dru8d Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 Witajcie, bo tak wogole to juz dawno mnie tu nie było...:) Mam takie pytanko, proste ...:) Mój kumpel ma taki sprzęt: Athlon 1.2 (Thunderbird), 256 DDR i geForca 2 Mx 400 Prolinka... sprzęcik już nie nowy, ale jeszcze całkiem niezły... tyle, że chłopak zaczyna narzekać, że za wolno, itd., itp...:) Sądze, że może to być wina płyty głównej (ofkoz) ECS K7S5a...On chyba mnie posłuchał i zamierza ją zmienić, tylko teraz chce mu dobrze doradzić, ponieważ chce, żeby kupil taką płyte na której pójdzie nie tylko jego staroć (:P), ale żeby była tez przyszlościowa, tzn. żeby przyjmowała na siebie też troche nowsze produkcje AMD... więc co doradzacie...:) Pozdrawiam wszystkich forowiczów...:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=...ight=jaka+plyta http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=...ight=jaka+plyta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 Witajcie, bo tak wogole to juz dawno mnie tu nie było...:) Mam takie pytanko, proste ...:) Mój kumpel ma taki sprzęt: Athlon 1.2 (Thunderbird), 256 DDR i geForca 2 Mx 400 Prolinka... sprzęcik już nie nowy, ale jeszcze całkiem niezły... tyle, że chłopak zaczyna narzekać, że za wolno, itd., itp...:) Sądze, że może to być wina płyty głównej (ofkoz) ECS K7S5a...On chyba mnie posłuchał i zamierza ją zmienić, tylko teraz chce mu dobrze doradzić, ponieważ chce, żeby kupil taką płyte na której pójdzie nie tylko jego staroć (:P), ale żeby była tez przyszlościowa, tzn. żeby przyjmowała na siebie też troche nowsze produkcje AMD... więc co doradzacie...:) Pozdrawiam wszystkich forowiczów...:P Tylko, w tym rzecz, że to nie wina płyty, że mu wolno chodzi, tylko karty graficznej i lepiej zamiast na płytę wydać właśnie na grafę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 ecs wcale nie jest taki wolny, jezeli zmieniac, to grafe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 Wiesz zmiane grafiki on też planuje, ale narazie to chciałby jak najwięcej wyciagnąc ze swojej obecnej konfiguracji...:) ...a sądzę, że zmiana płyty też by się w tym przypadku bardzo przydała...:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 to powiedz mu zeby poczekal na kt 400 jescze troche Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 to powiedz mu zeby poczekal na kt 400 jescze trocheCzekać to sobie można...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 to powiedz mu zeby poczekal na kt 400 jescze trocheCzekać to sobie można...... moze i mozna ale na mostek poludniowy 8235 trzeba poczekac, chba ze ktos juz kupil kt333 z 8233 to gratulacje bo jest lama, oczywiscie ze sa juz plyty kt333 z mostkiem 8235 ale zanim one do nas dojda to bedzie juz kt400, dlatego uwazam ze nalezy poczekac, jescze jakis problem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 to powiedz mu zeby poczekal na kt 400 jescze trocheMoim zdaniem w kwestii sprzetu komputerowego bez sensu jest stwierdzenie "poczekaj na ... " Bo jak czekasz to gdy wyjdzie to na co czekales to na horyzoncie jest juz cos lepszego. Gdybym tak myslal to nic bym nie kupil bo: np nie kupie Athlona XP bo poczekam na Hammera, nie kupie GF4 bo czekam na R300. Jak wyjdzie Hammer to pewnie pojawi sie w planach cos nowego. :roll: A jak wyjdzie R300 to tuz tuz i bedzie NV30... I tak w kolko... Czyli najlepiej brac to na co starczy kasy :twisted: :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 to powiedz mu zeby poczekal na kt 400 jescze trocheMoim zdaniem w kwestii sprzetu komputerowego bez sensu jest stwierdzenie "poczekaj na ... " Bo jak czekasz to gdy wyjdzie to na co czekales to na horyzoncie jest juz cos lepszego. Gdybym tak myslal to nic bym nie kupil bo: np nie kupie Athlona XP bo poczekam na Hammera, nie kupie GF4 bo czekam na R300. Jak wyjdzie Hammer to pewnie pojawi sie w planach cos nowego. :roll: A jak wyjdzie R300 to tuz tuz i bedzie NV30... I tak w kolko... Czyli najlepiej brac to na co starczy kasy :twisted: :twisted: :twisted: jezu no wlasnie to tlumacze, roznica wydajnosci kt266a i kt333 jest tak naprawde niewielka bo jest ten sam mostek 8233 odpowiadajacy za kontrole pamieci, dlatego trzeba kupic southbridge 8235 i np kt 400 pod koniec sierpnia, czasem naprawde oplaca sie poczekac a nie kombinowac jak kon pod gore, a ten gosciu i tak juz tyle czekal ze 2 miechy nie zrobia mu roznicy a bedzie mial lepszy sprzet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 jezu no wlasnie to tlumacze, roznica wydajnosci kt266a i kt333 jest tak naprawde niewielka bo jest ten sam mostek 8233 odpowiadajacy za kontrole pamieci, dlatego trzeba kupic southbridge 8235 i np kt 400 pod koniec sierpnia, czasem naprawde oplaca sie poczekac a nie kombinowac jak kon pod gore, a ten gosciu i tak juz tyle czekal ze 2 miechy nie zrobia mu roznicy a bedzie mial lepszy sprzet Wlasnie patrze na schemat chipsetu KT333 i z tego co tu widze wynika ze to mostek polnocny jest odpowiedzialny za obsluge pamieci (SDR/DDR Memory Bus) a mostek poludniowy VT8233A odpowiada za: Dyski, USB, LPC, PCI i costam jeszcze. Czyli teraz to juz wcale nie wiem o co ci chodzi. Chyba cos ci sie pomylilo... Albo ja cie zle rozumiem :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 przepraszam zle sie wyrazielm, zbyt skrotowo z ta kontrola pamieci,chodizlo mi w sumie o komunkacje miedzy mostkami, prosze: Przejdźmy więc do mostka północnego. Jest to VT8367, układ który różni się od VT8366A (KT266A) przede wszystkim zmienionym kontrolerem pamięci z obsługą DDR333 (PC2700). Drugą różnicą jest podobno obsługa V-Link 533 MB/s, lecz po pierwsze jest to możliwość teoretyczna, a po drugie nie wiadomo, czy kiedykolwiek znajdzie praktyczne zastosowanie. Ostatnie zdanie wymaga drobnego komentarza: otóż V-Link to sposób łączenia mostka północnego z południowym. Więc jeśli nawet mostek północny VT8367 obsługuje nowy standard, to i tak nie może w nim pracować, skoro mostek południowy VT8233A wsparcia dla V-Link 533 MB/s nie posiada. Posiadać ma go dopiero VT8235, a na dodatek nie wiadomo, czy kombinacja VT8367 + VT8235 ujrzy kiedykolwiek światło dzienne. Różne pogłoski wskazywały, że tak. Inne mówiły raczej o implementacji VT8235 w KT333A (z obsługą AGP 8x). Najprawdopodobniej jednak, ani jedna, ani druga możliwość nie doczeka się realizacji i KT333 z mostkiem południowym VT8233A zostanie zastąpione od razu przez chipset VIA KT400 (z VT8235), obsługujący AGP 8x, V-Link 533 MB/s, USB 2.0 i na dodatek DDR400. Podkreślmy jednak, że to tylko spekulacje, a jedynym faktem na dziś dzień jest to, że KT333 różni się od KT266A tylko i jedynie obsługą DDR333 i kilkoma innymi usprawnieniami związanymi z nowym kontrolerem pamięci. a kombinacja kt333 + 8235 juz sie pojawila i nazywa sie to kt333ce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 Wiesz zmiane grafiki on też planuje, ale narazie to chciałby jak najwięcej wyciagnąc ze swojej obecnej konfiguracji...:) ...a sądzę, że zmiana płyty też by się w tym przypadku bardzo przydała...:) Zmiana płyty głównej da mu max 100ptk w 3DMarku 2001, czyli praktycznie nic. Płyta owszem, przydała by się lepsza, tylko po co. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 przepraszam zle sie wyrazielm, zbyt skrotowo z ta kontrola pamieci,chodizlo mi w sumie o komunkacje miedzy mostkami [...] a kombinacja kt333 + 8235 juz sie pojawila i nazywa sie to kt333ce Sam przyznasz ze to zmienia sens poprzedniego Twojego postu 8) A co do KT333CE to chyba jest dalej kt333+8233 tyle ze z nowszym steppingiem (poprzedni stepping to CD). Ale za to akurat sobie glowy nie dam obciac bo nie jestem pewny :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 przepraszam zle sie wyrazielm, zbyt skrotowo z ta kontrola pamieci,chodizlo mi w sumie o komunkacje miedzy mostkami [...] a kombinacja kt333 + 8235 juz sie pojawila i nazywa sie to kt333ce Sam przyznasz ze to zmienia sens poprzedniego Twojego postu 8) A co do KT333CE to chyba jest dalej kt333+8233 tyle ze z nowszym steppingiem (poprzedni stepping to CD). Ale za to akurat sobie glowy nie dam obciac bo nie jestem pewny :roll: zgadzam sie popieprzylem sie troche ;), ja widzialem gdzies w newsach plyte na kt333 i vt 8235 i prawdopodobnie byl to juz ce varrol: wiesz nie dla wszystkich wszystko rozbija sie o 3d marka, imho dobra pluyta to podswtawa, a to mu da niezla platforme do dlaszej rozbudowy systemu, a po jego konfigu nie widac zeby mial ochote na hammera Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...