Gość Opublikowano 6 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2003 potrzeboje troszke pomocy jak bewnie czesc zwas wie bawie sie w pduszkowca RC ale moj problem dotyczy raczej innej kwesti jestem w trakcie odzyskiwania od qmpla modelarskiego silnika spalinowego i mam taki problem gdzsz ten silnik jest przystosowany do samolotow i ustawia sie go na stale (tzn na ziemi ustawiasz sklad mieszanaki i obroty i latasz az paliwo sie skonczy) chcialbym go przerobic na sterowany elektrycznie tzn zeby jakis silnik albo serwo poruszalo dzwigienka od obrotow ale jest problem bo ta dzwigienka to jest cos jak by srobka z motylkiem i serwo odpada :? trzeba zrobic kilka obrotow zeby ustawic max obroty i jest problem jak to [ciach!] zrobic :| zastanawialem sie nad zwyklym elektrykiem ze musialo by byc jakies ograniczenie zeby mi tej srobki nie wykrecil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk100 Opublikowano 6 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2003 Jedynie sliniczek krokowy by tu pasowal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qra Opublikowano 6 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2003 Witam Tak się składa że przez kilka lat zajmowałem się modelarstwem. Zasadniczo w silnikach modelarskich gaźniki można podzielić na dwie grupy. 1. zwykłe nieregulowane - sama dysza powietrza rozpylacz i iglica do regulacji ilości paliwa. 2. regulowane lub inaczej RC, rozpylacz i iglica są nadal ale dodatkowo mamy przepustnicę do regulacji obrotów. W twoim przypadku zapewne jest to gażnik z pierwszej grupy. Niestety musze cię zmartwić, iglicą bowiem możemy regulować tylko dawkę paliwa aby uzyskać maksymalne obroty i moc. Co prawda możemy ustalać różne wartości obrotów ale tylko w dość wąskim zakresie, a praca takiego silnika jest wówczas bardzo niestabilna, przeważnie przy bardzo bogatej mieszance na granicy zgaśnięcia. Dlatego właśnie stosuje się gażniki RC, regulują one ilość mieszanki dostarczanej do silnika, zmniejszając we właściwych proporcjach ilość paliwa i powietrza. Do większości silników można założyć gaźnik RC, jedne z lepszych robiła firma Webra niestety też drogich, godne polecenia są czeskie MVVS (silniki też), chyba japońskie OSmax, kilka lat temu pojawiło się kilka nowych firm z azji np Tiger- zresztą całkiem niezłe silniki. Możesz poszukać w sklepach netowych np firmy RIKU, może będą mieli takie gaźniki. Jeszcze też zależy do czego chcesz stosować ten silnik, bo jeżeli tylko do napędu "wentylatora poduszki" w poduszkowcu to regulacja raczej nie będzie potrzebna, wystarczy tylko on/off, przez odcięcie paliwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 qra a moze bysmy zrobili poduszkowca z tego silnika co masz w wicherku (albo z elektryka po zeszlorocznym "locie")? ostatnio kombinowalem z 80X80 + tektura + worek na smieci, ale cosik nie wyszlo .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qra Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Ten w wicherku to szrot jest, ja bym pomyślał raczej nad tym z latającego wiadra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 qra: w modelmaking.com maja tylko brak obrazkow np "Gaźnik do MVVS 2,5" za 43zl czym mam sie kierowac zeby kupic odpowiedni gaznik (na nowy silnik sie nie zanosi :?) jescze myslalem ze mozna by zrobic regulacje skoku lopat smigla ale to trudne chyba jest :| wlasciwie to silnik mi potzrebny do lotu i do sily ciagu (chyba zrobie jedno silnikowy ale to sie zobaczy jak odzyskam ten od kumpla to on bedzie unosil poduszkowiec a kupie jeszcze drugi i bedzie go popychal teraz do znajacych sie na silnikach(wysokopreznych) co by sie stalo gdy bym zamiast paliwa wlal nitrometanu :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qra Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Co do tych gażników na modelmaking to ciężko powiedzieć, co prawda silniki MVVS które są w cenniku, to na zdjęciu wszystkie mają gaźniki RC. . Ale ten gaźnik w cenniku wydaje się ciut za tani na RC, najlepiej napisz do nich maila z zapytaniem. Co do wyboru gaźnika to przedewszystkim pojemnością silnika do której był przewidziany Ten silnik co będziesz miał od kumpla to jest "samozapłon" czy żarowy, bo wtedy masz dwa różne paliwa(samozapłon to Eter i nafta, a żarowy to alk. metylowy, no i oczywiście olej). Nitrometan dodaje się tylko do paliwa do silników żarowych, do samozapłonów dodawało się kiedyś nitrobenzenu(nie pamiętam akurat dlaczego nitrobenzenu i w jakiej ilości, a zginęła mi książka o paliwach modelarskich jak chcesz to mogę ją pożyczyć od kumpli). Nitrometanu i tak maksymalnie chyba 40% sie leje, przy 5% znacznie poprawia się regulacja i odpalanie w niskiej temp.(w stanach oficjalnie standardowe paliwo ma 5%). Znajomy latał kiedyś tzw. "wyścigami"(modelarska odmiana amerykańskich wyścigów wokół pylonów, latały tam Mustangi, Corsairy itd.) i właśnie tam lał takie wściekłe paliwo ponad 40% nitrometanu, silnik 3.5ccm miał ponad 3.5 KM przy 30000RPM, ale 250ml paliwa starczało na 2 minuty lotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 napisze o ten gaznik najwyzej kupie drugi silnik i ten co sie na stale ustawia bedzie tloczyl w poduche a drugi popychal dzieki za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...