Skocz do zawartości
un_ix

nagrzew. z Poldka vs chlod. Al duza - ktora lepszym wyborem?

Rekomendowane odpowiedzi

:arrow: witam

w swoim obecnym zestawie WC (http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=47217) uzytkuje nagrzewnice z Poloneza. nie mam zamontowanych na niej zadnych wiatrakow. temperatury jakie na niej osiagnelem (dla calego zestwu) to:

- normal: 45-47* C

- load: 51-55* C

w tym tygodniu bede mial pod reka chlodniczke Al duza (mam nadzieje, ze nie musze jej przedstawiac). w zwiazku z tym mam pytanie: czego moge spodziewac sie po tej chlodnicy? ktora z nich: nagrzewnica z Poloneza czy chlodniczka Al duza bedzie lepszym wyborem do chlodzenia wody w ukladzie? prosze o cenne informacje. z gory dziekuje wszystkim za odpowiedz.

--

pozdrawiam

un_ix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja sie podepne pod topic.......

co bedzie wydajnieksze kadet czy lada ?? i czy jest duza roznica temperatur w tym samym ukladzie wzg. tych nagrzewnic

:arrow: rowniez kadeta mialem uwzglednic w moim pytaniu;) w takim ukladzie, prosze przedstawic w punktach 1-4 (od najwydajniejszej) nagrzwnice/chlodnice: Polonez, Kadet, Lada, Al duza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co bedzie wydajnieksze kadet czy lada ?? i czy jest duza roznica temperatur w tym samym ukladzie wzg. tych nagrzewnic

:arrow: rowniez kadeta mialem uwzglednic w moim pytaniu;) w takim ukladzie, prosze przedstawic w punktach 1-4 (od najwydajniejszej) nagrzwnice/chlodnice: Polonez, Kadet, Lada, Al duza.

nio i teraz bedzie wszystko jasne :D

na moje oko :

1.Lada

2.Kadet

3.Polonez

4.AluDuza

fajnie gdyby ktos miej wiecej,pi razy drzwi powiedzial jakie beda roznice temperatur.....(wiem wrozka nieczynna ale moze ktos sie orientuje )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatraki to raczej obowiązek skora ta alu też posiada (porównanie). Alu raczej bedzie na końcu i ma jeszcze jedną zasadniczą wadę materiał, z którego jest wykonana. Będziesz potrzebował jakiegoś inhibitora (np. copal).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba logiczne ze wentyle musza byc.....ja juz sobie przygotowalem 4xsunonki 80x80 na 5V :)

Dołączona grafika

co do AluDuzej...tam efekt ogniwa nie wystepuje ,poniewaz woda przeplywa przez kanaliki wykonane z miedzi,natomiast aluminiowe finy odprowadzaja cieplo (woda nie ma kontaktu z AL)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatraki to raczej obowiązek skora ta alu też posiada (porównanie).  Alu raczej bedzie na końcu i ma jeszcze jedną zasadniczą wadę materiał, z którego jest wykonana. Będziesz potrzebował jakiegoś inhibitora (np. copal).

:arrow: no ok, porownujmy wszystkie z wiatrakami. jednak glowna przyczyna zalozenia tego tematu byla checi dowiedzenia sie jaka jest wydajnosc pomiedzy nagrzewnica z Poloneza bez wiatrakow, a chlodniczka Al duza z wiatrakami. jesli ktos odpowiedzialby mi na to pytanie - bede wdzieczny. jesli nie, to bede musial poczekac na dokonanie wlasnych pomiarow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak glowna przyczyna zalozenia tego tematu byla checi dowiedzenia sie jaka jest wydajnosc pomiedzy nagrzewnica z Poloneza bez wiatrakow, a chlodniczka Al duza z wiatrakami. jesli ktos odpowiedzialby mi na to pytanie - bede wdzieczny. jesli nie, to bede musial poczekac na dokonanie wlasnych pomiarow.

Ja juz sprawdzalem:))

Mam duza alu z discotechu- roznica w temp miedzy wylaczonymi a wlaczonymi wentylami to dawalo okolo 15-20 st(nie pamietam dokladnie) na procu po kilku h grzania. Nawet jak zdjalem blache z wentylami, zeby sie zrobil komin.

Tu bedzie podobnie- poldek to mala chlodnica, nie do chlodzenia pasywnego.

Ktos na forum mial chlodzenie za pomoca grzejnika convector i tez nie za ciekawe wyniki mial.

Miniamalny ruch powietrza jaki daja wentyle 5V daje bardzo duzo w wydajnosci kazdej chlodnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez takie pytanie nie ma sensu. To jest dokladnie jak wrozenie z fusow, chyba, ze ktos faktycznie mial i testowal wszystkie 4 modele, w co nie bardzo mi sie chce wierzyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez takie pytanie nie ma sensu. To jest dokladnie jak wrozenie z fusow, chyba, ze ktos faktycznie mial i testowal wszystkie 4 modele, w co nie bardzo mi sie chce wierzyc.

:arrow: wlasnie na to liczylem. moze ktos mial stycznosc z tymi chlodnicami/nagrzewnicami. jesli nie, to trudno. bardziej zalezy mi na porownaniu nagrzewnicy z Poloneza bez wiatrakow, a chlodniczki Al duzej z wiatrakami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: wlasnie na to liczylem. moze ktos mial stycznosc z tymi chlodnicami/nagrzewnicami. jesli nie, to trudno. bardziej zalezy mi na porownaniu nagrzewnicy z Poloneza bez wiatrakow, a chlodniczki Al duzej z wiatrakami.
Watpie, zeby ktos mial wszystkie 4 modele.

Jesli chodzi o duza alu to mialem ja. Przy EHEIM'ie 1250 oraz procku 70,3W (wartosc szacowana!!!) mialem z tego co pamietam ~3,5*C ponad temperature otoczenia. Wiatraki na 5V pogarszaly wynik o ~2*C.

Generalnie jakikolwiek wiatrak na 5V daje nam bardzo duzo. Wymusza on chocby nawet maly przeplyw powietrza, co ogromnie przeklada sie na wydajnosc.

Porownywanie passive i active cooling nie ma sensu, bo pierwsza metod w 99% przegrywa. Pozostaly 1% to jakies ogromne chlodnice, ktora ledwo co zmieszcza Ci sie w pokokju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na passive to sens może miec montowanie tylko jakis monstrów a'la chłodnice samochodowe.

Passive alu i miedz maja z zalozenia podobna wydajnosc, szybkosc transferu ciepla nie jest tu istotna, lepsza moze byc nawet chłodnica Alu - gdyz miedziana wielka chłodnica będzie ważyłą dużo i jeszcze więcej.

Natomiast zagwarantowanie chociaż delikatnego wymuszenia obiegu powietrza (vide wiatraczki 5V) da sporo porównując z rozwiązaniem pasywnym.

btw, porównywanie w miarę podobnych rozmiarowo chłodnic jedenj jako pasywna a drugiej z wiatraczkami uznaję za błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec ja moge sie wypowiedziec nie tyle na temat wydajnosci a restrykcyjnosci, ktora w ogromnej mierze sie wiaze z wydajnoscia, tak wiec z naszych testow wynika ze lada jest troche mniej restrykcyjna niz chevette, za to kadet w prownany do nich ma o wiele wieksze opory. co do konstrukcji to wszystkie 3 napewno o duzo bija chlodnice discotech (mala, duza/al, cu), poniewaz produkcja wydajnej chlodnicy do WC byla by za droga przy ilosciach jakie sa realne, natomiast po stronie chlodnic disco stoi kompaktowość i to że są nowe, a nie regenerowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi