Pawciu Opublikowano 6 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2003 A jak wygląda sprawa z oprogramowaniem do PC (tzn. czy już jest i jakie możliwości)? Poki co, pracuje nad komunikacja z PC (zeby w ogole ruszyla). To jest podstawowe wymaganie tej zabawki, takze bedzie na pewno. No ale jesli chodzi o mozliwosci to zrobie cos w rodzaju SpeedFan'a + konfiguracja ukladu. Powinno styknac chyba?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 6 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2003 + wykresy, wyliczanie sredniej w jakims czasie, itp. Z technicznego punktu widzenia nie powinno byc z tym problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 6 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2003 a może komp cały komupter do kontrolowania tmp według mnie jest dużo nie potrzebynhc funkcji ale to tylko moje zdajnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielu Opublikowano 6 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2003 jest dużo nie potrzebynhc funkcji Im więcej tym weselej 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 6 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2003 a może komp cały komupter do kontrolowania tmp według mnie jest dużo nie potrzebynhc funkcji ale to tylko moje zdajnie za mało - źle za dużo - też źle?? kup sobie kontroler obrotow z potencjometrem i bedziesz zadowolony. akurat ta zabawka jest zbudowana z mysla o ludziach którzy chcą poprzez odrobine koniguracji uniknąć późniejszych kontaktow z jakimkolwiek potencjometrem ^^ ze nie wspomne o opcjach ktore bez problemu mozna umiescic od strony PC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 6 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2003 a może komp cały komupter do kontrolowania tmp według mnie jest dużo nie potrzebynhc funkcji ale to tylko moje zdajnie W sumie to ja to robie dla siebie ;) Nie wiem dlaczego robicie z tego taki biznes. Moze sie juz przyjelo ze na tym forum robi sie tylko interesy :D. A jak ktos bedzie to chcial sprzedawac - prosze bardzo, z korzyscia dla wszystkich :) Ja akurat potrzebuje automatycznego wylaczania komputera i ciszy. Jak ustawie wenty na wolne obroty to bede mial cicho, ale sobie pogram to sie woda zagotuje :lol: Z kolei jak zrobie margines bezpieczenstwa, to bede mial glosno - i na co mi to WC wtedy!? Lukas chcial miec taka zabawke z COM'em, a popixs z witchem na czym testowac bloczki to voila - czego sie nie robi dla kumpli :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 6 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2003 :* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 No dobra drodzy panstwo. Bo slysze tylko pochwaly, a ja liczylem raczej na sugestie co tu zmienic. A tu zima Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 /ot fan krotkiej historii czasu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 /ot fan krotkiej historii czasu? True :) Ale kolejna jego xiazka juz nie jest taka fajna :( Ale co z sugestiami? Nic dodac, nic ujac? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 fajne to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17829842 Mi się wydaje, że to tanio... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17829842 Mi się wydaje, że to tanio... Tak, ale sie zdeko nie nadaje ze wzgledu na odstepy linii (2 i 3). TOOL roox!! A Perfect Circle tez 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakubek Opublikowano 28 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2003 mam pytanie Pawciu jakim ralizujesz to mikrokontrolerem podejzewam ze jakimśz rodziny 8051 :?: ale chodzi mi o model i najlepiej o cene Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 28 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2003 mam pytanie Pawciu jakim ralizujesz to mikrokontrolerem podejzewam ze jakimśz rodziny 8051 :?: ale chodzi mi o model i najlepiej o cene To jest na Atmelu z rodziny mega. Popularny, bardzo fajowy i mocno rozbudowany kontroler. Ceny to u dystrybutorow zobacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartman Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 Witaj, a mozesz napisac jakies szczegoly o tym: Na jakim uC (poza tym, ze atmega;-). - pwmy robisz w przerwaniu recznie, czy 'wbudowanym' PWMem? - czujniki temperatury: jakies ds'y czy lm'y? Nie moglem zasnac i zaczalem robic kontroler PWM do wiatraka na 908515, ale sie wykopyrtnalem na czytaniu DS'a - a dokladnie na czasie czytania temperatury (rozwala mi PWM'a) ;-( pozdrawiam bartman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 Witaj, a mozesz napisac jakies szczegoly o tym: Na jakim uC (poza tym, ze atmega;-). - pwmy robisz w przerwaniu recznie, czy 'wbudowanym' PWMem? - czujniki temperatury: jakies ds'y czy lm'y? Nie moglem zasnac i zaczalem robic kontroler PWM do wiatraka na 908515, ale sie wykopyrtnalem na czytaniu DS'a - a dokladnie na czasie czytania temperatury (rozwala mi PWM'a) ;-( pozdrawiam bartman mega32 pwm - manual - przerwanie zegarowe tmp100 To jeszcze jak pokaze schemat to moge pakowac walizki :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartman Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 Witaj, - pwmy robisz w przerwaniu recznie, czy 'wbudowanym' PWMem? pwm - manual - przerwanie zegarowe tmp100 czyli odczyt temperatury 'miesci' Ci sie pomiedzy pulsami PWM, czy i2c nie robi sobi sobie problemu z przerwaniem podczas odczytu? To jeszcze jak pokaze schemat to moge pakowac walizki :mrgreen: eee... schemat to podejrzewam jest taki jak wszedzie ;-> pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 czyli odczyt temperatury 'miesci' Ci sie pomiedzy pulsami PWM, czy i2c nie robi sobi sobie problemu z przerwaniem podczas odczytu? Nie. eee... schemat to podejrzewam jest taki jak wszedzie ;-> eeeeee... a ja nigdzie jeszcze go nie widzialem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielu Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 eee... schemat to podejrzewam jest taki jak wszedzie ;-> eeeeee... a ja nigdzie jeszcze go nie widzialem :) Nie wiedziałeś, że wszystkie materiały krążą po sieci już od jakiegoś czasu 8) ? :arrow: www.nextgen.ru/pawciu_kont.htm Żart. Ale przepis na schemat jest prosty: Jakiś mikrokontroler, jakieś LCD, jakaś klawiatura, pare dodatków i już :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rangerek Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 a ja sie musze pochwalic ze cos takiego robie podobnego - projekt z miokroprockow na studiach i musze skonczyc niedlugo wiec tez dam znac a ja uzywam ATtiny26 i DS1621 jako czujnikow natomiast napiecie na wiatrakcach ustawiam za pomoca "rucjhomego 0" PCF8591 moze moj projekrt nie bedzie taki rozbudowany ale i tak wydaje mi sie ze bedzie to spox - tylko niestety nie mam gdzie plytki przygotowac(schemat sam) i stad moje pytanie czy ktos moglby mi przygotowac na podstawie schematu sam plik do wytrawiania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rangerek Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 tu jest schemacik - jakby ktos obeznany rzucil okiem :) czy przypadkliem nie ma bledow - acha rysowal teampartner z sekcji z projektu - mnie tez sie jakosc nie podoba ale coz :) schemat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadola Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 Witam. Faktycznie troche niewyrazne :), ciekawa mnie te kwadraciki od 1 do 16 po prawej stronie schematu, domyslam sie ze to pewnie jest zlaczka na wyswietlacz LCD(sadzac po ustawieniach pinow), czy moze cos innego?? ile docelowo bedzie zastosowanych PCFek (te 4 co sa na schemacie czy wiecej)?? widze tez ze jako napiecie odniesienia dajesz 5V- czyli wiatraki bede puszczane maxymalnie na 5V ?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rangerek Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 Witam. Faktycznie troche niewyrazne :), ciekawa mnie te kwadraciki od 1 do 16 po prawej stronie schematu, domyslam sie ze to pewnie jest zlaczka na wyswietlacz LCD(sadzac po ustawieniach pinow), czy moze cos innego?? ile docelowo bedzie zastosowanych PCFek (te 4 co sa na schemacie czy wiecej)?? widze tez ze jako napiecie odniesienia dajesz 5V- czyli wiatraki bede puszczane maxymalnie na 5V ?? Pozdrawiam tak to jest wyswietlacz na HD74.... modulow bedzie 4 choc nic nie przeszkadza umiwscic wiecej - I2C daje takei mozliwosci a co do 5V to sluzy do rzeczywiscie blad jest na schemacie (rysowal go moj teampatrter z sekcji) bo zamiast ziemi tam ma byc 12V i wtedy z PCFa wychodzi tzw. wirtualna ziemia przesunieta od 0-5v i wtedy napiecie to riznica potencjalow - 12-0=12V MAX napiecie max predkosc wiatraka 12-5v=7V minimalna predkkosc wiatraka a zminiane beda albo auto :) albo reczni dla kazdego wiatraka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadola Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 ... a co do 5V to sluzy do rzeczywiscie blad jest na schemacie (rysowal go moj teampatrter z sekcji) bo zamiast ziemi tam ma byc 12V i wtedy z PCFa wychodzi tzw. wirtualna ziemia przesunieta od 0-5v i wtedy napiecie to riznica potencjalow - 12-0=12V MAX napiecie max predkosc wiatraka 12-5v=7V minimalna predkkosc wiatraka a zminiane beda albo auto :) albo reczni dla kazdego wiatraka No to teraz jest ok. Zastanawia mnie jeszcze podlaczenie bezposredio wentyli do wyjscia PCFki, nie zamierzacie zasilac ich w przez dodatkowy tranzystor?? z tego co wiem wydolnosc pradowa wysjcia tego ukladu nie jest zaduza i nie wiem czy sobie poradzi z takim obciazeniem. Jeszcze jedno pisales wyzej ze potrzebujesz plik z sciezkami do trawienia, w jakim format ma byc ten plik ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rangerek Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 wiatraki pracuja na pradzie 0.13A i wydaje sie ze powinno to wytrzymac :) zreszta zobaczymy:) zreszta PCF to nie jest ogolnie najlepsze wyjscie bo duuuzo latwiej byloby to zrobic na sterowaniu wypelnienem ale niestety prowadzacy przedmiot stwierdzil ze to takie oklepane i zeby cos innego wymyslic a co do schematu plytki to nawet nie wiem :P nie zapytalem bo na dzien dzisiejszy skladam na uniwersalnej :) - musze na srode oddac dzialajaace (sesja) i dlatego na razie tak to wyglada na ekspaerymenty przyjdzie czas jak bede mial ferie :) - wtedy tez bede opakowanie do 5'25" ropbil :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...