Agooshia Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Mam troche problemow z kompem - moze cos doradzicie... od razu zaznaczam ze szukalam juz tematu z podobnym problemem ale nie znalazlam.. Po pierwsze od czasu do czasu gdy sie wlacza ekran jest bardzo ciemny. Praktycznie nic nie widac jesli jasnosc i kontrast nie sa na full ustawione. Niby wydaje mi sie ze to moze byc problem monitora - jakis czas temu niepokojaco "cykal", a ostatnio przestal. Lecz zawsze jak taki ekran jest ciemny to winda nie odpala sie tylko zostaje na logo startowym (czarny ekran plus znaczek windowsa). Druga sprawa to zwiechy. Wystapuja tylko w momencie ogladania filmow. Pracowac na kompie moge w dowolny sposob i nic sie nie dzieje, ale od czasu do czasu jak ogladam jakis film to nastepuje zwiecha... i to tak jakby tylko grafiki poniewaz dzwiek idzie dalej. Po resecie musze na szybko wylaczac programy ktore wlaczaja sie na starcie windowsa.. chodzi tu glownie o komunikatory.. jak nie wylacze gg albo tlena zanim sie zacznie logowac to udaje mi sie wlaczyc tylko niektore aplikacje, reszta nawet nie probuje sie odpalic. Za to jak wylacze i wlacze od nowa to po jakims czasie slychac dzwiek startu windowsa i wszystko jest ok. Zastanawiam sie co moze odpowiadac za powyzsze problemy.. Monitor? Grafa? Dysk? Winde przeinstalowywalam formatujac przy okazji twardego kilka razy wiec problem z systemem raczej odpada... sprawdzilabym to na innym kompie ale problemy te nie wystepuja non stop tylko raz na czas wiec rownie dobrze moga sie nie pojawic.. Moze ktos z was mial kiedys podobne objawy i wie co robic? Do serwisu udam sie w ostatecznosci bo to moze mnie kosztowac ok 2 tygodnie bez komputera a to bedzie trudno przezyc.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr34m3r Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 mialem takie same objawy, w ostatecznosci okazalo sie ze karta graficzna przeszla na inny swiat.. wydaje mi sie ze w serwise nic szczegolnego nie zrobia (procz wziecia pieniedzy), najlepiej idz do sasiada z kompem i zacznij przekladac dysk, grafe, proca itd is posc 3dmarka, ewentualnie przelec system antivirusem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmer Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Witam! Co do cykania monitora: prawdopodobnie "ostrzega" przed awaria ;) Sam mialem kiedys taki przypadek i musialem zyc 2tyg bez monitora podczas wakacji 8O Te problemy moga byc zwiazane z grafa (chociaz moge sie mylic). Napisz jeszcze jaki tam sys masz i takie inne rzeczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaq_lbn Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Mi co prawda monitor nigdy nie cykał jednak miłem już motyw z zwisami właśnie na ekranie startowym windy i tym podobnymi. 2 rady: Po pierwsze sprawdz pamieci - jeżeli mają juz troszkę czasu to przetrzyj styki np. zwykłym kawałkiem kartki papieru - tylko tak dokładnie- bywa że styki potrafią się troszkę utleniać. Jeżeli nie pomoże przepatrz kondensatory na płycie głównej, jeżeli którykolwiek (a w szczególności w okolicach AGP) jest przynajmniej troszeczkę wybrzuszony to juz masz winowajcę ;) Bardzo możliwe że kondensator nie jest zupełnie padnięty ale już nie wytrzymuje ile powinien i dlatego zwisy przy odpalaniu windy - mialem bardzo podobne objawy i wina byl wlasnie kondensator odpowiadajacy za AGP - koszt kondensatora okolo 80gr wymiana na wlasna reke (dosc prosta sprawa, tylko trzeba to robic sposobem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 moze byc to grafa albo uszkodzona plyta jak napisal szaq_lbn Co do pamieci mialem kiedys przypadek ze mi wykrylo zamiast 256mb 6kb pamieci - przeczyscilem styki i bylo ok :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agooshia Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 Ok sprawdze te styki i kondensatory. Jutro bede miec instalke windy nowa (bo ta troche porysowana przez pozyczanie i niepewna) wiec zainstaluje tez winde na dwoch dyskach i zobacze, moze gdzies bedzie lepiej. Aczkolwiek bardziej podejrzewam dysk niz instalke bo ten problem z zawieszaniem filmow jest juz dlugo i z niejednej plytki chyba byl reinstall. Co do sprzetu to zaraz podam tylko musze posprawdzac - nie moj tylko brata i nie wiem dokladnie co tam siedzi... ----------------------------------------------- edit: Sprawdzilam kondensatory zarowno na plycie przy agp i wszedzie indziej jak i na karcie graficznej i nie zauwazylam zadnego wybrzuszenia. Co do ramu to przetarlam te styki papieem.. zostal mi na papierze slad jak po graficie... z tego co kojarze to chyba jest efekt utlenienia. Jednak od razu po wlaczeniu kompa pojawil sie ten sam objaw z komunikatorem co przedtem - dopoki nie wylaczylam zanim sie zalogowal to winda sie porzadnie nie odpalila i trzeba bylo restartowac. Filmy jak na razie dzialaja, ale jak juz mowilam nie zawiesza sie non stop tylko co jakis czas.. raz zdarzylo mi sie obejrzec kilkanascie filmikow i nic sie nie dzialo a czasem zawiesza sie kilkakrotnie podczas jednego filmu. Moze to jednak problem z dyskiem..ale dlaczego w takim raziie tylko takie objawy? edit#2: Mialam napisac co za komp... Athlon 1700+ na plycie Gigabyte GA - 7VA pamiec 256 DDR firmy Seitec grafa Prolink GF2Ti Dysk Maxtor ata 133 60Gb system: Winda XP pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agooshia Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 Ehhh.. wlasnie sie zawiesil dwa razy podczas filmikow.. czyszczenie ramu nie pomoglo. Sorx za dubla.. zamiast edytowac to zrobilam cytuj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 Dobrze że dałaś taki topic bo miałem dawać podobny. U mnie jest tak że wszystko mi się tnie, kursor, mp3, filmy często się zwiesza. Byłem w serwisie. Goście (zaufani) powiedzieli że HDD działa, mobo też. Coś się podobno wali z kartą. Przegrzewa się. Dzisiaj kumpel przyniósł ;) mi GeForce 2 Ti i zobacze czy jest tak samo. Także zobacz inną karte i może się uda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 pocahontas--> mialem podobnie , ale bez zwiech. co sie pozniej okazalo , gdy tak cial mialem zajety CALY ram. cale 1gb 8O prawdopobonie byl to wir ale i tak wpisalem magiczne "format c.." i narazie chula , choc jakies 4 dni po formacie znow mam ponad polowe zajetego ramu:/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 To u mnie tak nie jest. Włożyłem GF 2 . Narazie nic się nie tnie. Oby tak było dalej. Jutro przyjeżdża do mnie gość z Gainwarda i zabiera karte :/ Format u mnie gó.wno pomógł. Przez 3 dni było spokojnie, gładko, a później od początku: zwiechy, cięcia po prostu piekło :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 No i qówno :x :x Wciąż się tnie, dzisiaj aż sobie plexe rozwaliłem bo rzuciłem w nią myszką, ot tak. Na rozluźnienie :] Mam GF2 Ti 64 MB. Tnie się strasznie chamsko. Wale to i robię format każdej partycji, kasuje partycje, znów robie format, tworze partycje i ... format :D (jaka to różnica :) ) . Wyjmuje wszystko z kompa, czyszcze. Wkładam. Instaluje winde. I modle się żeby się nie cieło. Albo czekam do końca miesiąca na nowego kompa :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_micha_ Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 Mi co prawda monitor nigdy nie cykał jednak miłem już motyw z zwisami właśnie na ekranie startowym windy i tym podobnymi. 2 rady: Po pierwsze sprawdz pamieci - jeżeli mają juz troszkę czasu to przetrzyj styki np. zwykłym kawałkiem kartki papieru - tylko tak dokładnie- bywa że styki potrafią się troszkę utleniać. Jeżeli nie pomoże przepatrz kondensatory na płycie głównej, jeżeli którykolwiek (a w szczególności w okolicach AGP) jest przynajmniej troszeczkę wybrzuszony to juz masz winowajcę Bardzo możliwe że kondensator nie jest zupełnie padnięty ale już nie wytrzymuje ile powinien i dlatego zwisy przy odpalaniu windy - mialem bardzo podobne objawy i wina byl wlasnie kondensator odpowiadajacy za AGP - koszt kondensatora okolo 80gr wymiana na wlasna reke (dosc prosta sprawa, tylko trzeba to robic sposobem Wlasnie jestem zmuszony wymienic 2 kondensatory na plycie tuz przy slocie1 - bo mi plytka wstaje jak sie jej zachce i ma sie ku gorszemu. Jakim to sposobem mozna je wymienic w latwy sposob? Bo jak rozumiem sposob latwy wiaze sie z ograniczonymi srodkami... slowem: mam tylko zwykla lutownice i kombinerki :) Doswiadczenia w tych sprawach BRAK :) To moje pierwsze podejscie do wymiany czegokolwiek, takze wyslucham kazdej malej rady. Pozdrawiam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...