Skocz do zawartości
lazar

Skaner: MICROTEK ScanMaker 630 PCI-to-SCSI czy to możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Skaner ten jest podpięty do mojego kompa (klasy Pentium III), przy pomocy kontrolera Adaptec AVA-1502AE ISA-to-SCSI, który działa na starej poczciwej isie (slot typu ISA), w obecnej płycie mam, aż dwa sloty ISA, niestety jest to już przeżytek, więc w nowych modelach płyt głównych nie jest już montowany ani jeden tego typu slot. Przymierzam się po długim zaciskaniu pasa do kupna Abita NF7, nie chciałbym jednak rezygnować z możliwości podpięcia mojego skanera (swego czasu dałem za niego prawie 1000 zł). Czy istnieje jakaś metoda, sposób na przedłużenie życia temu skanerkowi, mam na myśli np. kontroler, który by do niego pasował, a pracowałby już na szynie PCI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff ... Ulżyło mi. Wiesz w świecie komputerów co rusz trafia się ślepa uliczka. Mógłbyś mi doradzić jakiego konkretnie szukać kontrolera bo, że istnieją PCI-to-SCSI to wiem ale taki żeby sprzętowo i od strony sterowników (obecnie używam ScanWizarda 2.55) pasował do mojego scanerka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontroler nie ma nic do oprogramowania skanera. Uzywasz go tylko do podlaczenia skanera do komputera. Mozesz zakupic ponownie Adaptec'a, uwazam ze sa bardzo dobre. Sprawdz na Allegro, lub udaj sie do sklepu...

Przyjrzyj sie dla wtyczki skanera i patrz aby kontroler mial pasujace gniazdo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywalem kontrolera do obslugi stacji dyskow Magnetyczno-Optycznych. W kontrolerze mialem Mini DB-50 a w stacji C-50. Jak widac, liczba pinow po obu stronach jest jednakowa.

Na Allego nie widzialem kontrolera PCI z zewnetrznym gniazdem DB-25. Bycmoze nie ma to roznicy, zmienisz w tym przypadku tylko kabel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiesz który z http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=2061 nadałby się do moich celów, nie znalazłem takiego który pasowałby mi do mojego przewodu połączeniowego.

A może ten: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3134. nie wiem czym się kierować jaki musi standart obsługiwać Ultra SCSI, Fast SCSI, Ultra Wide SCSI, a może Ultra 160/320 SCSI (z tym ostatnim to chyba przesadziłem, za nowy standard, no i taka przepustawość w przypadku starego skanera nie jest chyba wymagana) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...