Skocz do zawartości
szaq_lbn

dual channel DDR czy nie ???

Rekomendowane odpowiedzi

Czy lepiej wybrać konfigurację 2x256 w dualu czy moze narazie 1x512 a z czasem dolozycga kostke - w chwili obcenej 2x512 to spory koszt a z drugiej strony zakup 2x256 moze nie wystarczy na dlugo. W związku z powyżswzym jaki jest faktyczny wzrost wydajności przy zastosowaniu dual chanel no i co za tym idzie czy lepiej postawić na większą ilość pamięci czy na przyrost prędkości - odrazu zaznaczam że sprzęt ma być powiedzmy na dłuższy czas czyli rada w stylu "postaw na szybkość za rok i tak wszystko się pozmienia, i bedzie potrzeba wieksza wydajność wiec zmienisz sprzet" nie wchodzi w gre.

P.S.

Bardzo możliwe że byly juz podobne pytania niemniej nie moglem sie do nich dokopać, więc proszę się nie denerwować jeżeli powtarzam się po kimś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki jest faktyczny wzrost wydajności przy zastosowaniu dual chanel no i co za tym idzie czy lepiej postawić na większą ilość pamięci czy na przyrost prędkości - odrazu zaznaczam że sprzęt ma być powiedzmy na dłuższy czas czyli rada w stylu "postaw na szybkość za rok i tak wszystko się pozmienia, i bedzie potrzeba wieksza wydajność wiec zmienisz sprzet" nie wchodzi w gre.

W takim wypadku kup jedna porzadna kostke 512mb.

Zysk wydajnosc DualDDR tak naprawde zobaczysz tylko w benchmarkach syntetycznych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz mi jeszcze jak wygląda kwestia w przypadku gdy mam powiedzmy 2x256 pracujące w dualu i dokładam do tego jeszcze jedną kostkę np. 512. W takim przypadku jak rozumiem nic nie pracuje w dualu ale wszystko pozatym jest ok - tak?

Bo słyszałem coś o tym żeby nie wkładać pojedynczych kostek w któryś tam bank (zależnie od płyty) gdyż przeznaczony jest on do pracy właśnie w dualu i sie kopie lekko wszystko - czy ta teoria odnosi się tylko dla posiadaczy jednaj kostki czy również dla osób posiadających zapełnione wszystkie banki pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje ze tlumacze ludziom to ostatni raz

Dual masz na osobnych kontrolerach wiec ZAWSZE BEDZIE

Ale nie zawsze symetryczny, a najlepiej gdy jest taki

Ci co sie wypowiadaja ze na dualu nie ma nic to sie pytam czy testowali, bo raczej nie

Sam nie mam ochopty sie bawic na singlu

Ale to idzie tak kto mowi ze dual trudniej podkrecic mowi prawde, ale jednoczesnie kosci 512 gorzej sie kreca niz 256, wiec mozliwe ze max osiagniesz taka sama magistrale, a w tym wyypadku DUAL ma przewage:)

Wszystko zalezy od danych

Nalezy pammietac ze nie tyl;ko procek uzywa pamieci, uzywa jej takze np krta grafiki, dyski itp.

Tu DUAL ma wplyw

Jesli nawet to 5 to jeast 5% (np 5% z PIV3GHz to 3,15GHz, wiec to jest cos)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie! :D LucasD jestes chyba pierwsza osoba na tweaku ktora uwaza, ze DualDDR cos daje!

A ja zawsze powtarzam to samo:

Po co mi wyniki w sandrze i nnych <span style="color:red;">[ciach!]</span>lach?

Dla mnie liczy sie wydajnosc w gierkach. A dla przykladu w Quake III przyrost wynosi 14% :!:

To nie jest nic!

To jest wrecz bardzo duzo!

Musze jeszcze potestowac na innych gierkach, bo chyba nikt inny na forum nie ma na to czasu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezle podkrecenie na 2500 jakie dajesz napiecie i co za procek

14% to duzo, mi jak psialem nie chcialo sie tego testtowac.

A co do podkrecenia to czesto bylo cos w stylu ze ludzie (jak nie bylo ULTRY glownie) aby uzyskac kilka MHz wiecej wkladali 2 kostki do 1 banku, ale to bylo w tym przypadku gdy chipset ograniczal, a nie pamiatki (Ram w moim przypadku) wtedy to mozna poeksperymentowac

Spraedz jeszcze wydajnosc na UT2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi akurat zupełnie nie zależy na wydajności tego w grach oraz na wynikach w 3dMarkach i innych tego typu - zależy mi na wydajności w aplikacjach i samym sytemie operacyjnym - w grach moge miec nawet spadek wydajności o 80% aby byl jakiś przyrost w aplikacjach.

W sumie z wypowiedzi lucasd zrozumiełem że osobiście nie testował wydajności przy "single mode", więc mowi o 5% przyroście tylko w teori a mi bardziej rozchodziło się o praktyke - bo teoria się ostatnio bardzo rzadko sprawdza w takich sprawach. Przy czym nie widze też większego związku w wielkości kości do ich prędkości - jeżeli są cięte z powiedzmy identycznego kawałka wafla to większa kostka nie ma jako takiego prawa być wolniejsza lub mniej wytrzymała - jeżeli chodzi o podkręcanie - moim zdaniem wszystko zależy w tym momencie zależy od jakości wykonania kostki i faktu z której części fafla została wycięta.

Niemniej otrzymałem po części już informacje jakich oczekiwałem i stwierdzam że przykładowo dla czyto teoretycznego 5% przyrostu nie ma większego sensu rezygnować z możliwości rozbudowy całości o kolejną pamieć, gdyż traci się w tym momencie 1 wolny bank. Takie jest przynajmniej moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...