Skocz do zawartości
Gość Wintereq

EPoX 8RDA+ i radiator Zalman ZM-NB32J

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W niedalekim czasie powinien przyjechać do mnie radiator Zalmana ZM-NB32J.

Mam co do niego kilka pytań, czy będzie on pasował na mostek południowy (Southbridge dla anglistów )? Czytałem o tym sporo wczoraj w nocy i doczytałem się, że jedynym wyjściem może okazać się klejenie. Dziwi mnie to bo EPoX dodał dziurki wokół 'SB'?

Jak jest u was, najlepiej jakbyście wkleili zdjęcie własnej płyty tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8RDA lezy przede mna i widze ze ma dziorki obok SB ,wiec bedzie pasowal

lepiej ten smieszny okragly radiator z NB zdjac i zalozyc na SB ,a na NB zalozyc Zalmana

jezeli nie bedzie wiataka to lepiej wziac 47 (ten niebieski) ,cena ta sama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mam tego zalmana, wszystko dobrze dzialalo, az pewnogo ray poczulem smrod :) i patrze do srodka a tam zalmanek sobie wisi beztrosko na jednym zaczepie, a chipset juz ma bombelki na pascie, <span style="color:red;">[ciach!]</span>a! pomyslalem ale po rozebraniu wszystkiego okazalo sie, ze bolce sie wyrobily, powtykalem zapalki i nadal wszystko jest ok, plyta nie ucierpiala, ufff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na sb wrzucilem tego niebieskiego zalmana, on ma regulowany rozstaw kolkow i jest wyzszy troche od tego w kolorze miedzi, tak sie zastanawiam czy ten orginalny nie zdjac z nb i zalozyc tam drugiego zalmana

az tak cienki jest ten orginalny???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mam tego zalmana, wszystko dobrze dzialalo, az pewnogo ray poczulem smrod :) i patrze do srodka a tam zalmanek sobie wisi beztrosko na jednym zaczepie, a chipset juz ma bombelki na pascie, <font color="#FF0000">[ciach!]</font>! pomyslalem ale po rozebraniu wszystkiego okazalo sie, ze bolce sie wyrobily, powtykalem zapalki i nadal wszystko jest ok, plyta nie ucierpiala, ufff

ghyhyhy... no to masz przynajmniej pewnosc ze mobo na maxa juz wygrzane jest :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten niebieski jest wydajniejszy niż standardowy na NB?? Ja chyba sobie zakupie 2x niebieski, bo FSB 200 che osiągnąć :D Acha, jeszcze jedno, czy pod 8RDA+ podchodzą bloczki wodne?? (znaczy się, tamte otworki są dobrze ustawione??) Wiem, że głupie pytanie, ale chce wiedzieć na 100% zanim wydam kupe kaski :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten niebieski jest wydajniejszy niż standardowy na NB?? Ja chyba sobie zakupie 2x niebieski, bo FSB 200 che osiągnąć :D Acha, jeszcze jedno, czy pod 8RDA+ podchodzą bloczki wodne?? (znaczy się, tamte otworki są dobrze ustawione??) Wiem, że głupie pytanie, ale chce wiedzieć na 100% zanim wydam kupe kaski :D

jest wydajniejszy u siebie na abickau uzywam przy fsb 225 temp NB w idle 22*C max w stress w lato zanotowalem max 27*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest wydajniejszy u siebie na abickau uzywam przy fsb 225 temp NB w idle 22*C max w stress w lato zanotowalem max 27*C

8O 8O 8O Przeciez Abit NF7-S nie pokazuje temp NB :idea: Chyba ze mierzysz jakos inaczej - zewnetrznym czujnikiem 3 co :?:

Czujnik tej temp zlokalizowany jest niedaleko socketa i w zadnym razie nie pokazuje temp NB tylko temp w obudowie z tego co wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O 8O 8O Przeciez Abit NF7-S nie pokazuje temp NB :idea: Chyba ze mierzysz jakos inaczej - zewnetrznym czujnikiem 3 co :?:

Czujnik tej temp zlokalizowany jest niedaleko socketa i w zadnym razie nie pokazuje temp NB tylko temp w obudowie z tego co wiem...

patrz cholera nie zerknalem na to byc moze masz racje :? tak czy owak radiator letniutki zeby nie powiedziec zimny :lol:

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] a tam zalmanek sobie wisi beztrosko na jednym zaczepie,

Tez zakladalem tego zalmana na NB (a ten orginalny na SB) i jak mialem go na tych durnych zaczepach to wystarczyla bardzo mala sila, zeby to wycisnac i zalman odpada.. balem sie ze moze w trakcie pracy dojsc do czegos takiego jak u Ciebie, wiec przykleilem go na stale.

A co do pilowania orginalnego radiatorka zeby wszedl na SB to wcale nie trzeba tego robic, wystarczy tylko podoginac odpowiednio 2-3 przeszkadzajace "listki" radiatora i pasuje jak ulał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT: tak Dimek ten czujnik nie jest od NB na 100% to temp systemowa tak jak twierdziles hyhyhy... z przyzwyczajen z Epoxa nawet na to uwagi nie zwrocilem i caly czas bylem przekonany ze to temp. NB :) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...