szogo Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 Witam Na zaliczenie mamy w grupie trzy osobowej napisac projekt znaczy program mozna rzec prosty kalkulator. Progs ma sie skladac z jakby takich czterech czesci -edytor -translator(tworzy liste operacji) -parser -egzekutor(przeglada liste i ja wykonuje) Oczywiscie wiem ze nikt nie ma czegos takiego ani nikt nie napisze bo tego nie oczekuje (choc gdyby byl jakis samarytanin :) ) ale nie wazne chodzi mi o to czy ktos ma jakis program w stylu kalkualtor napisany w c++ (my piszemy w visualu). Jesli ktos ma i moglby udostepnic bylibysmny wdzieczni. Chodzi nam o to, zeby miec puntk zaczepienia i jak to pisac(jakies pomysly jush mamy ale mozna sobie tesh jakos ulatwic :) ) to bylibysmy bardzo wdzieczni. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 samo napisanie kalkulatora to nie jest raczej straszny problem (no oczywiscie z podstawowymi opcjami, bo jezeli chodzi o jakis kalkulator naukowy to ja wysiadam...); a co do reszty to nie kumam totalnie co to zacześci?? no a jakbys napisal to w miare szybko to daj znac, bo ja tez musze jakis projekt zrobić... no a tu masz to co wygooglowałem: http://brain.fuw.edu.pl/~jarek/wyklad_prog...g2.1/sld001.htm http://www.republika.pl/kgb007/download.html http://www.republika.pl/kamila_k23/progc.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 No widzisz bo to ma byc program prosty, zwykly kalulator z naciskiem na te 4 czesci :) mamy na to sporo czasu gdzies do grudnia(a moze i stycznia sam jeszcze nie wiem) tylko ze nasz wykladowca jest dosc skrupulatny :P Tak sobie podzielil ten program i taki mamy napisac...tzn edytor ze jak sie podaje np : 2 + 2 - (4 *4) w tym sensie ze cale ma byc na ekranie( nie tak jak w kalkulatorze wciskasz 2 i + i ci znika i wpisujesz nastepna liczbe) i mozna to modyfikwoac kursorem ...co do reszty to sam jeszcze nie wiem :) ale to sie dowiem to napisze. Gdyby to byl taki prosty to by nie bylo problemow ale to ma byc "ambitny" program jak to okresil :P ( sam zauwaz ze to piszemy w grupach takie projekty ) Za te linki dzieki jak ktos jeszcze ma to z gory dzieki. Pozdro EIDT: sprawdzilem te programiki z linkow i to sa takie typowe na zdanie z laborki na laborke a nie projekt semestralny :) Takze sam widzisz ze niby prosty kalkulatorek ale to taki prosty nie ebdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^Garth^ Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 http://planetsourcecode.com/ sproboj tam poszukac , sporo zrodelek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 Tutaj masz gotowca :) : http://epaperpress.com/lexandyacc/index.html (wymagana doskonała znajomość ANSI C). Sprawa jest banalna jeśli użyjemy narzędzi wspomagających pisanie parserów (np. YACC/Bison). Bo w innym przypadku jest to sztuka dla sztuki 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 Qrde sciagnalem ten programik i wyskakuje jak chce skompilowac ze nie ma y.tab.h... po prostu jak includuje na poczatku w programie szuka go a w tej "paczce" pliczkow(oczywiscie rozpakowalem pliki) tam nie ma :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 Qrde sciagnalem ten programik i wyskakuje jak chce skompilowac ze nie ma y.tab.h... po prostu jak includuje na poczatku w programie szuka go a w tej "paczce" pliczkow(oczywiscie rozpakowalem pliki) tam nie ma :/ Kolejność kompilacji jest taka: 1. Ściągnąć i zainstalować programiki flex i bison w wersji pod win32 - jest tego masa w sieci. 2. Katalog zawiera 3 projekty: calc1, calc2, calc3. Ich opis jest w PDF. W linii poleceń trzeba wklepać (dla calc1) : bison -d calc1.y flex calc1.l Pojawią się 2 nowe pliki *.c i brakujący y.tab.h. 3. Teraz zakładamy projekt w kompilatorze i dodajemy wszystkie *.c i *.h dotyczące calc1. 4. Kompilujemy, uruchamiamy z linii poleceń i voila - jest zaj****** kalkulator :) Dla calc2 i 3 wystarczy dodać interfejs graficzny, dodać parę nowych funkcji do kalkulatora i projekt z bani :) Podsumowując - koniecznie musisz przeczytać dołączony PDF oraz manuale do flex i bison. Jak zczaisz bazę to napisanie dowolnie skomplikowanego kalkulatora (a nawet kompilatora czy interpretera) to pestka :) Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 Dzieki Wojt...w tej chwili nie mam za bardzo czasu nad szukaniem i kompilowaniem tego tak jak opisales takze siade nad tym dzis wieczorem albo jutro z rana. Jeszcze raz dzieki. Jesli ktos cos mialby jeszcze to z gory rowniez dzieki. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...