Skocz do zawartości
k_luke

Powrót do problemu (Win XP Pro = zawieszanie kompa)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, witam wszystkich ponownie !

Opisywałem już tu kilka razy mój problem kilka miesięcy temu. Wtedy żadne porady nie pomogły, odpuściłem z zamiarem rozwiązania go w wakacje, a więc przypominam:

Najprawdopodobniej przegrzewa mi się chipset na karcie graficznej. Objawia się to cięciem tekstur w grach i zawieszaniem kompa po kilku minutach. Przy zmianie taktowania z 250 na 235/230 jest OK, ale po dłuższym graniu ok. 3 godzin widać znowu lekkie błędy w teksturach.

Pod innymi Windami jest OK.

Moja konfiguracja kompa to: P4 1.5, Shuttle AV40, 256 DDR, GF2 Ti 64 MB, SB Live 1024, karta sieciowa Ethernet, nagrywarka Hp 9150i, AC300W.

(Dodam, że przy starym kompie było to samo: P3 500, Abit BE6II, 128 SDRAM, GF Pro 32 MB DDR, SB Live 1024, karta sieciowa Ethernet, nagrywarka Hp 9150i, AC250W)

[Dziś zrobiłem format by spróbować nowych sterów VIA 4in1 oraz detków 29.XX, niestety nic nie pomogło]

Z góry dziękując proszę o podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy przy starym sprzecie (ktory podales : Dodam, że przy starym kompie było to samo: P3 500, Abit BE6II, 128 SDRAM, GF Pro 32 MB DDR, SB Live 1024, karta sieciowa Ethernet, nagrywarka Hp 9150i, AC250W) byl ten sam monitor, ktorego uzywasz teraz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ktos mi wyjasni jakim cudem monitor moze miec wplyw na przegrzewanie karty graficznej.No chyba ,ze na niej stoi. :lol: Jestem technikiem-elektronikiem,naprawam min. monitory a pierwsze slysze o czyms takim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ktos mi wyjasni jakim cudem monitor moze miec wplyw na przegrzewanie karty graficznej.No chyba ,ze na niej stoi. :lol: Jestem technikiem-elektronikiem,naprawam min. monitory a pierwsze slysze o czyms takim.

Dokładnie, popieram - co ma piernik do wiatraka :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie to chyba możliwe. Monitor może powodować zwarcie wyjść karty graficznej a jeśli jest uszkodzony może też przesyłać jakieś napięcia na kartę graficzną. Osobiście miałem przypadek kiedy to monitor uszkodził kartę graficzną przez jakieś zwarcie w monitorze poszło przepięcie i po grafice.

Co do opisywanego problemu to raczej jednak wykluczone skoro pod innymi windowsami jest ok. Wydaje się, że wina musi leżeć po stronie oprogramowania i tutaj Via Service Pack oraz Detonatory. Skoro jednak próbowałeś i jednego i drugiego to pozostaje jeszcze wymiana karty na inną - jeżeli będzie działać, znaczy, że coś jednak siedzi w tej karcie. Jeżeli problem będzie ten sam - to wina płyty głównej. Spróbowałbym też innej wersji instalacyjnej WinXP (może coś z nią jest nie tak)

Pozdrawiam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jednak próbowałeś i jednego i drugiego to pozostaje jeszcze wymiana karty na inną - jeżeli będzie działać, znaczy, że coś jednak siedzi w tej karcie. Jeżeli problem będzie ten sam - to wina płyty głównej.

Najdziwniejsze jest to, że w starej konfiguracji było to samo (grafika i główna innych firm niż teraz), przypadek :?:

Spróbowałbym też innej wersji instalacyjnej WinXP (może coś z nią jest nie tak).

Wcześniej już miałem wersję angielską i to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o karte graficzna tylko o sam monitor (kineskop) - w koncu moze kiedys wysiasc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to raczej nie zależy ma 2 lata 8) , a poza tym jeśli była by to wina monitora to nie współpracowałby też z innymi systemami :D .

Czekam na dalsze pomysły :idea: , wydaje mi się, że to wina złych ustawień bo raczej nie sprzętu :?: :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem coś sie gryzie z płytą główną- masz jakiegoś ECS-a? No to masz problem :lol: :lol: 8)

A tak na serio- Win XP raz działa super....a raz bez najmniejszego ostrzeżenia się wysypuje i nie chce zazwyczaj wogóle później działać 8O 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...