Skocz do zawartości
borowy

Zmiana LiteOn 401s na 411s

Rekomendowane odpowiedzi

powinno sie dac - i sadze ze ryzyko jest mniejsze niz sie o tym mowi - ale sam tego nie zrobie bo nie mam tego modelu

ps. nie mam pojecia kto mogl wywalic taka dyskusje z naszego forum (bardzo je tam lubimy) - sadze ze to kolejny zonk jakich ostatno mamy pelno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli będziesz z tego korzystał to warto, przyznaję. jeśli to ma być tylko żeby mieć taką opcję ... to szkoda ryzykować. w sumie ryzyko powinno być mniejsze niż przy biosach mobo.

facet co ty znowu sciemniesz z wymiana biosu w mobo ???

wgrales do 8rda+ bios z 8rda3+ ???

zastanow sie co piszesz a najlepiej to WYJDZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli będziesz z tego korzystał to warto, przyznaję. jeśli to ma być tylko żeby mieć taką opcję ... to szkoda ryzykować. w sumie ryzyko powinno być mniejsze niż przy biosach mobo.

facet co ty znowu sciemniesz z wymiana biosu w mobo ???

wgrales do 8rda+ bios z 8rda3+ ???

zastanow sie co piszesz a najlepiej to WYJDZ

co sięczeiasz znowu ??? nie pisze przecież o wgrywaniu biosów z innych mobosów tylko o samym procesie flashowania. ryzyko zmiany w RW jest mniejsze niż w mobo bo komp działa z błędnym biosem nagrywary a z błędnym biosem w mobo sięnie odpala.

i sam wyjdź bochodzisz i się czepiasz sam nic nie wnosząc w dyskusje bo twoja wiedza (a raczej jej brak) pozwala ci tylko na debilną krytykę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak pozatym wiesz jak sie wgrywa bios do zle sflashowanej nagrywarki ?? chyba nie, z plyta jest mneijszy problem bo wyjmujesz kostkei wgrywasz w programatorze (mowa o starszych plytach, bo w nowszych to alt+f2 + dyskietka i po problemie) a w nagrywarce po pierwsze masz plaby na obudowie a poza tym bios jest wlutowany na plytce drukowanej wiec go nie wyjmiesz

jedyne wyjscie to odpalenie kompa ze sprawna nagrywara i podmienienie jej na zepsuta po zaladowanie systemu i wgranie biosu (nei zawsze wychodzi)

masz jeszcze jakies uwagi do mojej wiedzy ??? jak tak to zapraszam na PM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Rulezz... jak sie nie znasz to sie nie wypowiadaj... Przeciez zostanie wgrany do nagrywarki bios od innego modelu (czyli tak jak porownal RaF - 8RDA+ i 8RDA3+

owszem, wgrywa się bios od innej nagrywarki ale nie byle jaki tylko ten, który już ktoś wgrywał i zadziałało.

p.s. moderator się gniewa i mi grozi :D coool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RaF - nie masz racji

mozna wgrac do nagrywarki tez bios na sile - zwlaszcza do sprzetow z chipsetem mediateka (40% wszystkich) - pokazujac palcem na ktorym kanale IDE wisi sprzet (bios nie musi go widziec) i nagrywarka ozywa - wie o tym 95% spolecznosci serwisu cdrinfo.pl - gdzie cie serdecznie zapraszam na doksztalt (jak juz ekipa remontowa doprowadzi go do porzadku) - przykladowym programem do flashowania na sile jest WinMtkFlash, lub spreparowane do odp. sytyacji LTNFlash - wszystko kwestia checi

a na Liteonach CDRW mozna eksperymentowac do woli bo modele z mediatekiem sa w 99% odzyskiwalne (spod Windy!)

tak - RaF - za malo wiesz zeby sie czepiac - a jesli czepiasz sie tu i nie masz racji to ciekawe ile razy czepiales sie w innych tematach z podobnym skutkiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze wzg finansowych nie interesowalem sie dvdr - wiec nie wiem na jakim chipie siedza te sprzety - ale na cdrinfo.com lub cdfreaks zanjdziesz ta informacje - jesli na mediateku to na 99% da sie URATOWAC nagrywarke jakby co - stosownosci moda nie znam (patrz wyzej)

sa tez inne chipsety umozliwiajace bezbolesna reanimacje - ale tego juz szukaj na w/wym serwisach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli postępuje się zgodnie ze wskazówkami autora artykułu to jedynym, zagrożeniem jest sam proces wgrywania biosu. a jesli koledzy podają, że w 99% można uratować jak się nie uda to można śmiało podmieniać firmware i cieszyć się nowymi funkcjami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukalem (google) i te nagrywarki tak jak reszta liteonow siedza na mediateku - ale o samej przerobce wiele nie znalazlem... pozostaje ci google, club.cdfreaks.com i cdrinfo...

mediateka da sie PRZYWROCIC na sile - ale czy wgrany zly bios czegos w samej nagrywarce nie zwali - nie mam pojecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...