Skocz do zawartości
wronka

Czym czyścić Cd-Roma

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem, najlepsza rzecza do czyszczenia lasera jest sprezone powietrze...

Ale kolega chyba plyta nie o laser tylko o nosniki ;).

Plytki sie najlepiej czysci flanelowa szmatka, moze byc zwilzona odrobina wody z mydlem (ale nie zadnymi powazniejszymi detergentami).

Ja tez czasem czyscilem plynem do mycia kineskopow i tez bylo dobrze.

Oczywiscie w obu przypadkach plyte przed wlozeniem do napedu powinno sie teoretycznie dokladnie wysuszyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej to albo pożyczyć sobie tego cd-ka co ma takie smieszne szczoteczki i jest przeznaczony do czyszczenia lasera, a jak to nie pomaga to idzie siek do jakiegoś znajomego i on rozbiera cd-romka na części i czyści! :wink:

..pozdro..:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej ja to umiem robić,tylko jakim plynem najlepiej,woda moze byc z kranu???,szczoteczki mam,ale to rysuje laser nic wiecej.

Zaopatrz sie najlepiej w szczotke druciana i szpachlowke, gdyby przypadkiem kurz na laserze zalegal. Do czyszczenia uzywaj tylko i wylacznie kwasu siarkowego. W niektorych przypadkach moze byc czysty Chlor. Powodzenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całą optyke czyści się czym co ani nie zostawia smug, i zarazem bardzo szybko wyparowuje! Ja czyszcze wiele części kompa spirytem albo denaturatem :wink: A codo ściereczek to ja wolę te waciki do uszu na patyczkach!

..pozdro..:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej slabym alkoholem np jakies ziolowe 80voltow mam ;-) ew. woda i mydelko, najlepiej wacikami do uszu

mojego 16x cdrw lg czyscilem juz 80volt alc i smiga elegancko,

waciki RULEZZ :-)

Pozdro 8)

a -> same plytki to najlepiej o kolano, dzinsy polecam sztruks wymieka :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...