Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nagram mp3 na audio i odpale w cd to jakość bedzie taka sama jak na kompie??

kamien :arrow:

w topiku "jaki zestaw audio do kompa"

Napisałem ci jakie mam teraz kolumny zastanawiam sie czy nielepiej by było jak bym zrobił subwoofer na tym STX i do tego dwie satelitki. Tylko jakie głośniki dobrać do satelitek żeby mi niezdychały przy subie. i Jaką budowe suba najlepiej zastosować żeby bass był jak najlepszy i czy to sie wogule opłaca?? w porównaniu z tym co mam teraz ( dla niewtajemniczonych :wink: kolumna na STX-GDN 38-SC-4 średni HH8021 i po 3 gwizdki piezo TE-001, a wzmak Yamaha AX-750 RS 2x185 4ohm) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamien :arrow:  

w topiku "jaki zestaw audio do kompa"

Napisałem ci jakie mam teraz kolumny zastanawiam sie czy nielepiej by było jak bym zrobił subwoofer na tym STX i do tego dwie satelitki. Tylko jakie głośniki dobrać do satelitek żeby mi niezdychały przy subie. i Jaką budowe suba najlepiej zastosować żeby bass był jak najlepszy i czy to sie wogule opłaca?? w porównaniu z tym co mam teraz ( dla niewtajemniczonych :wink:  kolumna na STX-GDN 38-SC-4 średni HH8021 i po 3 gwizdki piezo TE-001, a wzmak Yamaha AX-750 RS 2x185 4ohm) .

napewno przy satelitkach rozdzielczosc i przestrzennosc sie poprawi ogromnie

hmmm skoro masz mocny wzmacniacz to mozna poszales z TVM 150-03 :)

czyli na satelitke kolumna bassreflex o poj wew. ok 10l strojona na 45-50Hz głosniki nisko-srednio to Tesla TVM 150-03-4, na wysokotonowke gdwk 11/100

sub chcesz pasywny czy aktywny ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no z dwoma TVM150-03 to juz nie satelitki ale fajne podlogowki, w sumie jak masz spore pomieszczenie do nie glupi pomysl, podlogowki 20l poj. 2x TVM 150-03-4 strojone bas reflexem na np 48 Hz, do tego Tonsil gdwk 11/100 i subek na 2x ten STX co masz... wydaje mi sie ze jak bedziesz mial te podlogowki z 2x TVM 150-03 to subika bedziesz tylko sporadycznie uzywal :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co polecacie z oferty tego allegrowicza do ~2000zł za CD i wzmak ??

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.p....php?uid=590969

Właśnie tam się wybieram na zakupy. Wcześciej chciałem przeznaczyć ~6000zł na wszsytko ale pomyślałem że narazie nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz starego live to go zostaw, poniewaz stare live byly o wiele lepiej wykonane i lepiej brzmialy, jak masz nowego tzn 5.1 to zamieniaj na herculesa

No troche racji masz niby ,chociaz nie wiem skad te twoje dane :) . Polecam zobaczyc na stronie RMAA testy Livea 5,1 zrobione z kodeka tylnich kanalow .http://audio.rightmark.org/test/live51/live51-rear-48.htm

znaczy ja sie glownie kierowalem tym co slyszalem, porownywalem starego live takiego z 99 roku i 5.1 z 2003, ten nowy brzmial gorzej, dynamika i czystoscia dzwieku bardzo ustepowal starszemu... juz nie wspomne o szumach ktore szumialy ;) a w starym byly praktycznie nieslyszalne

no a tylko pewnie wunat lubi sluchac muzyki losno a live gra na wyrzszym antezeniu niz hercules i mysle ze nie warto zmieniac na herculesa lepiej na audigy2 jak juz;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Kwiecień

zobacz to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23371091

i to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23394266

wzmacniacz dobry i kompakt tez niczego sobie.. wg mnie zestawik super :)

Ale ja wolę kupić od jednego kolesia wszystko i przesłuchać przy okazji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tej yamahy to jestem pewien ze gra super - sluchalem, zreszta w recenzji pisza ze na poziomie sprzetow dwukrotnie drozszych nie wiem jak ten atac 3 od cambridge ale w dziale opinie na http://audio.lukar.net pozytyw o nim jest

zreszta najlepiej to pojedz i posluchaj do goscia jak masz mozliwosc bo ty najlepiej wiesz czego potrzebujesz i oczekujesz od sprzetu :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Harman Kardon PM655VXi + Marantz CD67SE/MKII właśnie, kolumn na razie nie mam (Altony), słucham właściwie tylko na słuchawkach - Philips HP890, wzmacniacz słuchawkowy w Harmanie nie jest na jakiś [ciach!]ianych scalaczkach, sygnał jest brany z końcówki, oczywiście przedtem zredukowany, więc nie jest źle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nagram mp3 na audio i odpale w cd to jakość bedzie taka sama jak na kompie??

Lepsza bo komp nie będzie hałasował 8)

:arrow: Vengeance

Zdobądź płytkę Carl Orff - Carmina Burana

Najlepiej coś z takich wersji :

Telarc:

Dołączona grafika

EMI:

Dołączona grafika

EMI:

Dołączona grafika

Decca:

Dołączona grafika

(bo wiele jest kiepskich wydań) to się przekonasz czego jeszcze brakuje w systemie :P .

Tutaj jest spis różnych aranżacji : http://www.classical.net/music/comp.lst/wo...cb/carbur9.html

Mnie najbardziej do gustu przypadła wersja : London Symphony Orchestra And Chorus/ The Boy`s Choir Of St. Paul`s Cathedral, London / RCA Classics oraz Philharmonic Orchestra/Muti (żółta okładka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rock z lat 70-80 (black sabbath, deep purple, led zeppelin, clapton, dylan i tym podobne klimaty), troche roznorakiego popu, jazz czasami... no i lubie blues'a (zz top rzadzi ;) ).. elektroniczniej raczej nie chodz zdarza sie sporadycznie j.m.jarre :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie do P_i_t_t_a mam w domu na tydzien czasu Creeka 4330mk2 na przetestowanie... goscio chce za niego 1100zl (pewnie stargowalbym do 1000) cos mozesz o nim powiedziec z wlasnych doswiadczen??

narazie zaobserwowalem ogormna przestrzen i troszke jakby wiecej detali (z ta przestrzenia to sie az zdziwilem ze tyle od wzmaka zalezec moze :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh - przestrzeń w tym modelu jest wręcz sensacyjna - ja słuchałem go na Avance Omega 505 i było czym się zachwycać (w Twoim przypadku niestety pokój jest trochę mały - przez co pełni możliwości pewnie nie uzyskasz - ale i tak wyczujesz w czym rzecz). Dzwięk był niesamowicie szczegółowy, zarazem przyjemny i relaksacyjny. Jak na swoje 40W - dynamika i bas swobodnie pozwalają się sobą delektować. Brak podbawień i niepotrzebnego przeciagania. Kontrola na wysokim poziomie.

Prawdę mówiąc, kiedy kupowałem obecny wzmacniacz, wśród kilku typów (NAD, Marantz, AMC, Creek) najbardziej spodobały mi się 3050a i właśnie 4330 MkII. Trudno się było zdecydować i to właśnie moje niezdecydowanie dokonało wyboru :) ... bo ktoś po prostu mi podkupił tego Creeka. Jako, że już sporo czasu (mojego i sprzedawcy) straciłem kupiłem obecnego AMC (z czego jestem również bardzo zadowolony).

Być może kolejnym nabytkiem będzie właśnie Creek (bo firma strasznie mi się spodobała) - ale model 5350 (narazie nie będę straszył rodziny - już ostatni zakup subwoofera był mocno kontrowersyjny :P )

Jeśli możesz go kupić za ten 1000-1100 zł to śmiało bierz. Na pewno nie będziesz żałował. Może i wygląda jak brzydkie kaczątko, ale zagrać to on potrafi głosem słowika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie wyglada niepozornie ale dostojnie.... tak powiedzialbym ze nawet minimalistycznie ale za to jak gra... czyli spostrzezenia odnosnie przestrzeni i szczegolowosci mam jak najbardziej prawidlowe :D jak dotad bardzo mi sie podoba to w jaki sposob przekazuje dzwiek... pogra jeszcze do swiat i wydaje mi sie ze go zachowam dla siebie... cena chyba tez promocyjna bo sprzet praktycznie spod igly :wink:

P_i_t_t co ty masz za cd tez od AMC nie ??

a co do Creeka 5350 8O toz to kosztuje 3000zl.... sie nie dziwie ze rodzinka by sie zbuntowala :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie to prawie 5 tys - bo zapomniałem dodać, że to wersja SE :lol:

http://www.creekaudio.com/main_product.asp...sp?prolook=5350

No fakt - rodzinka pełni rolę sponsora - ja np wykładam 60-70% oni resztę. Czasem jest inaczej i mój wkład wynosi 0 % :lol: (to najbardziej lubię). Teraz akurat będę miał w domu remont łazienek + wymiana centralnego ogrzewania, więc "troszkę" to kosztuje i tego typu sprawy spadają na dalszy plan. No chyba że po kryjomu sprzedam piec, grzejniki i inne materiały i kupię sobię np. takiego McIntosha 8) . Hehe.

A wracając do CD - tak - również AMC - kupiony akurat na Audio Show 2002 (promocyjna cena 1000 zł zamiast 1800 mnie zachęciła). Model CD-8b.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi