Skocz do zawartości
Vadeer

Athlon 1700+ DLT3C

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Zmienilem sobie plyte na Abita. Procka podkrecilem na 13*166 i napiecie powyzej 1,6V daje a nawet 1,7V. Teraz procek strasznie sypie bledami pod Prime 95 ze tam wartosc byla tyle, a spodziewana powinna byc inna. A w CPU stability Test 6.0 nic sie nie dzieje. Ktos ma jakies pomysly o co chodz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie duron tez strasznie sie w prime wywalal, a reszta chodzila bez zajakniecia, wiec to chyba wina prime a nie procka, bo nie wierze zeby procek ktory dziala stabilnie we wszystkich aplikacjach nie mogl przejsc kilku testow na zdolnosc liczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Zmienilem sobie plyte na Abita. Procka podkrecilem na 13*166 i napiecie powyzej 1,6V daje a nawet 1,7V. Teraz procek strasznie sypie bledami pod Prime 95 ze tam wartosc byla tyle, a spodziewana powinna byc inna. A w CPU stability Test 6.0 nic sie nie dzieje. Ktos ma jakies pomysly o co chodz?

tak jeszcze mysle ! po co ci prime95 :?: :?: jeśli ci działa komp stabilnie to walic prime ! :P nie sadzisz ?

wez go wygrzej na maxa np. jakims progsem jak sie nie zawiesi to dobrze ! pozatym czemu masz magistrale 166 jak masz ddr400 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym. Wlasnie przeczytalem ze Prime95 to najlepszy program do testowania Pentium4. Tak sie zastanawiam czy AMD nie ma dalej problemu z liczeniem zmiennoprzecinkowym i stad te bledy...

Do AMD to też najlepszy tester stabilności ;)

I AMD nie ma problemu z liczeniem - zauważ że problemy zaczynają się PO podkręceniu ... Prime trzepie też nieźle pamięci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym. Wlasnie przeczytalem ze Prime95 to najlepszy program do testowania Pentium4. Tak sie zastanawiam czy AMD nie ma dalej problemu z liczeniem zmiennoprzecinkowym i stad te bledy...

Do AMD to też najlepszy tester stabilności ;)

I AMD nie ma problemu z liczeniem - zauważ że problemy zaczynają się PO podkręceniu ... Prime trzepie też nieźle pamięci ;)

no i po chipsecie jedzie (hlip) wywala mi bledy pow 150 :( no ale to via k7266a wiec :) jak narazie jest DUT3C1700+ <KIUHB> @ 12.5x145 v-core 1.55v (codegen)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze komp tez nie jest stabilny

jak mialem gigabyte'a to bylo wszystko ok a teraz mam abita i porazka, w sumie to pamieci tez zmienilem ale czy mozliwe aby nie wytrzymywaly 2-3-3-11 przy fsb 400 :?:

a to co sie wyswietla np. cos takiego

FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4

to o czym swiadczy: procek czy pamieci?

procek mi na razie nie poszedl na 200 mhz bo boje sie napiecie podniesc na tym wentylatorze. jak zmienie wentyla to wtedy dam 200*11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jeszcze mysle ! po co ci prime95 :?: :?: jeśli ci działa komp stabilnie to walic prime ! :P nie sadzisz ?

wez go wygrzej na maxa np. jakims progsem jak sie nie zawiesi to dobrze ! pozatym czemu masz magistrale 166 jak masz ddr400 ?

..ja bym tak do tego nie podchodzil. bedziesz robil cos powazniejszego na kompie, jak sie zwali i bedziesz pare godzin do tylu to sie bedziesz cieszyl. ale moze byc tak ze bedziesz kilka dni w tyl a straty beda nie do odrobienia a wtedy zrozumiesz ze warto bylo docenic prime95 i dac sobie spokuj z tymi 50MHz. oczywiscie im swieshshy prime tym lepshy. a ze maly i za friko to nic tylko sciagac i sprawdzac czy wsjo je ok.. w przypadku autora watku zwrocilbym baczna uwage na pamieci i ich taktowanie ..swoja droga magistrala 166 dla tego 1700+ to niewiele ale przy ratio 13 to daje nam ponad 2G a przy zalozeniu ze ten egzemplarz to nie jakis bialy kruk wydaje mi sie ze moze malo wegla sypiesz i nie daje rady. powyzej 2G zaczynaja sie schodki z napieciem. skrec go i jesli sie nie bedzie sypal to bedziesz wiedzial ze to proc nie daje rady i trzeba mu troshke podbic vcore. w innym przypadku szukal bym winy w pamieciach i kombinowal z ich taktowaniem albo podmiana w celu ustalenia przyczyny. dalej mysle ze zasilacz a pozniej plyta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze to wlasnie o napiecie chodzi na procku. jak zmienie coolerka to wtedy sie wszystko wyjasni.

co do napiec to mysle ze jak na 13 miesiecznego 300W codegena to sa przyzwoite (tylko te ujemne ale one sa malo wazne):

3,3V - 3,32V

5V - 5,02V

12V - 11,98V

-12V - -12,27V

-5V - -5,31V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...