Skocz do zawartości
Vadeer

Jak zresetowac bios na plycie Gigabyte GA-7VAX?

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzedalem znajomemu moja stara plyte GigaByte GA-7VAX. On cos pokombinowal i komp mu nie wstaje. Plyta ma dual bios i niby jak cos sie skwasi to ma startowac z drugiego. Jednaknic sie nie dzieje. Jak uruchomic znowu kompa. Da sie to jakos sflashowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mozna zresetowac biosu ( no moze bateryjke wyjac), neich wlaczy kompa, monitor nie bedzie sie wlaczal, niech tak czeka z 20 sekund, mozliwe ze sam sie komp zresetuje a jak nie to niech po 20 sekudnach go sam zresetuje recznie, ja czasem musialem wlaczyc kompa, poczekac te 20 sekund potem wylaczyc, kabel od zasialnia po 10 sekundach jak podlaczylem to sie ustawienia od ramu i fsb defaultowe ustawialy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mozna zresetowac biosu ( no moze bateryjke wyjac), neich wlaczy kompa, monitor nie bedzie sie wlaczal, niech tak czeka z 20 sekund, mozliwe ze sam sie komp zresetuje a jak nie to niech po 20 sekudnach go sam zresetuje recznie, ja czasem musialem wlaczyc kompa, poczekac te 20 sekund potem wylaczyc, kabel od zasialnia po 10 sekundach jak podlaczylem to sie ustawienia od ramu i fsb defaultowe ustawialy

jak to recznie zresetowac, tam chyba nie ma zworek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no bo nie ma zworek, jak ja przesadzilem z magistrala i sie nie wlaczal monitor przy uruchamianiu kompa, to nic nie robilem tak rpzez 20 sekund, komp sie sam zresetowal i juz bylo ok, magustrala na default si eustawila i timingi w ramie tez. czasem jak sie sam nei chial zresetowac to tak po 20 sekundach, wciskalem power na obudowie tak zeby doprowadzic do wylaczenia sie kompa, wtyczke od zasilania odczepilem poczekalem 10 sekund i po podpieciu juz bylo ok.....

z insertem nie prubowalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna zrezetowac bios na tej lycie spokojnie. trzeba tylko połączyc ze sobą unkty lutownicze ktore odowiadają za to po prawej stronie lyty jest miejsce na claear bios ale zworki nie są wlutowane połącz na sekunde czyms metalowym unkty 2i 3

bios sie zclearuje hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosnie tej plyty chcialem nadmienic przez co mi ona nie wstala a dokladniej w biosie jest pewna opcja o nazwie TOP PERFORMANCE ktorom jakze bym mogl nie uruchomic i od tamtej pory plyta sie wysrala probowalem zwierac to cos co wyglada jak reset (podobny motyw jest na asrockach) probowalem przez trzymanie inserta ale plyta dalej nic tylko biper pierdzi (zachowuje sie tak samo nawet w momencie jak wyjme procka) probowalem wyjac bateryjke i trzymalem ja przez 2 dni za kompem oczywiscie zasilanie bylo odlonczone co mozecie jeszcze poradzic w takim wypadku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...