Skocz do zawartości
Pr0^^ | LoleX*

Gotowy zestaw do 3000zł - opinie,porady :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :) Otóż stanąłem przed problemem kupna komputera klasy PC. Komputer przeznaczony będzie do:

-gier ( w 80% ) ( nowości i starsze )

-wszelakich multimediów ( filmy, MP3 )

-no i do codziennego użytkowania

Komputer MuSi Mieć ładny wygląd ( co zapewnia obudowa i wiatraczki ), musi być wydajny - najwydajniejszy w swoim segmencie cenowym :D i praktyczny.

Na owy komputer mogę przeznaczyć 3000zł +- 200zł (będzie to sama buda ! 0 myszyek, drukarek, monitorów - sama buda !)

Komputer oczywiście powinien stosunkowo łatwo się kręcić co powinna zapewnić mu płyta główna (ciekawe możliwości biosu) jak i procek - dlatego wybrałem AMD Bartona :)

Oto zestaw, który samodzielnie zmontowałem :P

Prosił bym o opinie co i na co ! zmienić no i wasze sugstie i porady :]

Z góry dziękuję!

Procesor: AMD Barton 2500+ - 399 zł

Płyta Główna: Gigabyte 7VT600L KT600/FSB400/DDR oem - 334zł

Pamięć: 256 ddr /400/ twinmos-2x175=349

HDD: wd caviar 120 GB 8MB cache /7200 obr./- 540 zł

Karta Graficzna: GeForce Pixelviev FX5600 256DDR VIVO BOX - 770zł

Dvd/nagrywarka: Combo LG 52/24/52/16 OEM - 302zł

Napęd dyskietek: NEC, SAMSUNG, albo jeszcze co innego- 35zł

Kieszeń na hdd: ATA100 - 25zł

Obudówka: PRIMO 300W przeźroczysty bok - 160zł

Wentylator z kontrolą obrotów do 3 GHz - 55 ( świecący w ciemności) 8)

Kabelki do napędów te cienkie zwijane- 2x15 zł= 30zł

Największe wątpliwości wzbudza Karta Graficzna :/ Jednak prosze nie podawać mi tu wszystkich modeli ati Radeon :) W kompie Ma być ( i od tego nie odejdę) Ge Force !

---

Ciekawa jest płyta główna, która ma możliwości (bez specjalnych kombinacji) kręcenia :)

-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-

Zależy mi na żetelnych i poważnych wypowiedziach :) Za wszystkie serdecznie dziękuję i pozdrawiam uczestników tego jakże wspaniałego formum :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobo na nf2, grafa na pewno nie fx5600 za 770zł (jakis ti4200, 200zł taniej ew radek9500pro 200zł drozej, albo radek9600pro) , combo hmm LG ma "zła slawe", w tej kieszeni to chyba nie bedziesz twardego trzymał? :) nie wiem jaka jest w tej budzie zasiłka ? cooler jaki np volcano 10 a nie jakies swieidełko na ktorym bedziesz miał 50*C w idle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: AMD Barton 2,5 GHz - 399 zł

rozumiem, ze chodzi ci o 2500+ =] =] =]

Wez 2 kostki twinmosow po 256 333mhz, spokojnie je puscisz na 400mhz =]

HDD: wd caviar 120 GB  8MB cache /7200 obr./- 540 zł

Czemu 540 ZL !! ?? Ja kupowalem za 500 :] poszukaj taniej

Karta Graficzna: GeForce Pixelviev FX5600 256DDR VIVO BOX - 770zł  

Nieeee tylko nie ten gf : wez jakiegos dobrego radka - inni ci podpowiedza co. Doloz najwyzej do Radka9700Pro. 5600 to imo kicha

Dvd/nagrywarka: Combo LG 52/24/52/16 OEM - 302zł              

Lg ? Wez lepiej jakiegos liteon'a :

Kieszeń na hdd: ATA100 - 25zł    

po kiego grzyba ci kieszen? :] kabli podlaczac nie umiesz?? :D

Największe wątpliwości wzbudza Karta Graficzna :/ Jednak prosze nie podawać mi tu wszystkich modeli ati Radeon :) W kompie Ma być ( i od tego nie odejdę) Ge Force !

huhuhuhuh muahahah jakbym slyszal siebie jeszcze sprzed paru miesiecy. Kamil bierz RADKA ! Radki szybsze , mniej oszukane , obraz lepszy. A jak chcesz gf, to bierz 5900 =] tylko, czy cie na to stac =]

Hmmm... co do plyty... to ja bym proponowal Epoxa 8RDA+ :] forumowicze na nim niezle krecili procki. Ja niestety sie jej niedochrapalem, ale popatrz na podpisy - wielu je posiada. Popytaj, poczytaj, o ile dobrze pamietam na SPRZECIE jest przyklejony topic o 8rda+

pozdr

BTW. Czesci rozumiem kupujesz na gieldzie i sam skladasz? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

akurat ostatnio tez skladalem sama bude i zmiescilem sie w 3300 masz to w podpisie

osobiscie bym zmienil:

- wiecej ramu minimum 512

- karta graficzna - tylko nie FX!!! wybierz jakiegos Radeona

- HDD - ja bym bram Seagate 120GB z 8MB Cache, bo sam mialem ostatnio dylemat, ale kupilem wlasnie ten dysk i jestem mega zadowolony

- obudowa moze zostac, ale zasilacz trzeba wymienic - najlepiej na Chieftec'a

- wentylator... hmmm to, ze sieci, to nie znaczy, ze jest cichy i wydajny... podaj jakies blizsze informacje (firma, model, itp)

- combo - hmm w zyciu bym nie kupil combo (jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego) niewiele wiecej kosztuja CD-RW + DVD-ROM osobna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

hahahaha wlasnie sie nad czym zastanowilem i doszedlem do wniosku, ze gosc ma 3000000zl do wydania!!!

hahaha 3000k to nic innego jak 3000 x 1000 = 3 mln hahahaa jak to ludzie bezmyslnie malpuja to "k" wstawiajac je gdzie sie da :(

fakt przoczyłem to i tego bartona 2,5GHz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

hahahaha wlasnie sie nad czym zastanowilem i doszedlem do wniosku, ze gosc ma 3000000zl do wydania!!!

hahaha 3000k to nic innego jak 3000 x 1000 = 3 mln hahahaa jak to ludzie bezmyslnie malpuja to "k" wstawiajac je gdzie sie da :(

jak za 3000k to skladamy :) ja proponuje ze 20sztuk A64 wstawic i 10GB pamieci, no chyba ze chodzilo mu o 3k :) ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

jak za 3000k to skladamy :) ja proponuje ze 20sztuk A64 wstawic i 10GB pamieci, no chyba ze chodzilo mu o 3k :) ;p
zapomnialem zalachac z 3000k =] =] =] lolex chcial byc tr3ndy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc:

komputer składam dla mojego kolegi :) Części kupuję u naszego niezawodnego Administratora MeHowie :)

Propozycje płyt głównych:

Epox 8RDA+ ? Czyżby nie obsługiwała 400 mhz ? A tylko 333 - jeżeli tak to odpada ;/

A innych propozycji nie mam :( A ta co jest w konfigu to zła jakaś ?

Propozycje wentylatorów:

1. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17096203

2. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17324659

3. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17240099

Co do RAM-u to mój kumpel nie będzie ich kręcił :) Lepiej żeby były 400mhz

Co do Combo to ja sam mam DVD i osobno CD-RW. I to chyba będzie lepsze rozwiązanie :)

No i teraz karty graficzne:

Nie może być droższa niż 750zł :/

Moje propozycje:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7920 (tylko czemu nie ma wentylatora ?? )

No i jeszcze to: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7275 trochę droższa, ale coś się wykombinuje :)

Jeżeli macie jakieśpropozycje to proszę o przedstawianie ich ! (najlepiej - całymi konfigami) :D

Przypominam 3000zł +- 200zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z was koledzy :) Pomyliło mi się ! :) 3000zł z 3k no ale to nie ważne :) Aha ! I ja tego kompa nie składam dla siebie tylko dla mojego friendsa, który z góry narzucił mi GeForca - ja próbowałem mu to odradzać i dalej próbować będę, ale warto przeanalizować wszystkie możliwości. Sorki za błąd - już poprawiam ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no teraz to już sie pogrążyłeś MEGA LOL same wentylatory na proca buahahahahahahahahhahaha ROTFL :lol: i widze ze nie zwracasz uwagi na to co wczesniej do ciebie pisaliśmy no nie same wentylatory to juz jest szczyt :)))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

wentyle 80x80... do krecenia sprzetu... hahaha no sorry ale ich wydajnosc jest conajmniej zastanawiajaca

R9600 nie ma wentyla, bo widocznie nie jest potrzebny...

osobiscie kupilem R9500 128MB (256bit) od PowerColora za 714zl i jestem baaardzo zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha i o co chodzi wam z tym Bartonem 2500+ ? Coś nie tak ?

Proszę o wypowiedzi :) Może o pełne konfigi do 3000zł.

Dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra - jużchyba wszystko poprawiłem :) (ale wy dokładni jesteście - mogę się założyć, że wiedzieliście o co chodzi :) )

Ale mniejsza z tym :P

Co do wiatraczków to rzeczywiście popełniłem błąd - naprawiony zresztą :)

Oto konfiguracja (poprawiona):

Procesor: AMD Barton 2500+ - 399 zł

Płyta Główna: Gigabyte 7VT600L KT600/FSB400/DDR oem - 334zł

HDD: wd caviar 120 GB 8MB cache /7200 obr./- 540 zł

Karta Graficzna: Radeon 9600 Pro Sapphire 128 MB DDR DVI + TV (AGP x8) bulk http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7275 850zł

CD-RW: Lite-On LTR-40125S bulk (x40/x12/x48) black + soft

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5929

DVD: DVD LiteON x16 / x48 bulk

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2655

Napęd dyskietek: NEC, SAMSUNG, albo jeszcze co innego- 35zł

Obudówka: PRIMO 300W przeźroczysty bok - 160zł

Wentylator: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17096203 (tu wszystko może się zmienić)

Kabelki do napędów te cienkie zwijane- 2x15 zł= 30zł

SUMS: 3150 zł - droższe 150 zł - a lepsze ??

I co teraz myślicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasiłki to oczywiście coś innego (nie sprecyzowane) , ale myślę, że jakiś 400W by się przydał.

512 Ramu to mało /? (tam jest 256 x2)

Czemu ten Litec ? właściwie to nie wiem :) Ale akurat to nie robi zbyt dużego problemu.

Czemu ten dysk?

-WD - znana firmaa

-sam mam taki (mniejszy) dysk

-MeHow ma identyczny dysk i sprawuje się mu doskonale.

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym cos na nf2 zlozyl, pamieci spoko :) dysk to ja bym seagate wzial :) obudowa spoko ale zasilke chiefteca ja chcesz krecic, naped cd-rw to bierz x48 a nie 40 ;p i jeszcze zostala grafika no to tego nie wiem, ale lepsze to niz ten gf, aha wentyl ja bym inny wzial :| takie jest moje zdanie, zrobisz jak chcesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A słuchaj panie DonRedboX możesz mi powiedzieć jaki był koszt twojego konfiga - tego co w podpisie ? I jak się sprawuje ? Bo jest nawet podobny do tego, który ja chcę osiągnąć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

3300 bez Teac'a

a sprawuje sie doskonale, temperatura proca 37*C

dysk cichy jak upadek wroblowego gowna

pamiec rewelacja, ale planuje dokupic druga taka sama kosc

radeon - miodzio

zasilacz trzyma napiecia wzorowo

no.. plyta to mowi sama za siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamil moj drogi przyjacielu potocznie zwany lolex :]

Pytasz sie, czy Epox8rda+ obsluguje fsb 200. Opowiem Ci stara historie o wysluzonej Msi Kt333 Ms3680E. :] otoz byla sobie taka plyta... czerwona jak krew. MeHow ja kupil nie znajac sie do konca na kompach, po czym probowal na niej krecic swojego antka. Jeszcze wtedy 2000+ 0,18u =] potem dzieki Mechlinowi (THX MAN!) Zakupil 1700+ 0,13 ... i na plycie dojechalem do stabilnego FSB 181 !! Plyta obsluguje tylko fsb 133 (znaczy sie ma do takiego dzielnik na pci). Okazalo sie, ze z niewiadomych przyczyn plyta ta tez ma dzielnik pci 1/4 na fsb 166. :] tak wiec z tym co pisza o tym epoxie tez nie wierz. Poogladaj jakie chlopaki zrobili na nim fsb,to wymiekniesz =]. Pare radiatorkow dodasz i masz b. wysokie FSB.

Co do zasilacza, to wez Chiefteca 400W. Boze bron przed Codegenem ! Sam widzisz jak ja teraz mam : (po podlaczeniu dysku nr 2 (tego caviara) nagrywarka nie nagrywa powyzej 12x :lol: . Podejrzewam, ze jest to wina braku mocy :

Tak wiec... wracajac jeszcze do tej grafiki. Nie bierz fx'a. Uwierz mi. Kupujesz karte, ktorej wstydzi sie sama nvidia. Wyszedl po prostu bubel, ktory ani nie byl "najszybszy" ani "najtanszy".

No coz decyzja nalezy do ciebie =] Ja spadam do szkoly hehe.

Pozdr

MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętajmy, że wszystko musi WYGLĄDAĆ! Oto 10 porad wujka Łukasza:

1. Proponuję: http://www.nowyelektronik.pl/

Tam można kupić migające światełka, będzie star trek z tego. ENERDŻAJZ!

2. Obudowa KONIECZNIE przezroczysta, aby dziewczyna widziała, że kolega potrafi ładnie kabelki poukładać.

3. Może wybić kilofem dziurę w obudowie? Będzie wyglądało, że kłejk strzelił mu w budę, a on... PRZEŻYŁ!!!

4. Należy kupić na allegro spalony procesor (taki jak w konfigu!) i za pomocą kropelki przykleić nieopodal działającego. (można je jeszcze podświetlić, aby wszyscy zobaczyli)

5. Jeżeli szyba, to tylko PRZYCIEMNIANA

6. Czadowo by było wsadzić halogena do środka

7. Obudowa musi na wstecznym grać lambadę

8. Na obudowie koniecznie logo jakiejś znanej firmy (np reebok)

9. za pomocą zintegrowanej szlifierki kątowej połączonej z mikrokontrolerem uzyskamy efekt SNOPU iskier, kiedy trafimi kogoś w kłejka.

10. NAJWAŻNIEJSZE: Obudowa MUSI być umieszczona na mocnych spręzynach, aby kiedy przyjdzie kolega posiadający mniej punktów w 3d marku, zobaczył PODSKAKUĄCEGO, święcącego, grającego labmadę sypiąc snopem iskier... DEMONA PRĘDKOŚCI!!!

To tyle 8)

Sorki, nie potrafiłem się powstrzymać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu 2x256mb???? od kiedykt600 ma duala??:)) jak juz to cos na nf2 np. solteka, procek ok, grafa tez, wsumike cala reszte bym przelkanal, ale po co ci fdd?? masz nagryware... i kieszeń (ciekawe jaka bo ten hdd sie grzeje - mósi byc z dodatkowym chlodzniem) ja bym olal te swiecidelka. weź wc do chlodzenia jak chcesz krecic na powaznie:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...