jonas Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Czy istnieje taki program albo cwane równania, formułki, różniczki (wyniczki odejmowanka inaczej mówiąc), dzięki którym, znając ilość wypluwanych Panu Bogu w okno watów oraz materiał, z jakiego blaszka chłodząca jest zrobiona (aluminium, kandyzowany tytan, trotyl, tektura falliczna czy tam falista) można wyznaczyć powierzchnię potrzebną do w miarę bezbolesnego odprowadzenia owych watów? Bo obrałem tudej mój procek ze skorupki i jak zobaczyłem, co za radiator przez pięć lat miał, to mało się nie rozpłakałem - to było gabarytowo żałośniejsze niż genitalia po wyjściu z zimnej wody. Siur, mogę pójść do składnicy harcerskiej, pokazać kostropatą łapką na "to tam za panem", przyspawać na gumę do żucia i słowo honoru i ufać, że wiatraka już nie trza. Jak najbardziej "LOL nie płacz, jak ci się sfajczy kupisz sobie nowego cyrixa LOL", ale ja lubię ten procek. I chcę się poczuć ważny i czil kul fachura, podobno od tego ptak urasta do potęgi króla Piasta. Jeśli już było, a jam durny kmiot nie nalazł, ukarzcie mnie, byłem niegrzecznym ... khem. Spytam jak profesur od matematyki po godzinie bredzenia o całkach - "Proszę państwa, kto mnie zrozumiał? Nikt? U. Cholera." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Kiedys przez google natrafilem na taka stronke (chyba jakiego amerykanskiego uniwerystetu), na ktorej definiowalo sie ksztalt, rodzaj, itp. radiatora i mozna byl tam wyliczyc sobie odpowiednie rzeczy. Mozesz isc do jakiegos sklepu z elektronika to gosc Ci powie ile dany radiator moze skutecznie odprowadzic ciepla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m0ses Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 programow jest od ch...np. CFX. raczej nie ma szans zeby go sciagnac z sieci:) wersja jednostanowiskowa kosztuje ok.3000E 8O Formulek jest tez od ch...transport ciepla i masy:)kurs akademicki 6-12 miesiecy:) a na powaznie jesli by chodzilo o obliczenie powierzchni potrzebnej do oddania ciepla NIE BYLOBY to BAAAAARDZO skomplikowane,ale... ale co to znaczy bezproblemowo?...ale komu by sie chcialo? ale jesli chodzi o ksztalt radiatora to juz zupelnie inna historia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 jonas zawsze jak czytam twoje posty to nie wiem o co ci chodzi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Ale ja nie umiem pisać inaczej. Nawet tych mordek nie umiem wstawiać, o "przecinkach" typu "LOL" albo "k...a" nie wspominając. Może krótsze zdania będę formułował albo co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Ale ja nie umiem pisać inaczej. Nawet tych mordek nie umiem wstawiać, o "przecinkach" typu "LOL" albo "k...a" nie wspominając. Może krótsze zdania będę formułował albo co.postaraj sie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 jonas zawsze jak czytam twoje posty to nie wiem o co ci chodzi :wink:E? Czy istnieje taki program albo cwane równania, formułki, różniczki (wyniczki odejmowanka inaczej mówiąc), dzięki którym, znając ilość [wydzielanych przez procesor] wypluwanych Panu Bogu w okno watów oraz materiał, z jakiego [radiator] blaszka chłodząca jest zrobion[y] (aluminium, kandyzowany tytan, trotyl, tektura falliczna czy tam falista) można wyznaczyć powierzchnię [radiatora] potrzebną do w miarę bezbolesnego odprowadzenia owych watów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Ha, więc to te ozdobniki, amorki z gipsu i cementowe fallusy na elewacji mych wypowiedzi. Hem, miałżebym za każdym razem preparować dwie wersje tychże - jonasa i "LOL"? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ven0m Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Ha, więc to te ozdobniki, amorki z gipsu i cementowe fallusy na elewacji mych wypowiedzi. Hem, miałżebym za każdym razem preparować dwie wersje tychże - jonasa i "LOL"? :>eeeee? :D Jak czytasz swój świeży post i rozumiesz o co chodzi, to jest całkiem nieźle. Jak nie - to wysłanie go może być ciekawe, jednak ciężko tu się spodziewać co bardziej kontruktywnych odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 4 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2003 Ha, więc to te ozdobniki, amorki z gipsu i cementowe fallusy na elewacji mych wypowiedzi. Hem, miałżebym za każdym razem preparować dwie wersje tychże - jonasa i "LOL"? :> A ja lubie te wszystkie Twoje ozdobniki:) Co do radiatora- mozna go kupic na "czuja". Jak masz dobrze wentylowana obudowe, nie za goracy procek to takim zalmanem mozna chlodzic bez wentylka nawet duronka 800- sam sprawdzalem. A obliczenia to juz nie dla mnie:) Za maly jestem na taka matematyke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avw Opublikowano 4 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2003 "xantos2001": powiedz cos więcej na temat konwekcyjnego chłodzenia Durona800... Jaki był ten zalman, jakie warunki w obudowie (jaka duża, gdzie zasilacz, co wysysało powietrze i w którym kierunku...) i o ile pamiętasz to jakie miałeś temperatury? ("Chip" robił taki test i schłodzili Zalmanem Celerona 1200MHz podtaktowanego na ok. 600MHz i o ile pamiętał to przy podtaktowaniu do ok. 900Mhz juz się wyłączał, a Duron 800 podobno cieplejszy - chyba żeby mu na odpowiedniej płycie zmniejszyć mnoznik i napiecie a podnieśc fsb???) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 4 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2003 To zalezy tez od plyty- mialem dwie i na jednej tak pracowal a na drugiej sie wywalal. To byl zalman serii 3000 al-cu, mialem wentyl w zasilaczu na 5V + dwa pod zasilaczem tez na 5V Temp. chyba w okolicach 50st- wiec bezpiecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 4 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2003 jonas zawsze jak czytam twoje posty to nie wiem o co ci chodzi :wink: jak dla mnie to jego posty sa bardzo fajnie i obrazowo napisane i czytanie ich przynosi mi niebywałą przyjemność, oby takich więcej! piszac to zakladam ze nie edytowal ich po twoich uwagach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...