Skocz do zawartości
Memphis

VooDoo i sentyment

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio tak sobie wspominałem, jak to się fajno pykało w różne giery na moim Voodoo 2. Wszedłem na parę stronek (zagranicznych) o "wudaczach", i tak się zastanawiam, czy wielką głupotą byłoby wymienić mojego GF'a na VooDoo 5 5500 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Voodoo 5 5500 ma 2 procesory i 64 mb pamięci, a wersja 6000 4 procesory i 128 mb. Wersja 6000 nigdy nie trafiła jednak do sklepów. Jak by mi ktoś zaproponował wersje 6000 to chyba bym wciągnął bo w UT/TO gram od dwóch lat i nie zamierzam rezygnować z tej giery a w niej Glide idealnie działa. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko wyczek niedlugo wychodzi TO:aot a tam juz glide nie bedzie tak wazny:). Ehhh a co do voodoo to kocham te karty mialem diamond monster 3d2(boze nawet nazwa jest boska:) ) i uwazam ze lepszej karty w swoim zyciu nie mialem:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi kiedys mama kupila voodoo 2 12mb za dobre oceny na pol rocze. Wtedy to byl skok z virge 4mb agp na v2!!! pamietam jak gralem w demowki ktore dodali do karty. to byly czasu celek 266 ,32mb ramu , voodo 2 12mb+ virge 4mb agp tvout i wypalara 4/2/8 jako jedyny na osiedlu z wypalara :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie 3dfx jeszcze żyje. Nie wiem czemu, ostatnio się tak najarałem na te kart. Sentymentalny jestem ;). chyba kupię sobie VooDoo 5, i będę wymieniał z moim GF' em. A moze jednak się zamienie, bo ta moja karta, to made in china i w ogóle żaden demon wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niechce sie chwalic ale mojego voodoo 2 mialem jako jeden z pierwsszych w Polsce. Pamietam to jak dzis akurat pojechalem do stanow do ciotki i za zarobione tam pieniadze kupilem sobie te cudo. Ehhhh piekne opakowanie pelno dem(jedi knight byla 3 levelowa) i ta instrukcja. Ahhhh kiedys to byly czasy:)) czlowiek sie czieszyl jak glupi jak zobaczyl gry ladnie wyfiltrowane a nie pixel na pixelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ja pamietam jak pierwszy raz voodoo2 zobaczylem na infosystemie :). Od tamtego momentu wiedzialem, ze ta karta znajdzie sie w moim kompie :D. Coz to byla za grafika....a jaka wydajnosc w q2. Sluzyla mi dlugo az przyszedl czas na voodoo3, ktory mam do dzisiaj w moim kompie.

3DFX FOREVAAA!! :twisted: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny szczęśliwy posiadacz VooDoo. Może poradzisz mi, co lepsze V3 2000 czy 3000 ??? Mam do wyboru w identycznej cenie i nie wiem co <span style="color:red;">ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span></span> :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny szczęśliwy posiadacz VooDoo. Może poradzisz mi, co lepsze V3 2000 czy 3000 ??? Mam do wyboru w identycznej cenie i nie wiem co <span style="color:red;">ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span></span>  :)

Wiadomo, ze 3000 lepsze.

Co do sentymentu to u mnie to dziala na tej samej zasadzie jak u Was.

Mialem celka 266, 64 ram, s3virge 4MB. I pamietam jak grajac w q2 (single) w rozdz. 800x600 myslalem, ze nie przejde tej gry tak sie zachwycalem grafika i ta plynnoscia (na oko 20 fps:) ), potem kupilem voodoo 1 do tego (najlepszy zestaw voodoo+virge) i jak zobaczylem q2 bez pixeli i ilosc klatek kolo 30-40 to nie moglem sie nadziwic dlaczego kolesie z 3dfx nie sa uwazani za swietych. Cudo, mialem same siniaki na szczece bo nonstop mi opadala na glebe. Potem oczywiscie przesiadka na speed demona voodoo 2 12 MB i rozdz. 800x600- masakra!!!- prawie umarlem z zachwytu. No i do dzis mam voodoo 3 3000 ale w kompie mamy w jej biurze pokoik nizej :)- nie opchne go nawet na cene gf3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ah Voodoo........jedne z najlepszych kart jakie istnialy.....

Mam mala kolekcje 3dfx kart V2,V3 2000 - 3000, V4 i V5 5500, ktora nadal uzywam w "tandemie" z Radeon8500.

Jakosc obrazu z FSAA jest fantastyczna i jak na razie wszystkie nowe gry nadal na niej pracuja. Na dodatek mam glide.

Nie sadze, zebys byl w stanie kupic V5 6000 za 500$. Blizej prawdy bedzie 2000$. Pamietaj, ze tylko okolo 50 sztuk bylo wyprodukowanych, ktore nigdy nie trafily do sklepow i na dzien dzisiejszy jest to "collector's item".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu glopota wymieniac jakiego kolwiek Gf na VooDoo przeciez ztego co wiem sa Voodoo hyba nawet 5 5500 na PCI a takie cos mozecie sprzezyc z tym Gf ja mam VooDoo2 polonczone takim fajnym kabelkiem z S3 trio3D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

V5 PCI nie mozesz sprzezyc. Co mozesz zrobic, to miec dwie karty w jednym komputerze. Ja np. mam Radeon8500 na AGP a V5 na PCI i za kazdym razem musze zmienic w Bios, z ktorego portu ma komputer startowac PCI czy AGP.

Moze niewygodne, ale dla mnie to pracuje.

Za nim kupisz V5, to pamietaj, ze ona dopiero rozwija skrzydla z CPU powyzej 1.2 GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za jakis czas planuje kupic procka ok 2Ghz tylko czekam az stanieje to co lepiej kupic jakiegos Gf czy V5?

A ile masz buły?
oco ci chodzi
Ile masz pieniedzy na kare graficzna ?

Jezeli nie za duzo to mozesz kupic za nieduze pieniadze V5 5000 na allegro (uzywana) jezeli masz duzo to radze jednak nie kupowac V5 tylko pomyslec o minimum gf3Ti200 bo za niedlugo beda gry wykorzystujace pixel shader i wtedy V5 bedzie wiedlo przy nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3D Mark nie jest rzeczywistym odzwierciedleniem mozliwosci karty. Co jest to gry.

Na dzien dzisiejszy Serious Sam benchmark jest jeden z najlepszych jak nie najlepszy.

640x480x32 2xFSAA, Textures/ Animation/ Effects/ Environment Particles Range/ Density - wszystko na MAX

Alley of the Sphinxes

Average = 102.5 fps

High peak: 195.0 fps

Low peak: 65.7 fps

High sustained: 176.3 fps

Low sustained: 73.0 fps

Dunes

Average = 101.5 fps

High peak: 174.5 fps

Low peak: 67.5 fps

High sustained: 154.8 fps

Low sustained: 76.0 fps

Metropolis COOP

Average = 85.0 fps

High peak: 174.0

Low peak: 54.7 fps

High sustained: 150.5 fps

Low sustained: 61.0 fps

Karnak Peaceful Nights COOP

Average = 76.0 fps

High peak: 142.5 fps

Low peak: 45.0 fps

High sustained: 119.5 fps

Low sustained: 48.5 fps

Moj system: xp 1800+, abit kr7a raid, 256ddr Mushikin, v5, 20gb 5400 rpm (do [gluteus maximus]), sb 5.1! live - nic nie podkrecone

Jak sam widzisz V5 sprawuje sie calkiem niezle.

Pytasz ile mozna zaplacic za taka karte. Hm..jezeli jest w orginalnym pudelku, orginalne CD, nie byla modyfikowana (orginalne wentylatory na chip'ach) to osobiscie bym zaplacil 400 - 420 PLN. W innym przypadku 250 - 300 PLN. Rowniez szukalbym PCI, poniewaz AGP slot mozesz wtedy uzywac na cos innego. Roznica w fps pomiedzy AGP a PCI karta jest pomiedzy 2 - 3 fps.

GF2 karty, nawet Ti, nie maja vertex shader. Co maja, to Shading Rasterizer (NSR). To sa dwie rozne rzeczy.

Kiedy wyjda gry uzywajce pixek shader to Voodoo jak zarowno GF2 karty beda mialy problemy.

Dla mnie zawsze najwazniejsza byla jakosc obrazu, dlatego nawet dzisiaj uzywam Voodoo. I za nim zaczniecie krzyczec, to swego czasu skusilem sie na GF2 Utra, ktora sprzedalem szybciej niz kupilem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...