Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle, ze tez bede pomocny, szczegolnie w zakresie DIY i car-hifi ;)

A co do rankingu to "jesli" skoncze moje kolumienki, to ciezko bede mial o konkurencje na tweaku :) Bedzie to kolumna na bardzo podobnych glosnikach i tej samej obudowie, i komponentach tej samej wartosci ;)

http://www.esa.com.pl/ostinato2000.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze pytanko  :arrow: Tatuś okazał się bardzo chojny i postanowił kupić hi-fi w granicach 6000zł.  Jakę elektronikę i okablowanie polecacie do Avance Omega 509Mk2 (już jestem zdecydowany, chyba że znacie jakieś kolumny o podobnym brzmieniu) w granicach 2000zł za CD, 2000zł za wzmacniacz i ~500zł za kable. Zakupy przez allegro ale oczywiście najpierw odsłuch ;)

No to konkrety - co za dużo do wyboru to niezdrowo :)

Kolumny : zostają :).

Wzmacniacz : Creek A50iR http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23932247

Odtwarzacz CD : NAD C542 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23911882

Kabelki :

Interkonekt - DNM Reson TSC (~180 zł)

Głośnikowy - Tara Labs Prism Nexa (~60zł/m)

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm

co do tego DNM... jakos nie podchodzi mi ten kabelek....

z tego co mi sie zdaje to chyba sluchasz glownie rock i tym podobne, a tam przydalaby sie lepsza rytmika i ostrosc... sprobuj kabelkow Nordost... na przyklad Black Knight z drugiej reki, na glosniki Gold...

Nie wiem jak 509 bo osobiscie nie sluchalem ale nizsze modele sa raczej lagodniejsze, wiec troszke wyostrzenia im sie przyda... a jak wolisz potezniejsze basisko to Monster Z1 :twisted:

Co do elektorniki proponuje zestawik:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23437334

Dołączona grafika

+

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23437467

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja od siebie to nie polecam RA-02.. wzmacniacz nie pokazuje nic takiego duzo lepszego jak RA-931mk2... mysle ze Creek ten co polecil P_i_t_t w szczegolowosci, przestrzennosci i lekkosci z jaka gra nie pozostawia najmniejszych szans dla tego rotela... no ale to tylko moja opinia :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to sa nastepne pomiary predkosci wzmacniaczy:

-amplituner stereo Technics SA-GX180 - 8V/us

-wzmacniacz Technics SU-A707 - 13V/us

-wzmacniacz wlasnej konstrukcji oparty na schematach NAD/Rotel - 20V/us

-wzmacniacz TEAC A-X35 Mk2 - 22V/us

-wzmacniacz Unitra WS-503 - 6V/us

c.d.n :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FiDO zdejmuj blache i szukaj co masz za operacyjny z przedwzmacniaczu zaraz bedziemy podkrecac twoj sprzet :wink: (serio mowie)

Ok, tylko czego mam szukac? ja elektronikiem nie jestem ;)

Swoją droga ja bym wolał podpis : KI Signature  8) .

Ke? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze kupia oba, w koncu drogie nie sa, jak dobrze pojdzie to moze nawet dzisiaj sie za to zabiore.

Rozumiem, ze roznice powinno byc slychac odrazu? (ew. po paru minutach jak sie kosciak rozgrzeje)

BTW TL082 nie jest lepszy od TL072? Tak sugerowaloby oznaczenie i cena :)

Hmm.. znalazlem dwie rozbiezne informacje o V/us TL072, w dwoch roznych pdfach sa rozne dane [typ.]/[.max] - 5/13 i 8/16, to w koncu ktore sa prawidlowe?

---

ok, sam sobie odpowiem, zalezy to od firmy ktora kostke produkuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FiDO to kup podstawke pod scalaczek zeby moc go sobie latwo zmieniac, TL072 gra o wiele ladniej jak TL082, a co do roznic w predkosci to wlasnie zalezy od producenta kostki

TL072 zapewne dostaniesz ST Thomson czyli ten szybszy i tanszy :) , roznice w brzmieniu slychac odrazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FiDO to kup podstawke pod scalaczek zeby moc go sobie latwo zmieniac

O to jest bardzo dobry pomysl, w koncu kto wie.. jak mi sie spodoba to moze na tym o/c sie nie skonczy ;)))

TL07 zapewne dostaniesz ST Thomson czyli ten szybszy :) , roznice w brzmieniu slychac odrazu

No zobaczymy...

BTW 40W lutownica da rade tym stykom, ktore sa we wzmaku? Chwilowo dysponuje jedynie taka, bo do kompa/kabelkow w zupelnosci starcza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno da, aby tylko grot byl waski zeby nie polaczyc sciezek, wsadzasz srubokret pod scalaczek i grzejesz nogi lutownica podwazajac go i powinien bez problemu wyjsc... no przynajmniej mi sie niegdy nie zdazylo zeby jakies problemy byly... aha jak bedziesz wsadzal nowy to uwazaj zeby go nie przegrzac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno da, aby tylko grot byl waski zeby nie polaczyc sciezek

grot ma ok 1mm, wiec chyba powinno byc ok, na moje oko, te piny sa zauwazalnie wieksze niz 1mm.

wsadzasz srubokret pod scalaczek i grzejesz nogi lutownica podwazajac go i powinien bez problemu wyjsc...

Czyli grzeje go od gory a nie z pod spodu gdzie jest cyna? Tak, zeby nozki byly dostatecznie gorace, zeby sie "wydostac" z cyny?

W sumie gdybym mial odsysacz do cyny to chyba latwiej by bylo od spodu nozka po nozce odczepiac...

Swoja droga podwazanie srubokretem moze byc ciezkie, bo jest tam troche ciasno w okolo, kondziolki zawadzaja, ale jakos sobie pewnie poradze... najwyzej bede siedzial kilka godzin :)

aha jak bedziesz wsadzal nowy to uwazaj zeby go nie przegrzac

W jakim sensie? Lutownicą czy potem przy graniu juz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok czesci juz mam, jeszcze tylko troche podbudowy psychicznej i zaczynamy :]

a ukladu raczej nie przegrzeje przy wlutowywaniu, bo kupilem sobie podstawke tak jak mowiles

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wlasnie swojego rozkrecam i sie bede przygladal :> sam jeszcze do konca nie wiem czego szukac ale sie pooglada "co siedzi pod maska" :>

[edit] mam podejrzanego (a wlasciwie 2 sztuki) oznaczenie - D390A, gdzie szukac za co ci panowie sa odpowiedzialni i jak sobie z tym radza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi