Skocz do zawartości
bogdans1

Mandrake->karta graficzna i monitor LCD - pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Linuxa Mandrake 9.0 i wszystko było dobrze jak miałem GF4 Ti4200. Teraz została mi tylko grafika zintegrowana na płycie MSI 845G. Pozatym mam monitor LCD i tam odświerzanie jest max 75Hz.

Jak ustawię za pomocą XFdrake kartę i monitor, to albo jest 85Hz i monitor nie działa, albo są błędy (jak wybiorę inną kartę).

Co można jeszcze zrobić? Bo już się męczę kilka dni i nie mam pomysłu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XFree86 -configure - to Ci wygeneruje w domowym katalogu plik XF86Config.new z konfiguracja wykryta przez XFree. Edytujesz ten plik, zmieniajac HorizSync na np. 30-50 a potem VertRefresh np. na 40-100. Zasada jest wybieranie najszerszych przedzialow przy tych parametrach. Zmieniasz jeszcze ew. ustawienia myszki i rozdzielczosci ekranu i generujesz modeline konkretny - np. korzystajac z: http://koala.ilog.fr/cgi-bin/nph-colas-modelines. Modeline wklejasz do sekcji Monitor zaraz za wartosciami synchronizacji podanymi wczesniej. Rozdzielczosc jest ustawiona w sekcji np. takiej:

Section "Screen"

Identifier "Screen 1"

Device "Generic VGA"

Monitor "Generic Monitor"

DefaultDepth 24

SubSection "Display"

Depth 24

Modes "800x600" <-- to TUTAJ - nazwa musi byc identyczna jak nazwa Modeline

ViewPort 0 0 wklejonego wczesniej

Virtual 800 600

EndSubsection

EndSection

To tyle w skrocie. Znajdziesz zreszta w sieci sporo tutoriali, jak to zrobic, rowniez po polskiemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi