagrzewnicę, po co babrać się z dziwnymi rurkami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Grzesio - a ile maja w sumie dlugosci rurki w nagrzewnicy? Pewnie nie wiecej niz 2m. Jak to sie elegancko potnie i owinie odpowiednio miedzianym drucikiem, to powinno smigac imho... a nagrzewnicy nie kupuje, jak juz to chlodnice laboratoryjna ze szkla (juz wylookalem gdzie, tylko nie wiem jaka cena) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Grzesio - a ile maja w sumie dlugosci rurki w nagrzewnicy? Pewnie nie wiecej niz 2m. Jak to sie elegancko potnie i owinie odpowiednio miedzianym drucikiem, to powinno smigac imho... a nagrzewnicy nie kupuje, jak juz to chlodnice laboratoryjna ze szkla (juz wylookalem gdzie, tylko nie wiem jaka cena)Nie chodzi o długość rurek, tylko o powierzchnie oddawania ciepła. A owinięcie drutem nic nie da, musiałbyś go co parę cm lutować do rurki, żeby była możliwość przewodzenia ciepła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Hmm pewnie masz racje :) Pozyjemy zobaczymy. Jutro zdam relacje. Dalsze komentarze mile widziane i oczywiscie dzieki za dotychczasowe uwagi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 No coz.. wszystko dziala jak narazie pieknie :) Temperatura cieczy jest jakies 3 stopnie wyzsza od temperatury powietrza. Temperatura idle wynosi kolo 33 stopni. W full load dojdzie do 40. Ogolnie spadek o jakies 9 stopni.. no ale calosc jest nieslyszalna.. Jak narazie chlodnica nie daje zadnego efektu ... tzn temp bez i z jest podobna... Calosc dziala na procku jakies 2 godziny. Zdam relacje pozniej ;) No i bylbym wdzieczny gdyby ktos cos jeszcze napisal :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 dzisiaj sie pytalem, to u mnei na bielanach nagrzewnica od lblina kosztooje 85 zeta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 hmm to nie az tak duzo.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 jak chcesz, to ci ja qpie, stykniemy sie i ci ja dam, trzeba sie ruzyc z domu :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khorne Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Też radzę zainwestować w nagrzewnicę, z pewnością nie pożałujesz 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Ale kuna wydacie 85 na samą nagrzewnice to chyba jednak troche dużo... Chyba że na kasie siedzicie. Ale na szrocie dobrą nagrzewnice spoko za 30-40 kupisz.A jak się uprzesz i nie masz kasy jak ja to i taniej wyrwiesz.MOja z doprowadzeniem jej do porządku(usunięciem kamienia)nie wyjdzie więcej niż 20 PLn... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 co jak co, ale nagrzewnice qpilbym nowa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khorne Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Tak, kwestią nie jest czy tylko za ile :) Dobra nagrzewnica to klucz do sukcesu, oczywiście wsparta wydajną pompką 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 jakei sa najmniejsze nagrzewnice tak zeby do midi zmiescic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Wiec mam swoje pierwsze wc. Wlasnie przechodzi ostateczne proby szczelnosciowe. Mam kilka pytan: 1. czy ktos z was uzywa pompki aqua shut 600l/h? I jesli tak, to jakie rzeczywiste przeplywy macie w swoich ukladach? (bo mi wychodzi z pomiarow jakies 300l/h) 2. Jak w obiegu otwartym usunac najlepiej wszystkie babelki powietrza z rurek (dobrze kurde ze kupilem przezroczyste) 3. czy oprocz zaciskow uszczelniacie dodatkowo koncowki rurek przy bloku? (ja nalalem tam takiego kleju) 4. ile powinna trwac taka proba szczelnosci? czy po 2 godzinach wszystko powinno sie juz okazac, czy zostawic na noc? 5. czy jako prowizorka 2m miedzi starczy na chlodnice (rurki o srednicy takiej jak szlauch czyli 12mm) 6. czy srednica szlaucha 12mm jest odpowiednia? To narazie wszystko. Jutro pochwale sie osiagami. ad. 1 - nie mierzylem :( ad. 2 - "bombelki" trzeba po prostu "wytrzasnac" potrzasnij blokiem i pompka, same wyleca. ad. 3 - nie niczym nie uszczelnialem, mam solidne zaciski nylonowe od Mate (polecam) ad. 4 - proba szczelnosci, najlepiej zostawic na noc, jak nie bedzie kapac, to git ad. 5 - takie roorki to raczej (IMHO) do doopy, kup nagrzewnice, najlepiej nowa, nie bedzie Ci wtedy kamien ograniczla przeplywu cieczy ad. 6 - jezeli to jest srednica wewnetrzna to spox starczy, ja mam 16/12 mm i jest luxus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Grzesio - a ile maja w sumie dlugosci rurki w nagrzewnicy? Pewnie nie wiecej niz 2m. Jak to sie elegancko potnie i owinie odpowiednio miedzianym drucikiem, to powinno smigac imho... a nagrzewnicy nie kupuje, jak juz to chlodnice laboratoryjna ze szkla (juz wylookalem gdzie, tylko nie wiem jaka cena) o co chodzi z tą chłodnicą laboratoryjną jak to wygląda :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 reed~XP - tak srednica wewnetrzna... Musze powiedziec, ze teraz nie mam zadnej chlodnicy, ale 4,5l cieczy w ukladzie i choc wyglada to nieestetycznie, to plyn sie nie grzeje powyzej pewnej wartosci... jakac - ee wiesz ja dokladnie nie kumam jak to funkcjonuje.. to sie nazywa chlodnica laboratoryjna z plaszczem wodnym.. ale w tym sklepiku sa w ogole czesci laboratoryjne i miedziane chlodnice tez pewnie sa, wiec jesli sie okaze, ze to cos, to niewypal, to pewnie wroce do miedzi. narazie i tak czekam na pomke :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 reed~XP - tak srednica wewnetrzna... Musze powiedziec, ze teraz nie mam zadnej chlodnicy, ale 4,5l cieczy w ukladzie i choc wyglada to nieestetycznie, to plyn sie nie grzeje powyzej pewnej wartosci... jakac - ee wiesz ja dokladnie nie kumam jak to funkcjonuje.. to sie nazywa chlodnica laboratoryjna z plaszczem wodnym.. ale w tym sklepiku sa w ogole czesci laboratoryjne i miedziane chlodnice tez pewnie sa, wiec jesli sie okaze, ze to cos, to niewypal, to pewnie wroce do miedzi. narazie i tak czekam na pomke :) IMHO chlodnica laboratoryjna ciezko Ci bedzie zastosowac. Musialbys miec 2 obiegi wody. Zasada dzialania tej chlodnicy jest taka jak wymiennika ciepla. Nadawala sie do pedzenia bimberku, ale nie wiem czy do WC. Przez wewnetrzna spirala puszczasz ciecz lub inne opary ktore chcesz chlodzic, a do plaszcza wodnego musialbys podlaczyc drugi obieg cieczy, puszczony przez chlodnice "zwykla" Tzn. : musialbys miec cos takiego : pompa - chlodnica labor. - WB - pompa (to jeden obieg drugi : pompa - plaszcz wodny chlod. labor - pompa Nie wiem jaka byla by wydajnosc, ale troszke ucialiwe moglo by to byc, no i to ze ona jest szklana :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 heh... wiedzialem, ze jest w tym jakis haczyk :) Ale dzieki za info. Moze kiedys sprobuje. Narazie to nie mam prawie w ogole kasy (tyle co na pomke druga i browar) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 ja niedawno oddalem do szkoly taka chlodnice i na 100% sie nie nadaje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 heh... wiedzialem, ze jest w tym jakis haczyk :) Ale dzieki za info. Moze kiedys sprobuje. Narazie to nie mam prawie w ogole kasy (tyle co na pomke druga i browar) Groont to ze masz na brovar :P BTW zapomnialem jeszcze dopiac do drugirgo obiegu chlodnice zwykla , czyli : pompa - chlodnica zwykla - plaszcz wodny - pompa koszty rosna i raczej to nieoplacale :? Lepiej "standardowy" WC poskladaj :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 No trzeba bedzie.. choc i tak juz jestem zadowolony... procek przy normalnej pracy z vcoolem ma 30 stopni. A ja w sumie nie gram... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...