Kaloryfer Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 Musialem powstawiac kropki w miejsca pewnego slowa, bo mi wszystko zamienialo sie w kurcze :::::::::: Kiedy sie czlowiek potknie albo skaleczy wola "O ku.rwa!". To cudowne, lapidarne slowo wyraza jakze wiele uczuc poczawszy od zdenerwowania, rozczarowania poprzez zdziwienie, fascynacje a na radosci i satysfakcji konczac. Przecietny Polak w rozmowie z przyjacielem opowiada np.:"Ide sobie stary przez ulice, patrze, a tam taka [gluteus maximus], ze o kuuurrrwa." Kur.wa moze rowniez wystepowac w charakterze interpunktora czyli zwyklego przecinka, np.; "Przychodze ku.rwa do niego, patrze kur.wa a tam jego zona, no i sie ku.rwa w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ilem no nie?". Czasem kur.wa zastepuje tytul naukowy lub sluzbowy, gdy nie wiemy, jak sie zwrocic do jakiejs osoby plci zenskiej ("chodz tu <span style="color:red;">[ciach!]</span>o jedna!"). uzywamy <span style="color:red;">[ciach!]</span>y do charakteryzowania osob ("brzydka, ku.rwa nie jest","o ku.rwa, takiej <span style="color:red;">[ciach!]</span>ie na pewno nie pozycze"), czy jako przerwy na zastanowienie ("czekaj, czy ja, k.urwa lubie poziomki?"). Wyobrazmy sobie jak ubogi bylby slownik przecietnego Polaka bez prostej <span style="color:red;">[ciach!]</span>y. Idziemy sobie przez ulice, potykamy sie nagle i mowimy do siebie:"bardzo mnie irytuja nierownosci chodnika, ktore znienacka narazaja mnie na upadek. Nasuwa mi to zle mysli o wladzach gminy". Wszystkie te i o wiele jeszcze bogatsze tresci i emocje wyraza proste "O kur.wa!", ktore wyczerpuje sprawe. Gdyby Polakom zakazac <span style="color:red;">[ciach!]</span>y, niektorzy z nich przestaliby wogole mowic, gdyz nie umieliby wyrazic inaczej swoich uczuc.Cala Polska zaczelaby porozumiewac sie na migi i gesty. Doprowadziloby to do nerwic, nieporozumien, niepewnosci i niepotrzebnych naprezen w Narodzie Polskim. A wszystko przez jedna mala <span style="color:red;">[ciach!]</span>e. Spojrzmy jednak na rodowod tego slowa. Kur.wa wywodzi sie z laciny od curva czyli krzywa. Pierwotnie w jezyku polskim ku.rwa oznaczala kobiete lekkich obyczajow, czyli po prostu dziwke.Dzis <span style="color:red;">[ciach!]</span>e stosujemy rowniez i w tym kontekscie, ale mnogosc innych znaczen przykrywa calkowicie to jedno. Mozna z powodzeniem stwierdzic, ze <span style="color:red;">[ciach!]</span>.a jest najczesciej uzywanym przez Polakow slowem. Dziwi jednak jedno - dlaczego slowo to nie jest uzywane publicznie (nie liczac filmow typu "PSY", gdzie aktorzy przescigaja sie w rzucaniu ku.rwami), praktycznie nie slyszymy aby politycy czy dziennikarze wplatali w swe zdania zgrabne <span style="color:red;">[ciach!]</span>y. Pomyslmy o ile piekniej wygladalaby prognoza pogody wygloszona w nastepujacy sposob: "Na zachodzie zachmurzenie bedzie kur.wa umiarkowane, wiatr raczej <span style="color:red;">[ciach!]</span>.a silny. Temperatura maksymalna ok. 2 st. Celsjusza, a wiec kurewsko zimno kur.wa bedzie. Ogolnie, to k.urwa jesien idzie ::::: THE END ::::: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 Troche ku...a stare ale jare :lol: :lol: :lol: Jak to pierwszy raz czytalem to malo sie kur..a nie rozkur.....em :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakur_45 Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 ta extra to jest choc juz troche stare czas na cos nowego juz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 Porazka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 jak oglonadlem festiwal jakis tam w Mroagowie i taki Niemiec(przynajmniej mowil ze jest Niemcem) mowil cos takiego "bylem w Polskim McDonaldzie i przy stoliku widze dwoch dresiazy i slysze jak jeden mowi do drugeigo Podaj sol ku...:)) niepamietam do konca czy to bylo tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 stare, ale sooper :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaloryfer Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 Heh, no niestety Polacy sa czesto tak postrzegani w wielu krajach europejskich no ale autorem tego tekstu jest chyba polak, ain't i'm right ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macho Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 Cytat Porazka... dokładnie :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleczyk Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 Ja niepopieram przekleństw jak widze 6 letniego dzieciaka który tylko przeklina to mi sie wydaje że to jest żałosne ........ Ale nasze polskie kur..... stało sie słowem niemal kultowym :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...