snaj* Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 Wiec mam dwa pytania ktore nasunely mi sie z czystej ciekawosci (drugie z kompletnej nieznajomosci praktyki elektronicznej ;) ). 1. Czy jest mozliwe zeby komputer sie zapalil ? Tzn. dajmy na to ze nie jest krecony, wlaczone sa te co sa wentyle, zuzycie procka 40% nonstop. W ogole czy jest mozliwosc jakiegos zwarcia, sprzezenia czy czegos takiego co mogloby spowodowac ogien ??!! :? Dziwne pytanie i co najmniej nie standardowe ;) 2. Do czego mozna porownac zuzycie pradu przez kompa. Np zarowki, lodowki ?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 1. Tak, jeśli sprzęt posiada wady konstrukcyjne albo zdechnie wiatrak na procu a płyta nie ma zabezpieczeń. Ale pożar powinien się ograniczyć do zawartości obudowy :D 2. Zależy jakiego kompa. Serwerek na starym sprzęcie kalibru P90 do przeciętnej żarówki (powiedzmy 60W). Nowy wypasiony sprzęt może łykać nawet 400W (czyli kilka żarówek :D ) dlatego często zasiłka 300W szczególnie lipna nie daje rady i może być bezpośrednią przyczyną wydarzeń poruszonych w punkcie pierwszym :D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 Mhm OK, ale idac dalej jest to nowoczesny komp ;) z zabezpieczeniami w BIOSie co do temperatury procka i shutdowna jesli jest za wysoka, jesli sie nie myle to tez na HD jest zabezpieczenie. Jest to nowy sprzet, wiec na chlopski rozum nie ma mozliwosci takich historii (samoistne podczas pracy zwarcie, iskra itp itd ; obudowa jest otwarta :] )?? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 no takei samoistne to jest niemozliwe, musi byc jakas przyczyna. No a jesli wszystko dziala poprawnie i bezporblemowo to niemoze sie nic stac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 a ile ciągnie komp na luzie jak w nocy np się ściąga i monitor wyłączony i wszystkona minimum grafa się wyłącza proc góra na 10 % chodzi??? chodzi mi o antka 2200+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 Takie ściąganie nocne to na mój gust pewnie 100-150W. Gdybym miał kleszcze pomiarowe to bym zmierzył z czystej ciekawości :D A co do samoistnego zapłonu w nowych kompach to jak zasiłka porządna to faktycznie szans nie ma. A jeśli Codeshit czy inny noname to "wszystko się może zdarzyć" :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 no tak ale majac Codeshita robimy juz przyczyne zaplonu :D, a jak mowie bez przyczyny nic sie nie stanie :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 Przyczyną zapłonu może być nadmierne zakurzenie w obudowie. Kurz może powodowac zwarcia, a jako pył (tak jak i inne pyły np. zbożowy) może nawet w extremalnym przypadku spowodować detonację komputera :) może i śmieszne ale fakt jest faktem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 Codeshit to goowno ale zabezpieczenia ma, wiem bo mi sie w nim czasami wentyl nie wlacza i zasilacz poprostu robi shutdowna. Na noc kompa nie zostawiam bo sie boje, wole najpierw na chiefteca nazbierac ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 Komputera jak każde użądzenie elektryczne może się zapalić - zwarcie gdziekolwiek i już masz odpowiednio ciepło by się zapaliło. Ale jest to wyjątkowo skrajny przypadek - najczęściej wybije beziecznik i po sprawie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 Nawet bezpiecznik nie koniecznie musi dobrze zabezpieczyc. Wszystko zalezy od otoczenia, jezeli np. ktos ma wypelniony komputer welna w celu uciszenia halasow to krociutkie zwarcie i mala iskierka moga wywolac powazne straty i calkiem niezly pozar. KAZDE urzadzenie elektryczne podpiete do sieci zasilajacej potrafi wywolac pozar. Przeciazone elementy sie nagrzewaja i po przekroczeniu pewnego progu moga sie zapalic i nawet jak bezpiecznik wysiadzie pozar juz istnieje. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 Jezeli chodzi o to czy moze na 100% moze . Mi jedynie raz sieciowka odeszla z tego swiata robiac kupe smierdzacego dymu najfajniejsze ze win2k chodzil tylko muzyka sie ciela (a zsieciowki buchal dym ... :)))) )Niestety wtedy nie bylo mi do smiechu jak zajzalem do blaszaka i ujzalem piekny snop dymu:) w pierwszej chwili myslalem ze wc cieknie :) aale 3sekundy pozniej juz wiedzialem ze to sieciowka potem stal sie matrix i czas zwolnil :)) Tak zaczely sie poszukiwania guzika na listwie zasialjacej .. Uogolniajac najczesciej zasmrodzi i sie wylaczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...