Skocz do zawartości
zibi322

baracuda4 po 2 miesiacach SUXXXXXX

Rekomendowane odpowiedzi

suxxxxxxx. po 2 miechach uzywania barakudy, jak zmienilem chlodzenie na wodne zaczalem slyszec barakude i to jak. chodzi jak startujacy odrzutowiec. poprzednio jak mialem 40GB nieslyszalna byla. potem wiadomo awaria i wymiana na 60GB. na poczatku chodzila cicho ,chociaz glosniej niz 40 (wiadomo 2 talerze a nie jeden) ale to co uslyszalem teraz to skandal. dla majacych barakude4 i chlodzenie powietrzem praca bedzie niezauwazalna, ale dla mnie i innych wodnych maniakow to juz dyskomfort. coz pozostalo mi tylko zrobic chlodzenie wodne b4 (wlasnie zastanawiam sie jak to wykonac) i wpakowac to wszystko do jakiegos dzwiekoszczelnego pudelka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 80 GB już prawie 2 miesiące co prawda nie mam chłodzenia wodne ale mój DragonOrb jest spowolniony do 3000 obrotów więc prawie go nie słychać nie zuważyłem też żeby moja baracuda chodziła głośniej chba trafiłeś na d**iaty model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam chlodznie wodnego , ale na spowolnionym Titanie do 2200 obrotow , zamknietej obudowe dysku nie slychac . Barracuda jest zawieszona a nie polozona w obudowie , bo jak zamontowalem ja normalnie to czuc bylo wibracje talerzy .

Wiec albo masz cos nie tak z dyskiem albo masz za dobre ucho :) , nie powiedziales jakie to dzwieki ciebie tak draznia ?? czy praca glowic czy takie delikatne burczenie , bo jezeli to drugie to wez dysk na gumie albo na starej podkladce pod myszke poloz . Kiedys polozylem Barracude luzem tam gdzie cdrom , i tak slucham jak cos napierdziela :) , a wibracje byly naprawde duze , dysk kreci szybko talerzami do tego sa dwa i jezeli chcesz miec super cicho to zrob jak mowie .

Pozdrawiam Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prze starcie jest taki cichy gwizd a potem dysk szumi nie wiem do czego to porownac ale szum z 2 sunonow 92x92 i 70x70mm puszczonych na 5V jest mniejszy niz z tej barakudy. zeby mi to wymienili to moge zapomniec, bo juz wymienialem 2 razy barakude 4 40gb a za 3 wzialem ta 60gb, a juz wtedy patrzyli na mnie jak na kombinatora i zlodzieja, a pozatym to nie jest zadne uszkodzenie wiec na 100% nie wymienia :( :x :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam chlodznie wodnego , ale na spowolnionym Titanie do 2200 obrotow , zamknietej obudowe dysku nie slychac . Barracuda jest zawieszona a nie polozona w obudowie , bo jak zamontowalem ja normalnie to czuc bylo wibracje talerzy .  

Wiec albo masz cos nie tak z dyskiem albo masz za dobre ucho :) , nie powiedziales jakie to dzwieki ciebie tak draznia ?? czy praca glowic czy takie delikatne burczenie , bo jezeli to drugie to wez dysk na gumie albo na starej podkladce pod myszke poloz . Kiedys polozylem Barracude luzem tam gdzie cdrom , i tak slucham jak cos napierdziela :)  , a wibracje byly naprawde duze , dysk kreci szybko talerzami do tego sa dwa i jezeli chcesz miec super cicho to zrob jak mowie .  

Pozdrawiam Arek

xan tak wlasnie zrobilem z pierwsza moja barakuda ale sie straszliwie grzala i byc moze dlatego padla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec albo masz cos nie tak z dyskiem albo masz za dobre ucho :) , nie powiedziales jakie to dzwieki ciebie tak draznia ?? czy praca glowic czy takie delikatne burczenie , bo jezeli to drugie to wez dysk na gumie albo na starej podkladce pod myszke poloz . Kiedys polozylem Barracude luzem tam gdzie cdrom , i tak slucham jak cos napierdziela :)  , a wibracje byly naprawde duze , dysk kreci szybko talerzami do tego sa dwa i jezeli chcesz miec super cicho to zrob jak mowie .  

Pozdrawiam Arek

xan tak wlasnie zrobilem z pierwsza moja barakuda ale sie straszliwie grzala i byc moze dlatego padla

Sa inne sposoby ja mam swoja zawieszona w kieszeni od cdromu :) , moze zrobic tylko takie podstawiki na rogi , nie muszisz klasc na calej powierzchni tej podkladki :) . Jaka doklanie masz temp dysku jak podlozysz ta podkladke . A swoja droga watpie zeby np 50 stopni robilo cos zlego z dyskiem , tyle ze sie piec w pokoju robi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam tš barracude4 40 gb.

Jest cichutka a urzywam jš prawie rok.

Raz było głono kiedy dosunołem obudowę do biurka.

Ale dysk chodzi super nie ma z nim najmniejszych problemów.

Sam sprawdzałem czy jest głona przytykajšć ucho do obudowy dysku.

Było cichutko.

PoZdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze, ktos mi to mowil wiec sie nie sprzeczam, poprostu dokladnie nie wiem

Wez sobie wyjmij ta baske i przestaw w inne miejsce i zobacz czy dalej masz taki efekt startu samolotu :) .

Pozdrawiam Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na rece mialem jak startowala i ucho przylozone do niej

Oka to ja juz nic nie poradze , ja swojej tez to robilem i troche slychac talerze , ale to jak mam na niej ucho :) .

Pozdrawiam Arek .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie narazie nie slychac ani jednej BIV, wszystkie kompy maja chlodzenie powietrzne ale bardzo ciche (zmniejszone obroty i wyciszenia). Gwizdy BIV slyszalem na niektorych plytach np. ECS K7S5A u znajomego, dysk wyje strasznie u niego. Co do max temp. BIV to 50C lub 60C mozna sprawdzic na www gdzies :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech mi ktos wytlumaczy kiedy slychac twardy dysk. Czy chodzi Wam o to jak chrupie np. przy kopiowaniu czy wogole slychac jak talerze sie kreca ???

Zibiemu chodzilo bardziej o wibracje , i taki nieprzyjemny warkot .

A dzwieki Inne o ktorych piszesz, ciezko na dobrze zamocowanym dysku i zamknietej obudowie w BIV zaobserwowac .

Pozdrawiam

A....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech mi ktos wytlumaczy kiedy slychac twardy dysk. Czy chodzi Wam o to jak chrupie np. przy kopiowaniu czy wogole slychac jak talerze sie kreca ???

A dzwieki Inne o ktorych piszesz, ciezko na dobrze zamocowanym dysku i zamknietej obudowie w BIV zaobserwowac .

Pozdrawiam

A....

Moje oytanie bylo takie dziwne poniewaz jeszcze nigdy nie sluszalem dysku twardego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

A....

Moje oytanie bylo takie dziwne poniewaz jeszcze nigdy nie sluszalem dysku twardego :)

Kazdy ma jakies problemy w zyciu ;) .

A...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój IBM też jest dość głośny. Te 7200RPM niestety robi swoje. Ale już niedługo kupuję kieszeń z chłodzeniem do HDD, to wtedy obuduję go korkiem.

Niestety za mną dopiero pierwszy krok wyciszania kompa. Przede mną jeszcze wyciszenie zasilacza (wiatraczek coś głośno wyje), wyciszenie HDD, założenie WB na grafę i wyciszenie wiatraczków na chłodnicy. Całe szczęście, że studia zaczynam dopiero od lutego, bo bym się nie wyrobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...