Dr.Crash Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 No i postanowiłem zainwestować w wc. Mam tylko malutkie pytanko, jaki efekt dałoby zastosowanie WC wraz z Peltierem? Prosiłbym o rozwinięcie tego tematu, ewentualnie o jakieś linki opisujące współgranie tych dwóch urządzeń wraz z opisem montażu. Z góry dzięki. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Efekt bardzo dobry :) Trza tylko uważać na kondensację pary wodnej (rosa, albo nawet śnieg) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 Wiesz zalezy jeszcze jakiej mocy. Ale WC: Pompka od C.O + nagrzewnica samochodowa i 2 wiatraki 120x120 ,jakis pozadny blok wodny (ten od mata chyba odpada) musialbys sam zrobic jakies wiekszy najlepiej frezwoany choc jakbys zrobil taki fajny wiercono przemyslany po projekcie to tez by bylo super. Peltier zeby uzyskac dobre wyniki musi byc conajmniej raz mocniejszy niz liosc wydalanego ciepla czyli np: procek 50W ,peltier powinien miec 100W minimalnie! ja bym wziol do procka 50W juz 120W peltrzaka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 efekt zalezy od tego ile mash na to ka$y i jakie wc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 Tylko z peltrzakami oplaca sie robic WC, bez nich to nawet bym nie inwestowal w takie chlodzenie. Z nimi (oczywiscie mowie o porzadnych i drogich zarazem) osiaga sie temp. przyblizone do zera, a nie jakies 35st C jak na AC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UFO55 Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 I ja się trochę pochwalę !!!!!!!!!! W Twoim przypadku trzeba przestrzegać kilku zasad: 1. Peltier chłodzi bezpośrednio procka (złą stroną przyłożysz to będzie grzać) 2. Wodą (płynem) chłodzisz Peltiera 3. Sprawność Peltiera to ok 50% , najczęściej trochę mniej (dla procka o stratach Pc=60 W Peltier co najmniej 100-140 4. Potrzebny duży zasilacz z regulacją napięzia 6-18V i 6-15A (zależy od peltiera) 5. Dla nowych procków powierzchnia chłodząca modułu jest sporo większa od powierzchni chłodzenia procka, dlatego potrzebna jest przekładka o grubości 3-4mm Cu lub Ag (między prockiem a peltierem) dla lepszego rozprowadzenia ciepła. Przekładka ma jeszcze inne zadanie. 6. Całość powinna mieć dobrą paroizolacją (aby para się nie skraplała) i izolację cieplną od otoczenia. 7. Obieg wodny powinien mieć 3-10l płynu, pompka i obieg płynu o wydajności 5-15l / min ( 140 W może zagrzać szklankę 200ml wody na herbatę w czasie ok 1-3 min) 8. Im niższa temp płynu tym łatwiej "zmrozisz" procka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 6. Całość powinna mieć dobrą paroizolacją (aby para się nie skraplała) i izolację cieplną od otoczenia. Do izolacji od ciepla nadal by sie swietnie tzw. aerożel (aerogel): http://info.wsisiz.edu.pl/~apacek/aerogel.mov Oczywiscie podaje to raczej w ramach ciekawostki. Jest to jeden z materialow o najmniejszej gestosci i ciekawym skladzie, jego wlasciwosci mozna rowniez modyfikowac, moze byc np. magnetykiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 Oki. Oto garść szczególików. Jeśli chodzi o Peltiera to zakupiłem model firmy TEC 120W. Co do wc to cały czas szukam sklepy internetowe oferujące cosik takiego. Może ktoś wie gdzie jeszcze coś takiego sprzedają? Na prace wynalazkowe niestety nie mam czasu. Czy chłodnicę oferującą w tutejszym sklepie (na Tweak), możnaby urzyć? No i ostateczne pytanie, jak to wszystko zmontować? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 A, i jeszcze jedno. Jak zabezpieczyć to wszystko przed ewętualnym skraplaniem się pary wodnej. Dodam że zakupiłem jeszczę płytkę miedziową 50x50. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...