Skocz do zawartości
TombStone

GeForce 3 a podkrecanie/chlodzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam karte Gainward Geforce 3 PP! Ti/500 Jumbo GS 128mb.

Do wyboru jest :

- safe mode 175/400

- enhanced mode 200/450

Chce ja podkrecic do 235/550 lub do 250/550 :)

No i bede potrzebowal cos do chlodzenia...

Czy warto zainwestowac w CrystalORB'a firmy Thermaltake ?

I czy to wystarczy aby karta dzialala stabilnie i sie nie przegrzala ? :o

A moze polecicie mi cos lepszego/tanszego ? :D

Z gory THX :)

PS : Czy beda potrzebne jakies radiatory na pamieci aby karta pracowala stabilnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam nizszy model (450ke) i na standardowym coolerze wyciaga tyle ile w podpisie. Ale juz niedlugo bede mial Zalmana ZM80C-HP z wentylkiem to wtedy jest szansa ze pojdzie jeszcze wyzej (a jak nie to tez nieduzo strata - mi to glownie potrzebne jest do ciszy - ten wentyl na karcie to naglosniejszy element mojego kompa :( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wyboru jest :  

- safe mode 175/400

- enhanced mode 200/450  

Chce ja podkrecic do 235/550 lub do 250/550 :)

No i bede potrzebowal cos do chlodzenia...

A moze polecicie mi cos lepszego/tanszego ? :D

Z gory THX :)

PS : Czy beda potrzebne jakies radiatory na pamieci aby karta pracowala stabilnie ?

Nie jesteśmy jasnowidzami, takie pytania w ogóle nie powinny padać na forum. Po to masz mózg, aby z niego korzystać i zamiast zaśmiecać forum weź się za podkręcanie i testuj - oczywiście najlepiej, abyś wcześniej zdobył trochę wiedzy na ten temat, którą znajdziesz właśnie na tweaku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli karta ma cooler taki jak ta:

http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=2478

to będziesz potrzebował lepszego chłodzenia. Ale nie tego

http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=7628

Jest mniej wydajny niz orginalny. Jeśli wejdzie na kartę, to może ten?

http://www.thermaltake.com/products/chipset/g4.htm

przy okazji bedziesz miał radiatory na pamięci ;)

Nie bawiłem sie tą kartą, ale z modelem Ti200 miałem już do czynienia - nawet bez podkręcania potrafi się przegrzewać :(

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam nizszy model (64 MB) i nie moge nazekac ... Na poczatek potestuj zaobacz ile wyciagniesz bez krzaczenia sie obrazkow. Co do chlodzenia to chyba twoj Gainward ma radiatory na pamieciach wiec IMHO nie trzeba innych (jesli sa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam też Gainwarda i śmiga spokojnie na 250/550, teraz jak zakupiłem Zalmana z wentylkiem (ZM80C-HP + ZM-OP1), idzie nawet lepiej tzn. 270/580, ale na tych ustawieniach potrafi płatać figle. Przez ok 5 - 10 min. śmiga ok, a po tym czasie zacięcie na ok 10s i po chwili dalej ok. Pracuje nad tym... :? Zresztą Zalman to b. dobra inwestycja nawet jak ma się nie nie podkręcić, cisza w 100% :lol:

P.S.

Swoją drogą może ktoś wie o co chodzi z tymi przycięciami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam też Gainwarda i śmiga spokojnie na 250/550, teraz jak zakupiłem Zalmana z wentylkiem (ZM80C-HP + ZM-OP1), idzie nawet lepiej tzn. 270/580, ale na tych ustawieniach potrafi płatać figle. Przez ok 5 - 10 min. śmiga ok, a po tym czasie zacięcie na ok 10s i po chwili dalej ok. Pracuje nad tym... :? Zresztą Zalman to b. dobra inwestycja nawet jak ma się nie nie podkręcić, cisza w 100%  :lol:    

P.S.

Przyciecia oznaczaja to samo co zwiechy - albo sie przegrzewa, albo juz kres mozliwosci.

A ja mam do Ciebie pytanie - przy tym Zalmanie trzeba zrywac radiatory z pamieci czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam też Gainwarda i śmiga spokojnie na 250/550, teraz jak zakupiłem Zalmana z wentylkiem (ZM80C-HP + ZM-OP1), idzie nawet lepiej tzn. 270/580, ale na tych ustawieniach potrafi płatać figle. Przez ok 5 - 10 min. śmiga ok, a po tym czasie zacięcie na ok 10s i po chwili dalej ok. Pracuje nad tym... :? Zresztą Zalman to b. dobra inwestycja nawet jak ma się nie nie podkręcić, cisza w 100%  :lol:   

P.S.

Przyciecia oznaczaja to samo co zwiechy - albo sie przegrzewa, albo juz kres mozliwosci.

A ja mam do Ciebie pytanie - przy tym Zalmanie trzeba zrywac radiatory z pamieci czy nie?

Spoko! Radiatory moga zostac na kosciach, wszystko miesci sie idealnie jest nawet sporo miejsca, wejda jeszcze wieksze radiatorki. Miedzy radiatorami, a Zalmanem jest ok 1 cm luzu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to będziesz potrzebował lepszego chłodzenia. Ale nie tego

http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=7628

Jest mniej wydajny niz orginalny. Jeśli wejdzie na kartę, to może ten?

http://www.thermaltake.com/products/chipset/g4.htm

przy okazji bedziesz miał radiatory na pamięci ;)

Nie bawiłem sie tą kartą, ale z modelem Ti200 miałem już do czynienia - nawet bez podkręcania potrafi się przegrzewać :(

---

AT

to mial byc zart?? :lol: jezeli tak to Ci sie udal :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bawiłem sie tą kartą, ale z modelem Ti200 miałem już do czynienia - nawet bez podkręcania potrafi się przegrzewać  :(

---

AT

to mial byc zart?? :lol: jezeli tak to Ci sie udal :lol:

Hmm, sprawdziłem w dokumentach - trzy sztuki poszły do wymiany, z tego jedna miała uszkodzony wentylator a dwie zawieszały kompa po ~ godzinie grania (brak pasty termoprzewodzącej pomiędzy GPU i radiatorem). Nałożenie pasty nie pomogło (dalej się wieszały), hurtownia wymieniła na nowe - sprawne. Było jeszcze kilka innych przypadków przegrzewania kart, ale te załatwiłem we własnym zakresie (odsyłanie sprzętu do hurtowni to dla mnie najgorsze rozwiązanie -> czas i dodatkowy wydatek).

Procentowo ilość reklamacji kart Gaiward wypada (u mnie) gorzej niż np. PowerColor :arrow: co nie znaczy że te drugie są lepsze :D

Po prostu te droższe kupują ludzie którzy dużo grają i (przeważnie) podkręcają kompa - dlatego częsciej zdarzają się jakieś problemy.

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego Gainwarda GF 3 TI 200 128 MB podkręciłem do 250/550 i działa wyśmienicie, przechodzi wszystkie benchmarki bez artefaktów.

Podkręciłbym więcej ale skonczyła się skala w programie expert tools :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego Gainwarda GF 3 TI 200 128 MB podkręciłem do 250/550 i działa wyśmienicie, przechodzi wszystkie benchmarki bez artefaktów.

Podkręciłbym więcej ale skonczyła się skala w programie expert tools  :D

Zapodalem wczoraj Zalmana ZM-80C z wentylem :twisted:. Stabilnie chodzi na 250/560, podkrecilem na maks w powerstripie (czyli bodjarze 280/600), karta wstala, ale nie robilem zadnych testow - przyjde do domu dzis wieczorem bo bede robil testy, ale mysle ze z 260/570 powinno sie udac zdzialac 8) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to będziesz potrzebował lepszego chłodzenia

Dokladnie taki.

Dodatkowo tez mam radiatory na wszystkich pamieciach...

Karte podkrecilem na 250/550 i od 2 dni dziala bez najmniejszych problemow :D Wymienie cooler na lepszy i pomysle nad podkreceniem do :

- 280/600 (jezeli wogule bedzie dzialac)

- 260/570

tak jak to napisal QBUS00 :]

Dodatkowo prosilbym o porade apropo sterownikow...

28.32 (ze strony Gainwarda - podobno specjalnie pod Gf3)

30.82

40.72 WHQL (slyszalem ze podobno specjalnie przerobione aby miec jak najwiecej pkt w 3mark'u...)

43.45

45.23 WHQL

Obecnie mam XP'ka i jade na sterownikach Omegi - 14523a z ktorych jestem srednio zadowolony :(

Zalezy mi glownie na wydajnosci... czyli jak najwiekszej ilosci FPS w grach, nawet kosztem jakosci obrazu :)

Z gory THX za pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...