Skocz do zawartości
nspk

Pytanie w sprawie nagrywarek??

Rekomendowane odpowiedzi

Ostanio padł mi dvd, i jako cd uzywam nagrywarki. Znajomi mowili mi ze uzywanie jej do odtwazania spowoduje w bliskiej przyszlosci uszkodzenie. Bede wdzieczny za kazdy post z doswiadczeniami. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostanio padł mi dvd, i jako cd uzywam nagrywarki. Znajomi mowili mi ze uzywanie jej do odtwazania spowoduje w bliskiej przyszlosci uszkodzenie. Bede wdzieczny za kazdy post z doswiadczeniami. Pozdrawiam.

Wiesz... ja już od 1,5 roku używam tylko nagrywarki (Liteon 40x12x48) - i to zarówno do zapisu jak i odczytu (jest to mój jedyny napęd) - i ciągle działa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo, ze szybciej sie alser zuzywa itp, ale bez rpzesady!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakieś bzdury. Po to produkuje się napędy combo żeby odtwarzać wszystko w jednym - nie ma to wpływu na zużycie (z wyjątkiem lasera, ale bez przesady :wink: ) . Nagrywarka jak najbardziej powinna służyć do odtwarzania CD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrywarka moze sluzyc do odtwarzania CD, ale to ja bardziej "meczy"

W COMBO sa troszke inaczej rozwiazane czytniki wiec nie porownujcie, to nie to camo co spawara sama.

Na pewno szybko nie zdechnie, ale po co ja exploatowac nadaremno jak za pare dych mozna zassac CDromka :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

na CDRinfo.pl ten problem byl wiele razy poruszany i dosszlismy do wniosku, ze nie ma sie co tym przejmowac, poniewaz ma to znikomy wplyw na zywotnosc nagrywarki, a ponadto cena nowej nagrywarki jest tak przystepna, ze wymiana jej nie jest jakims ogromnym problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W COMBO sa troszke inaczej rozwiazane czytniki wiec nie porownujcie, to nie to camo co spawara sama.

Na pewno szybko nie zdechnie, ale po co ja exploatowac nadaremno jak za pare dych mozna zassac CDromka  :?:

Reed czy jest to lepiej w combach rozwiązane - niedługo będę miał combo Liteona 48x24x48x16 i nie wiem czy zostawiać w budzie starego CDroma Asusa, czy mogę go wyjąć i korzystać z comba??

BTW: Lepiej dysk montować poziomo czy pionowo - mam desktopa, a szykuje mi się to combo, więc nie wiem czy jak zamontuje dysk pionowo to czy coś mu się nie stanie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno szybko nie zdechnie, ale po co ja exploatowac nadaremno jak za pare dych mozna zassac CDromka  :?:

Reed czy jest to lepiej w combach rozwiązane - niedługo będę miał combo Liteona 48x24x48x16 i nie wiem czy zostawiać w budzie starego CDroma Asusa, czy mogę go wyjąć i korzystać z comba??

BTW: Lepiej dysk montować poziomo czy pionowo - mam desktopa, a szykuje mi się to combo, więc nie wiem czy jak zamontuje dysk pionowo to czy coś mu się nie stanie :?:

Nie wszystkie napędy CD-ROMo podobne można używać w pozycji pionowej: sprawdź na stronie producenta.

Jak masz mozliwość zachowania starego CD-ROMa - to go zachowaj: zwłaszcza jeżeli jest sprawny: korzystaj z obu napędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mi chodzi o montowanie HDD poziomo, a nie CDromu.

Napewno nie jest to zalecane rozwiązanie: napewno zmniejszy jego żywotność.

Ale aby mieć pewność sprawdź na stronie producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo, ze szybciej sie alser zuzywa itp, ale bez rpzesady!

dlaczego miałby się szybciej zużywać ?

nagrywarka ma ciezsza glowice i w malym stopniu ale szybciej sie zuzywa

dzięki za odpowiedź, ale chodziło mi o to czemu się laser ma szybciej zużywać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o to ze kazdy laser ma okreslana ,robocza ilosc godzin wacha sie ona w zaleznosci od klasy laseru oraz produktu.Ale w rzeczywistosci tak ladnie to nie wyglada i lasery lubia padac wczesniej i trudno powiedziec dlaczego.

Ja gdy krolowaly cdrw x12 kupilem sobie LG 12 z roczna gwarancja niestety prawie idealnie po roku siadla tak wogole to nagrywarek LG nie polecam. Jedynym godnym uwagi sa produkty plextora

teaca i lite-on'a , a co do napedow kombo to o ile mi wiadomo posiadaja dwa osobne lasery sluzace np do:DVD/CDRW dlatego teoretycznie maja podobna zywotnosc co nie oznacza ze nie posypia sie np po 2 tygodniach:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak mozna powiedziec ze w najwikszej mierze zalezy to od szczescia chodz to dziwne w koncu mamy XXI wiek ale tak to wyglada niestety na nasza niekozysc wszystko zaczyna byc produkowane na ilosc nie na jakosc a firmom bardziej oplaca sie wymienic na nowe urzadzenie niz je naprawiac powoli nawet najbardziej markowe produkty zaczynaja byc hlamem no coz tzreba liczyc na lud szczescia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...