Skocz do zawartości
rooter

Najlepsza Partycja na SWAP, jaka ?

Rekomendowane odpowiedzi

Myslalem o stworzeniu osobnej partycji pod plik wymiany (Win XP Prof.). Po pierwsze, jaka powinna byc wielkosc pliku wymiany przy 1 GB pamieci RAM ? Slyszalem kiedys ze najlpiej jest miec plik wymiany dwa razy pojemniejszy od ilosci fizycznego RAMu - to prawda ? I jak stworzyc ta partycje, azeby znalazla sie w najszybszym (Zewnetrznym ?) rejonie Dysku - czy takie jej ulokownie da duzy przyost predkosci ? Co do systemu plikow to rozumiem ze FAT16 ? Podobno najlepszy pod pliki wymiany ? Jestem z gory wdzieczny za wskazowki ! :-)

pozdrawiam !

rooter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Co do systemu plików - to pod WinXp TYLKO FAT32! (dop. i NTFS) 2) Dobrze słyszałeś,że optymalna ilość pamięci wirtualnej,to dwa razy więcej niż pamięć fizyczna. 3) Tak właściwie,najlepsza partycja pod SWAP (w przypadku WinXP,2k,itp),to partycja systemowa - wtedy jest mniej problemów związanych z przesyłaniem danych między partycjami.

To tak w skrócie,bo teraz czasu nie bardzo mam,żeby więcej pisać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Co do systemu plików - to pod WinXp TYLKO FAT32!

a to niby czemu???

cały czas miałem xp na facie teraz mam na ntfs-i zadnych róznic nie widzę -benchmarki wszelakiej masci równiez ich nie widzą - scandisk przy twardym resecie jest mi teraz obcy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem,że FAT32,ponieważ kolega rooter pisał o FAT16 (co oczywiście w XP'eku nie ma racji bytu). Fakt,zapomniałem o NTFS'ie,a więc teraz się poprawiam i o tym wspominam :P A co do różnic między FAT'em 32 i NTFS,to są,i to znaczne,bo jak wiadomo,NTFS'ik w miarę dobrze zabezpiecza i ładnie personalizuje dotępne na dysku pliki i foldery (a także umie przydzielać konkretną ilość miejsca na dysku danemu użytkownikowi),ale przy podziale dysku na niezbyt wielkie partycje (jeśli komuś nie zależy na uprawnieniach dostępu,kodowaniu i tym podobnym bajerom),to FAT32 jest lepszy,bo wydajniejszy. (natomiast przy partycjach większych od 30GB,to zostaje już tylko NTFS'ik,co oczywiście złe nie jest,no ale już wyboru brak,hehe)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem,że FAT32,ponieważ kolega rooter pisał o FAT16 (co oczywiście w XP'eku nie ma racji bytu). Fakt,zapomniałem o NTFS'ie,a więc teraz się poprawiam i o tym wspominam :P

..a mnie sie jednak zdaje ze gdzies jush ktos mnie przekonywal do SWAPa na FAT16 ..i nie rozumiem dlaczego nie ma racji bytu (?) ja jestem za FAT16..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra,wywołałem falę sprzeciwu,a więc muszę coś napisać na ten temat,hehe. Otóż,np.w moim przypadku, FAT16 w ogóle nie ma racji bytu np.dla grafików (sam nawiasem jestem grafikiem amatorem,stąd trochę o tym powiedzieć mogę). FAT16 ma ograniczenie do 2GB na partycję,a jak wiadomo,przy tworzeniu co bardziej skomplikowanych scen np. w 3DS Max, 2GB swap to trochę mało (min.3-4 przy dużych scenach,to podstawa jeśli się ma mniej niż 1GB pamięci fizycznej). No i to właściwie jest podstawowa kwestia,oprócz jeszcze tej,że FAT16 jest przestażałym standardem (no i nie obsłuje długich nazw plików :P ). No i to na początek tyle,jeśli chodzi o argumentację mojej wypowiedzi.

Pozdrawiam

update:

No i jeszcze zapomniałem o jednej kwestii,czyli o wielkości klastra w poszczególnych systemach plików: tam gdzie FAT16 ma klaster wielkości 32kb (czyli na partycjach między 1GB-2GB),tam FAT32 ma klaster równy 4kb. Oczywiście w przypadku trzymania na takiej partycji tylko swap'ka, wielkość klastra nie ma znaczenia,no ale piszę o tym po prostu ot tak :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rzecz w systemie plików, lecz w wielkości klastra i wielkość tablicy partycji. Najszybsze, choć, marnotrawiące miejsce na dysku są klastry 64 kilowe(i takie polecam). Czy to fat32 czy ntfs, na system i plik wymiany są w sam raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(natomiast przy partycjach większych od 30GB,to zostaje już tylko NTFS'ik,co oczywiście złe nie jest,no ale już wyboru brak,hehe)

Czy z tego mam wywnioskowac ze FAT32 nie oblugoje partycji wiekszych niz 30 GB ???? kurde nie wiem, specem nie jestem, ale zawsze mi sie wydawalo ze FAT32 obslogoje o wiele wiecej GB na jedna partycje ? Oswieccie mnie ! :-)

PS. nie chce dolewac oliwy do ognia co do tego jaki system plikow i ktora partycja najlepsza na plik wymiany, ale znalazlem wlasnie pewien artykulik gdzie pisza ze najlepiej miec FAT16 na osobnej partycji i na nim plik wymiany (fakt faktem zostaje ze jesli chodze o aplikacje graficzne 3ds max, maya itd. itd. racji bytu tak maly plik wymiany (2GB) nie ma, no ale zakladajac ze jestem grafikiem z 1 GB RAMu na pokladzie, to ostatecznie moglby by byc) http://www.chip.pl/arts/n/article_69718.html[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tego chipa na chacie i wąłśnie tam radzą na plik wymiany i temp założycpatrycję fat16 bo jest szybsza.Ale myślę że to niema sensu bo duzej ruznicy i tak pewnie nie czuć.Natomiast ja mam na dysku 3 partycje : 3 giga XP , 3 giga swap i temp , 70 gb dane.wszystko jest na FAT32 :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@HamP

Rozwalasz mnie. Wygląda na to, że nie masz pojęcia o czym piszesz, bo co nie napiszesz, to bzdurka.

1. Fat16 jak najbardziej obsługuje długie nazwy.

2. Fakt, ma duże klastry i ma to znaczenie dla pliku wymiany.Mniej klastrów = szybsze ich wyszukiwanie.

3. Co za problem zrobić kilka partycji fat16 ze swapem? Dla mnie 2GB swap to o wiele za dużo. Pomijam już fakt, że pod win2k/xp fat16 może mieć do 4GB - czyli nawet Tobie wystarczyłoby.

4. FAT32 obsługuje partycje do 2TB

http://www.microsoft.com/windowsxp/home/us...t_and_fat32.asp

http://www.ntfs.com/ntfs_vs_fat.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha ha ha,żałosny jesteś :P To co ja piszę,to bzdura? LOL LOL Popatrz lepiej na swoją wypowiedź i albo przestań sam wypisywać bzdury,albo po prostu przestań pisać cokolwiek,bo jak widać,wiedzy to Ty człowieku nie masz :P A tak poza tym,to najlepiej będzie,jeśli zakończymy naszą,ekhem,polemikę,bo do niczego nie prowadzi - Ty nie wmówisz mi tych pierdół,które wypisujesz,a jak widzę,fakty,które przedstawiam do Ciebie nie docierają,więc... EOD :P

PS.Odnośnie obsługi długich nazw plików,to...VFAT,a nie FAT16,na to pozwala (VFAT wypuszczono właśnie dlatego,że znudził się ludziom stary sytem 8.3)

PS2.Jedyne z czym się zgodzę to to,że pod WinXp/2k/NT można sformatować partycję na FAT16 mającą rozmiar do 4GB (ale przy klastrze 64kb jest to trochę bezsensowne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@HamP

Jakie fakty podajesz?

Piszesz "no i nie obsłuje długich nazw plików" - bzdura

Piszesz "natomiast przy partycjach większych od 30GB,to zostaje już tylko NTFS'ik" - bzdura

Piszesz "FAT16 ma ograniczenie do 2GB" - w przypadku winxp bzdura

Piszesz "najlepsza partycja pod SWAP (w przypadku WinXP,2k,itp),to partycja systemowa - wtedy jest mniej problemów związanych z przesyłaniem danych między partycjami" bzdura - najlepiej mieć na osobnej partycji (nie fragmentuje się) i na osobnym dysku fizycznym.

Piszesz "FAT32 jest lepszy,bo wydajniejszy" - no, może nie ewidentna bzdura, ale trudna do udowodnienia teza przy małej ilości dużych plików. Za to przy dużej ilości plików to już ewidentna bzdura.

Piszesz " FAT16 (co oczywiście w XP'eku nie ma racji bytu)" - bzdura - działa wyśmienicie.

Podaj fakty, gdzie ja się mylę.

Zresztą - wystarczy poczytać zestawienia do których linki podałem - każdy wyrobi sobie własną opinię, kto pisze bzdury i kto jest żałosny.

Z mojej strony EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykle nie pisze na tym forum , ale az razi ..

HamP- argumenty prosze poprzec jakimis FAKTAMI , a nie wyzywac swoich zyciowych niepowodzec na innych ...

uCH sIe .. uCH sie

poczytaj od poczatku do konca ...

http://home.teleport.com/~brainy/fat16.htm

i nie zapomnij oczywiscie regulamin forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz "natomiast przy partycjach większych od 30GB,to zostaje już tylko NTFS'ik" - bzdura

Wawelski - wszystko zależy od danych jakie będą tam składowane to po pierwsze - po drugie nie mam ochoty stracić danych podaczas przypadkowego restartu

Piszesz "FAT16 ma ograniczenie do 2GB" - w przypadku winxp bzdura

Koledze HamP chodziło o chyba o maksymalny rozmiar pojedyńczego pliku obsługiwany przez fat16

Piszesz "FAT32 jest lepszy,bo wydajniejszy" - no, może nie ewidentna bzdura, ale trudna do udowodnienia teza przy małej ilości dużych plików. Za to przy dużej ilości plików to już ewidentna bzdura.

Wawelski to zależy - gdzieś ostatnio czytałem artykuł - testy kilku modeli Barracud 7200.7 (2mb,8MB,SATA) i okazało się że najwydajniej pracują na NTFS - z resztą twojej wypowiedzi zgadzam się.

I tak na dzień dzisiejszy komu mogę to polecam NTFS - ale pod dwoma warunkami - że ma szybki dysk i powyżej 512MB ramu. Do tego należy wyłączyć tworzenie nazw 8.3 i uaktualnianie wpisu odnośnie ostatniej modyfikacji pliku - dzięki temu NTFS znacznie przyspiesza (duze pliki do poziomu FAT32 a o małych nie wspominam).

Niektórzy za wade NTFS mogą uznać brak możliwości odczytu jak padnie system (no chyba ze ktoś ma drugiego kompa z XP) - też tak uwazałem do czasu aż znalazłem ERD Commander'a - odpala sie z płytki - bootuje się coś podobnego do Windowsa PE i po sprawie - można zrobić wszystko z plikami na dysku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie najlepsza będzie partycja FAT16 bo najszybsza (poza tym swap to tylko jeden plik o krótkiej nazwie, więc i tak z zalet oferowanych przez FAT32 czy NTFS nie skorzystasz). Partycja powinna być położona na zewnętrznych sektorach dysku (początek)najlepiej innego niż systemowy.

Co do wielkosci SWAP, to zależy co robisz na kompie i czy rzeczywiście potrzebujesz marnować, aż tyle miejsca na swapa (zasada swap=2xRAM jest dość stara i zależy od zastosowań). Jeżeli bawisz się w grafikę czy np duże bazy danych to się przyda. Do zwykłych zastosowań (Word, www i gierce) to mając 1GB Ram możesz swapa wyłączyć (ja przy 512 MB wyłączyłem). Jeśli XP rzeczywiście będzie się dusił to zostaniesz o tym powiadomiony komunikatem ststemowym, a windows sobie sam zrobi tymczasowego swapa o niezbędnej wielkości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. nie ma ogolnej zasady jaka jest optymalna wielkosc pliku wymiany w stos. do pamieci fizycznej - jedyne co nie podlega dyskusji to fakt ze plik wymiany musi byc rowny/wiekszy niz pamiec fizyczna jezeli chcemy kozystac z analizy na wypadek wystapienia bledu STOP w systemie (wtedy cala zawartosc RAM zostaje zapisana do pliku wymiany - logiczne wiec jest ze przy pliku wymiany < RAM to nie moze dzialac)

2. a najlpesza partycja na SWAP'a to taka partycja ktora znajduje sie na dyskach w RAID'zie 0 (albo 5 jak ktos woli) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...