Skocz do zawartości
f-lexa

Temperatura- Duron1200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam problem w ktorym byc moze ktos zechce mi pomoc.Od jakiegos czasu wyciszam mojego kompa.W toku bojow zaczalem zmieniac cooler'y na procku [Duron 1200].Zaczolem od Volkano 7 bo gdzies wyczytalem, ze jest stosunkowo cichy.Choc temperatura nie przekraczala 40 to daleko mu bylo do cichego.Wywalilem oryginalny wentylator (zreszta bardzo zaawansowany) i wstawilem zwykly lozyskowany 2500 obrotow. Temperatura skoczyla do 49.Jednak do ciszy bylo daleko.Szarpnolem sie na Zolmana CNPS 6000 Cu.Poniewaz posiada on plynna regulacje obrotow wentylatora ,ustawilen na najnizsze (1600 obr.).Tutaj wreszcie odnioslem sukces w walce z wiatrakami -TOTALNA CISZA.Temperatura podniosla sie podczas obciazenia procka na 100% do 53. Tutaj moje pytanie .Jaka maksymalna temperature mojego modelu procka mozna uznac za wlasciwa? Druga rzecz o jaka chcialem zapytac:Czy istnieja ciche zasilacze komputerowe i ewentualnie jakie. Moze jakies z wentylatorami turbinowymi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na każdym procesorze AMD jest podana specyfikacja temperaturowa , np :

D1200ABC gdzie A to typ obudowy, B napięcie procka i C to właśnie dopuszczalna temp

Q 60'C

X 65'C

R 70'C

Y 75'C

T 90'C

S 95'C

nie jestem medium :lol: , ale myślę że masz ten do 90'C

czyli realna temp do 60'C może być ( tak mi się wydaje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krytyczna temperatura pracy Durona 1200 to rzeczywiscie 90.Jednak jest temperatura zaglady procka.Mnie chodzi raczej o optymalne warunki stalej pracy przy duzym obciazeniu, tak by nie skrocic jego zywotnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 60 stopni nie masz sie czym martwic ... jak to juz ktoś ładnie ujął : procek nie jajko ... nie zetnie sie !!!!!

swoja droga nie rozumiem ludzi ktorzy walcza z temperatura kiedy nie przekracza ona na CPU BURN 60 stopni na podkreconym procku ;))))

pomijam tych ktorzy na 60* maja miej o np. 100 Mhz ( przy AC) ( niz na wodzie ;)) (cisza i niska temp sprzyjajaca OVERLOCKINGOWI ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zależności od serii na jaką trafiłeś może wytrzymać do 60 -70 stopni ja na swojej 850 na badziewnym wiatraku miałem 74 stopnie i chodził spox :lol: . Wszystko zależy od tego jak trafiłeś :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 60 stopni nie masz sie czym martwic ... jak to juz ktoś ładnie ujął : procek nie jajko ... nie zetnie sie !!!!! 

swoja droga nie rozumiem ludzi ktorzy walcza z temperatura kiedy nie przekracza ona na CPU BURN 60 stopni na podkreconym procku ;))))

pomijam tych ktorzy na 60* maja miej o np. 100 Mhz ( przy AC) ( niz na wodzie ;)) (cisza i niska temp sprzyjajaca OVERLOCKINGOWI ;)

Qrde! U mnie jest 60 czasami 61 stopni :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

im mniejsza temperatura tym większa( dłuższa) żywotność

taaaa ... i jeszcze dodajh ze kazdy stopien C = 1 miesiac ;)))

oczywiscie bedzie roznica w zywotnosci proca 75* a 30 stopni ...ale 60 stopni jeszcze NIE SKRACA ZYWOTNOSCI TAK JAK 30 STOPNI JEJ NIE WYDŁUŻA ;)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

im mniejsza temperatura tym większa( dłuższa) żywotność

taaaa ... i jeszcze dodajh ze kazdy stopien C = 1 miesiac ;)))

oczywiscie bedzie roznica w zywotnosci proca 75* a 30 stopni ...ale 60 stopni jeszcze NIE SKRACA ZYWOTNOSCI TAK JAK 30 STOPNI JEJ NIE WYDŁUŻA ;)))

ten koleś ma częściowo rację :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...