Skocz do zawartości
Dr.Crash

Szlifowanie radiatorów!

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka!

Zwracam się z dość nietypowym pytaniem. Dotyczy sposobu obróbki metalu, a dokładnie szlifowania. (Niestety na tym się nie znam :( ). Zakupiłem potężne radiatory (aluminium) z których chcę zrobić radiatorki na kości pamięci dla grafy. Niestety całość jest w dwóch potęznych zestawach, które należy pociąć i odpowiednio obrobić. Spód ma wcięcia które należy zeszlifować, nie mówiąc o wyrównaniu krawędzi po przycięciu. No i na koniec pozostaje kwestia wypolerowania spodu. Jakich narzędzi najlepiej użyć, (w grę napewno wchodzą pilniki :) ), chodzi mi czy mają to być o grubszych krawędziach ciernych czy drobniejszych? A może ktoś podsunie inny sposób?

Z góry dzięki. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka!

Zwracam się z dość nietypowym pytaniem. Dotyczy sposobu obróbki metalu, a dokładnie szlifowania. (Niestety na tym się nie znam  :( ). Zakupiłem potężne radiatory (aluminium) z których chcę zrobić radiatorki na kości pamięci dla grafy. Niestety całość jest w dwóch potęznych zestawach, które należy pociąć i odpowiednio obrobić. Spód ma wcięcia które należy zeszlifować, nie mówiąc o wyrównaniu krawędzi po przycięciu. No i na koniec pozostaje kwestia wypolerowania spodu. Jakich narzędzi najlepiej użyć, (w grę napewno wchodzą pilniki  :) ), chodzi mi czy mają to być o grubszych krawędziach ciernych czy drobniejszych? A może ktoś podsunie inny sposób?

Z góry dzięki. 8)

Na początku stosujesz pilniki o grubych krawędziach ciernych, później mniejszych, a na końcu drobny papier scierny. Na samym końcu można zastosować pastę polerską.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam swoje szlifuję najpierw papierem ściernym 200 potem 400, 600,800 i na końcu pastą polerską do szlifowania zaworów. Całość szlifowania należy przeprowadzić na szkle (aby powierzchnia wyszła idealnie płaska). Niestety, operacja ta jest b. przcochłonna - dla mnie to mniej więcej pół dniówki w pracy :D i ból w łokciu. Najlepiej oczywiście było by szlifować maszynowo - na tzw. magnesówce, ale niestety nie mam do niej dostępu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o samym szlifowaniu bylo juz duzo... trzeba uzyc drobnego papieru sciernego (ponad 1500 pewnie na koncowke) i/lub pasty do polerowania. a ciecia? walisz pila i juz... krawedzie pilnikiem do metalu i wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moczysz papier scierny i kladziesz na szkle (ew na plytce glazury, albo czyms idealnie plaskim) i szlifujesz kladac radiator na tym papierze i pocierajac rownomiernie cala powierzchnia

Chyba, że masz za strasznie koślawy radiator

Mnie uczyli, że w podobny do Twojej metody sposób wykonuje się soczewki i/lub lustra do teleskopów o dużej ogniskowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sam koniec użyj np. pasty polerskiej AUTOMAX, która kupisz w sklepie z częściami i akcesoriami do aut. Mój spire po przepolerowaniu tą pasta miał spód że można było sie przejrzeć i temp. spadła :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...