Mesiash Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 Witam ! Mam pytanko odnośnie mojego sprzętu i jego modernizacji. Aktualnie używam Athlona XP 2000+. Mam płytkę Biostara M7VIP. Czy będę mógł w przyszłości wepchnąć w niego np. Athlona 3000+ ??? Wiem że wymagają one magistrali 333MHz - ja normalnie mam 133MHz (266 efektywnie) przy mnożniku 12,5. Ale w ustawieniach BIOSu w "overclockingu" jest opcja ustawienia FSB na 166/33 (czyli z tego co rozumiem będzie te 333). Jeśli ktokoliek może mi coś doradzić będę wdzięczny. Mesiash Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 zanim athlony 3000+ potanieja to kup sobie nowa plyte ;p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fireblade Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 taki procek bedzie sie marnowal na plycie z maX FSB 166 bo dalej nie bedzie dzielnika 1/6. wiec raczej nowa plyta pod 3200+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 to ja dla odmiany odpowiem na pytanie :P twoja plyta jest na kt333 i obsluguje fsb166 wiec bez problemu wlozysz jakikolwiek procesor na fsb166 - jezeli bedzie to Athlon 3000+ na fsb166 to nie ma problemu gorzej z Athlonami na fsb200 ,ale i tu mozna sobie poradzic zwiekszajac mnoznik dla procesora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Bez problemu wsadzisz tam 3000+ na FSB 166, ale ja bym jednak sugerował zmianę płyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fireblade Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 KGB chcialem powiedziec ze zmniejszenie FSB procka z 200 do 166 i podkerecenia go mnoznikiem bedzie mialo odbicie w duzo mniejszej wydajnosci bowiem to FSB proca jest najwazniejsze a mnoznik to na drugim miejscu.. wiec dalej obstawiam przy nowje plycie dla tak silnego procka bo na tej co ma kolega moze zapomniec o jakimkolwiek overclockingu a przeciez napewno bedzie chcial sprawdzic tez mozliwosci sprzetu na max:) pozdrawiam:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Ale pytanie brzmialo: Czy będę mógł w przyszłości wepchnąć w niego np. Athlona 3000+ ??? Wiem że wymagają one magistrali 333MHz wiec odpowiedz brzmi :TAK sam nie widzialem 3000+ na 166 ,ale skoro sa to pojda na tej plycie Biostary nie naleza do najdrozszych plyt ,wiec ich urzytkownicy nie sa zbyt zamozni - jezeli komus wystarczy ze kiedys bedzie mogl wlozyc 3000+ to jego brozka pamieci tez sa ddr266 ,wiec przy zmianie plyty doszedlby dodatkowy koszt Athlony maja to do siebie ze nawet na slabej plycie jest mozliwosc znacznego podkrecenia ,wymaga to tylko wlasnej inwencji i wlozenia jakiegos wysilku tak juz jest w zyciu albo placimy ,albo musimy zrobic cos sami :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...