Skocz do zawartości
jonas

Powierzchnia radiatora a wydzielane ciepło.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy istnieje taki program albo cwane równania, formułki, różniczki (wyniczki odejmowanka inaczej mówiąc), dzięki którym, znając ilość wypluwanych Panu Bogu w okno watów oraz materiał, z jakiego blaszka chłodząca jest zrobiona (aluminium, kandyzowany tytan, trotyl, tektura falliczna czy tam falista) można wyznaczyć powierzchnię potrzebną do w miarę bezbolesnego odprowadzenia owych watów?

Bo obrałem tudej mój procek ze skorupki i jak zobaczyłem, co za radiator przez pięć lat miał, to mało się nie rozpłakałem - to było gabarytowo żałośniejsze niż genitalia po wyjściu z zimnej wody. Siur, mogę pójść do składnicy harcerskiej, pokazać kostropatą łapką na "to tam za panem", przyspawać na gumę do żucia i słowo honoru i ufać, że wiatraka już nie trza. Jak najbardziej "LOL nie płacz, jak ci się sfajczy kupisz sobie nowego cyrixa LOL", ale ja lubię ten procek. I chcę się poczuć ważny i czil kul fachura, podobno od tego ptak urasta do potęgi króla Piasta.

Jeśli już było, a jam durny kmiot nie nalazł, ukarzcie mnie, byłem niegrzecznym ... khem.

Spytam jak profesur od matematyki po godzinie bredzenia o całkach - "Proszę państwa, kto mnie zrozumiał? Nikt? U. Cholera."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys przez google natrafilem na taka stronke (chyba jakiego amerykanskiego uniwerystetu), na ktorej definiowalo sie ksztalt, rodzaj, itp. radiatora i mozna byl tam wyliczyc sobie odpowiednie rzeczy.

Mozesz isc do jakiegos sklepu z elektronika to gosc Ci powie ile dany radiator moze skutecznie odprowadzic ciepla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

programow jest od ch...np. CFX. raczej nie ma szans zeby go sciagnac z sieci:) wersja jednostanowiskowa kosztuje ok.3000E 8O

Formulek jest tez od ch...transport ciepla i masy:)kurs akademicki 6-12 miesiecy:)

a na powaznie jesli by chodzilo o obliczenie powierzchni potrzebnej do oddania ciepla NIE BYLOBY to BAAAAARDZO skomplikowane,ale...

ale co to znaczy bezproblemowo?...ale komu by sie chcialo?

ale jesli chodzi o ksztalt radiatora to juz zupelnie inna historia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jonas zawsze jak czytam twoje posty to nie wiem o co ci chodzi :wink:

E?

Czy istnieje taki program albo cwane równania, formułki, różniczki (wyniczki odejmowanka inaczej mówiąc), dzięki którym, znając ilość [wydzielanych przez procesor] wypluwanych Panu Bogu w okno watów oraz materiał, z jakiego [radiator] blaszka chłodząca jest zrobion[y] (aluminium, kandyzowany tytan, trotyl, tektura falliczna czy tam falista) można wyznaczyć powierzchnię [radiatora] potrzebną do w miarę bezbolesnego odprowadzenia owych watów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha, więc to te ozdobniki, amorki z gipsu i cementowe fallusy na elewacji mych wypowiedzi. Hem, miałżebym za każdym razem preparować dwie wersje tychże - jonasa i "LOL"? :>

eeeee? :D

Jak czytasz swój świeży post i rozumiesz o co chodzi, to jest całkiem nieźle. Jak nie - to wysłanie go może być ciekawe, jednak ciężko tu się spodziewać co bardziej kontruktywnych odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha, więc to te ozdobniki, amorki z gipsu i cementowe fallusy na elewacji mych wypowiedzi. Hem, miałżebym za każdym razem preparować dwie wersje tychże - jonasa i "LOL"? :>

A ja lubie te wszystkie Twoje ozdobniki:)

Co do radiatora- mozna go kupic na "czuja".

Jak masz dobrze wentylowana obudowe, nie za goracy procek to takim zalmanem mozna chlodzic bez wentylka nawet duronka 800- sam sprawdzalem.

A obliczenia to juz nie dla mnie:) Za maly jestem na taka matematyke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"xantos2001": powiedz cos więcej na temat konwekcyjnego chłodzenia Durona800... Jaki był ten zalman, jakie warunki w obudowie (jaka duża, gdzie zasilacz, co wysysało powietrze i w którym kierunku...) i o ile pamiętasz to jakie miałeś temperatury?

("Chip" robił taki test i schłodzili Zalmanem Celerona 1200MHz podtaktowanego na ok. 600MHz i o ile pamiętał to przy podtaktowaniu do ok. 900Mhz juz się wyłączał, a Duron 800 podobno cieplejszy - chyba żeby mu na odpowiedniej płycie zmniejszyć mnoznik i napiecie a podnieśc fsb???)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jonas zawsze jak czytam twoje posty to nie wiem o co ci chodzi :wink:

jak dla mnie to jego posty sa bardzo fajnie i obrazowo napisane i czytanie ich przynosi mi niebywałą przyjemność, oby takich więcej!

piszac to zakladam ze nie edytowal ich po twoich uwagach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi