MaRk99 Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 Witam! Mój sprzęt to: Athlon 1700xp+, epox 8khal+, 256mb Ram 266Mhz, geforce 2 mx400 64mb, monitor philips 17' 107t, seagate 40mb, dvd lg, cd-rw lg. Jakis czas temu sprzęt zaczął nieco wariować. Na monitorze zaczęły wyskakiwać ciemne pionowe pasy. Początkowo nic nie grzebałem, do czasu gdy odpaliłem thiefa i momentalnie komp się zawiesił. Jako, że dawno nie gierzyłem odpaliłem inne gry i niektóre chodziły inne sie zawieszały, a grafa była wyświetlana z błędami. Problemy zniknęły po wymianie karty na starą s3 virge 4mb, jednak nie mogę na niej odpalić gier, na których komp się wieszał. Próbowałem też rive 128zx, ale tu również wyskakują ciemne pasy na monitorze, choć nieco ich mniej. W pierwszej chwili pomyślałem, że ciała daje zasilacz więc wymieniłem codegena 300w na chiefteca 360w. Napięcia są teraz ok, dużo lepsze niż na codegenie. Problem w tym, że jak włoże geforca obraz na monitorze już zupełnie wariuje. Obok ciemnych paśów pojawiają sie rozmaite smugi nawet na etapie logo startowego win xp. Jak obniże taktowanie rdzenia i pamięci w geforcie gry rzadziej sie wieszają, ale zwieksza sie ilośc i częstotliwośc pojawiania ciemnych pasów i innych zakłóceń. Prbowałem zmieniać nieco napięcia na agp i zmieniać agp z x4 na x1 ale nie ma żadnych zmian. Obecnie ciągne na s3 vigre. Podejrzewam, że to wina płyty. Może jednak macie inne podejrzenia co przyczyny tych zwisów i błędów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kal-el Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 powiem ci tak ja mialem pozniome pasy... a karta mi sie spalila 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kikus Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 hmn... może sparwdź radiator i wentyl na chipsecie grafy i sprawdź ręką czy parzy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 Sprawdź monitor na innym kompie, najlepiej z kartą GF albo Radeon. Mnie też wygląda to na uszkodzenie płyty (zasilania AGP), ale od sprawdzenia monitora wypada zacząć. --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...